• Zelenski a declarat că ar sprijini organizarea de către India a celui de-al doilea summit de pace.
  • Doi jurnaliști Reuters au fost răniți într-un atac asupra unui hotel din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei.
  • Ambasadorul SUA în Ucraina a condamnat atacul asupra hotelui din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina spune că a doborât 102 din 127 de rachete rusești și 99 din 109 drone rusești

Comandantul forțelor aeriene ucrainene a declarat că forțele țării au doborât 102 din 127 de rachete și 99 din 109 drone lansate de Rusia într-un atac masiv de luni.

Mykola Oleshchuk a numit atacul combinat „cel mai mare atac aerian” într-o declarație pe Telegram.

UPDATE ORA 20:00 – Zelenski: Ucraina va „întări în continuare” direcția de est Pokrovsk

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a decis să „întărească și mai mult” direcția centrului strategic estic Pokrovsk, care a cunoscut recent o intensificare a forței militare ruse.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

El a declarat luni pe Telegram că a fost informat de șeful armatei sale cu privire la situația din zonă.

UPDATE ORA 19:00 – Polonia spune că drona a intrat probabil în spațiul său aerian în timpul atacului rusesc asupra Ucrainei

Polonia a spus că o dronă a intrat luni dimineața devreme în spațiul său aerian în timpul unui bombardament rusesc asupra Ucrainei, adăugând că obiectul ar fi aterizat pe teritoriul polonez, iar căutările sunt în curs.

„Cel mai probabil a fost o dronă și așa presupunem, pentru că traiectoria zborului și viteza indică faptul că cu siguranță nu a fost o rachetă”, a declarat pentru Reuters Jacek Goryszewski, purtătorul de cuvânt al comandamentului operațional al armatei poloneze.

„Obiectul este căutat de 100 de soldați la sol și de un elicopter”.

El a spus că este imposibil de spus dacă obiectul este rus sau ucrainean, deoarece condițiile meteorologice nu au permis identificarea vizuală.

Într-o declarație ulterioară pe platforma de socializare X, comanda operațională a armatei a declarat că obiectul a intrat în spațiul aerian polonez la ora 4:43 și că radarele l-au pierdut din vedere la ora 5:16.

„Din momentul în care a intrat în spațiul aerian polonez, s-a încercat verificarea vizuală a obiectului pentru a-l identifica înainte de o posibilă neutralizare”, se arată în comunicat.

„Din păcate, din cauza condițiilor meteorologice predominante, nu a fost posibilă identificarea clară, ceea ce a împiedicat decizia de a-l doborî”.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia omite reuniunea ONU, promițând respectarea dreptului umanitar

Elveția a găzduit luni membri ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite la o reuniune la Geneva pentru a se reangaja față de dreptul internațional umanitar, descriind un context global „alarmant” caracterizat de peste 120 de conflicte armate, Rusia fiind singurul membru absent.

Elveția, care este unul dintre cei 15 membri, a organizat întâlnirea informală pentru comemorarea Convențiilor de la Geneva, semnate în urmă cu 75 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial în orașul elvețian pentru a limita barbaritatea războiului.

„Facem un apel să ridicăm respectul Convențiilor de la Geneva la nivelul unei priorități politice de vârf”, a declarat ministrul elvețian de externe Ignazio Cassis la întâlnirea la care au participat trimiși dintr-o serie de țări, inclusiv 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Întrebat despre absența Rusiei, el a spus că toți membrii au fost invitați să se gândească la dreptul internațional umanitar în mod colectiv, dar a spus că participarea nu este obligatorie.

Trimisul Rusiei la New York a descris întâlnirea drept o „pierdere de timp”.

„Credem că Consiliul de Securitate ar trebui să se concentreze pe chestiuni mai importante decât călătoriile prin Europa”, a declarat reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la New York, Dmitri Polyanski, într-un mesaj transmis de misiunea diplomatică de la Geneva.

Rusia este un membru „P5” care deține un loc permanent în cadrul Consiliului de Securitate mai larg, alături de Statele Unite, Franța, Marea Britanie și China.

La aceeași întâlnire, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, a descris Convențiile de la Geneva ca fiind „sub tensiune”, referindu-se la conflictul din Gaza, precum și la Ucraina. Rusia a lansat luni peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone de atac asupra Ucrainei, ucigând cel puțin cinci persoane și lovind instalații energetice.

