• Lituania a anunțat un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina – inclusiv drone și rachete de apărare aeriană.
  • Tancuri furnizate de Polonia sunt folosite de Ucraina în ofensiva sa din regiunea Kursk, a confirmat președintele Andrzej Duda.
  • Ucraina şi Rusia au convenit să facă schimb de 115 prizonieri de război, în ziua în care Ucraina a sărbătorit cea de-a 33-a zi a independenței.

UPDATE 19:00 – 524 de localități ucrainene au rămas fără electricitate, potrivit Ministerului Energiei

În Ucraina, 524 de localități sunt lipsite de electricitate din cauza ostilităților și a întreruperilor tehnologice, a anunțat Ministerul Energiei.

Ministerul a făcut apel la ucraineni să consume mai economic energia electrică, în special în timpul orelor de vârf.

UPDATE 18:00 – Bundestagul îl îndeamnă pe Scholz să nu economisească bani pe seama Ucrainei

Social-democratul Michael Roth, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului (Parlamentul german – n.r.) din partea partidului lui Olaf Scholz, consideră că împrumutul de 50 de miliarde de dolari prevăzut de partenerii internaţionali pentru Ucraina ar trebui să fie acordat Kievului în plus faţă de asistenţa militară bilaterală existentă a Germaniei, şi nu în locul acesteia, scrie Ukrainska Pravda, citând publicaţia germană Die Welt.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

UPDATE ORA 17:00 – 3 persoane rănite în urma unui bombardament în Zaitseve, regiunea Donețk

3 persoane rănite în urma unui bombardament în Zaitseve, regiunea Donețk.

UPDATE ORA 16:00 – Zelenski: Negocieri în curs cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia, Elveția privind al doilea summit de pace

Zelenski: Negocieri în curs cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia, Elveția privind al doilea summit de pace

UPDATE ORA 14:00 – Zelenski lansează noua rachetă-dronă Palianytsia din Ucraina

„În cei doi ani și jumătate de război total, Rusia a lansat aproximativ 10.000 de rachete de diferite tipuri și mai mult de 33.000 de bombe planetare asupra Ucrainei. Stoparea atacurilor asupra orașelor noastre poate fi realizată prin țintirea purtătorilor acestor arme – avioanele rusești staționate pe aerodromuri militare.

Ieri, a avut loc prima utilizare cu succes în luptă a noii noastre arme – drona ucraineană cu rachete cu rază lungă de acțiune „Palianytsia”. Aceasta a fost proiectată pe plan intern pentru a distruge potențialul ofensiv al inamicului.

Numărul producției de drone cu rachete va crește la fel cum a făcut-o producția noastră de drone de atac cu rază lungă de acțiune, a căror eficiență o vedem aproape zilnic”, a transmis Zelenski pe X.

UPDATE ORA 12:00 – Rusia trimite mai multă artilerie trupelor care luptă împotriva Ucrainei în Kursk

Ministerul rus al Apărării a declarat că a trimis mai multă artilerie în regiunea Kursk, unde forțele ruse luptă împotriva miilor de trupe ucrainene care au străpuns frontiera rusă pe 6 august.

„Arme suplimentare de rachete și artilerie au fost furnizate grupului”, a afirmat ministerul într-o declarație privind livrările către trupele din regiunile de frontieră ruse.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia atacă Ucraina cu rachete și drone, afirmă armata ucraineană

Rusia a lansat peste noapte mai multe rachete și drone care au vizat nordul și estul Ucrainei, a declarat armata de la Kiev, sistemele de apărare aeriană distrugând majoritatea armelor înainte ca acestea să își atingă țintele.

Atacul a vizat regiunile de frontieră ale Ucrainei din Cernihiv, Sumy, Harkov și Donețk, a declarat forțele aeriene ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Majoritatea rachetelor nu și-au atins țintele”, a declarat forțele aeriene, adăugând că Rusia a lansat o rachetă balistică Iskander-M, o rachetă de croazieră Iskander-K și șase rachete aeriene ghidate. Aceasta nu a precizat câte rachete au fost distruse.

Forțele aeriene au declarat că Rusia a lansat nouă drone de atac, iar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus opt dintre acestea deasupra regiunii ucrainene Mykolaiv.

UPDATE ORA 09:00 – Atacurile cu drone asupra unei instalații militare din sudul Rusiei au provocat un incendiu

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o instalație militară rusă din sudul Rusiei, provocând un incendiu, a declarat guvernatorul regional.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele lui Putin suferă zilnic 1.000 de pierderi, în timp ce Zelenski laudă atacul de la Kursk

Forțele ruse suferă aproximativ 1.000 de pierderi pe zi, mai multe decât poate recruta înapoi, a raportat un oficial occidental.

Rusia a suferit pierderi semnificative în urma unui asalt ucrainean transfrontalier în regiunea Kursk și a luptelor feroce din estul Ucrainei, unde Moscova are unele succese.

Aceasta survine în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a salutat incursiunea în regiunea Kursk, la granița cu Rusia, drept un „bumerang pentru rău”, într-o declarație care marchează Ziua Independenței Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina şi Rusia au convenit să facă schimb de 115 prizonieri de război, în ziua în care Ucraina a sărbătorit cea de-a 33-a zi a independenței. Prizonierii ruși erau soldați capturați în timpul invaziei ucrainene de la Kursk.

Oficialii ucraineni au declarat că cei 115 militari eliberaţi sunt recruţi, dintre care mulţi au fost luaţi prizonieri în primele luni ale invaziei Rusiei, scrie Sky News.

Lituania a anunțat un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina – inclusiv drone și rachete de apărare aeriană.

Tancuri furnizate de Polonia sunt folosite de Ucraina în ofensiva sa din regiunea Kursk, a confirmat președintele Andrzej Duda.