UPDATE ORA 17:00 – Wagner din Rusia spune că nu se luptă în Ucraina

Grupul de mercenari Wagner din Rusia a declarat luni că operează doar în Africa și în Belarus, aliatul Rusiei, iar soldații săi nu mai luptă în războiul din Ucraina.

Ucraina a cerut duminică Belarusului să retragă ceea ce a descris drept forțe semnificative desfășurate de-a lungul graniței lor comune. A spus că acestea includ forțele speciale din Belarus și foști mercenari Wagner.

Într-o declarație rară, grupul a spus că angajații săi lucrau doar în Africa și Belarus.

„Nu există divizii ale companiei în Garda Națională Rusă, în rândurile Ministerului rus al Apărării sau oriunde altundeva”, se arată în comunicat.

Wagner „nu participă în această etapă la Operația Militară Specială”, a spus, folosind termenul preferat de Kremlin pentru războiul din Ucraina.

„În cazul unei schimbări în situație, aceasta va fi anunțată”, a spus Wagner.

Rolul lui Wagner în Africa, de exemplu în sprijinul juntei militare din Mali, este o sursă de îngrijorare pentru Occident. În Ucraina, grupul a fost puternic implicat în partea anterioară a efortului de război al Rusiei, în special în lunga bătălie pentru orașul ucrainean Bakhmut, pe care a capturat-o în cele din urmă în mai 2023.

Luna următoare, fondatorul său Evgheni Prigojin a condus o revoltă de scurtă durată împotriva instituției de apărare a Rusiei. El și alte personalități de rang înalt ale lui Wagner au fost uciși într-un accident de avion pe 23 august 2023.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina spune că atacul rusesc a vizat o hidrocentrală din regiunea Kiev

Un oficial al ministerului de externe ucrainean a declarat că un atac rusesc de luni a vizat o hidrocentrală din regiunea Kiev.

„Atacul rusesc de astăzi… a vizat infrastructura civilă a Ucrainei, inclusiv CHE din Kiev”, a spus Andriy Sybiha la X.

UPDATE ORA 15:00 – Rusia spune că a perturbat rețeaua de energie și de aprovizionare cu arme a Ucrainei printr-o lovitură masivă

Rusia a declarat luni că a efectuat o lovitură masivă asupra Ucrainei, despre care a spus că a întrerupt furnizarea de energie electrică și transportul pe calea ferată de arme și muniții către prima linie.

Oficialii ucraineni au declarat luni mai devreme că Rusia a lansat peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone de atac asupra Ucrainei în ora de vârf a dimineții, ucigând cel puțin cinci persoane și lovindu-se instalațiile energetice la nivel național.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a lansat rachete din aer și din mare și că a lovit substații de electricitate în nouă regiuni ucrainene și stații de compresoare de gaze din trei regiuni.

„În această dimineață, forțele armate ale Federației Ruse au lansat o lovitură masivă cu arme de precizie maritime și aeriene cu rază lungă de acțiune și cu aviație operațională și tactică și vehicule aeriene fără pilot împotriva infrastructurii energetice critice care sprijină activitatea militar-industrială a Ucrainei. complex”, a spus ministerul.

Într-o aparentă referire la avioanele F-16 furnizate de Occident, a spus că Rusia a lovit, de asemenea, instalații de depozitare care dețin muniții pentru avioane transferate la Kiev de țările occidentale la două aerodromuri.

„Toate țintele desemnate au fost lovite, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică și a transportului – pe calea ferată – de arme și muniții către linia de contact”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 14:00 – Un „obiect militar” a intrat astăzi în spațiul aerian polonez

Un „obiect militar” a intrat în spațiul aerian polonez în timpul atacului rus asupra Ucrainei din această dimineață, potrivit unor rapoarte.

Acest lucru survine în contextul celui mai mare atac rusesc asupra Ucrainei din ultimele săptămâni, Moscova vizând infrastructura energetică din trei regiuni.

Agenția de presă de stat poloneză, PAP, a raportat că sunt în curs de desfășurare căutări pentru obiectul, care nu a fost o rachetă.

UPDATE ORA 13:00 – Zelenski reacționează la loviturile rusești – în timp ce Kremlinul pare să excludă discuțiile privind încetarea focului

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, tocmai a răspuns la barajul de lovituri rusești din această dimineață asupra țării sale.

El afirmă că au fost utilizate peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone și a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze resurse de apărare aeriană. Anterior, șeful său de stat major le-a cerut acestora să permită utilizarea armelor lor cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din interiorul Rusiei.

Ministrul ucrainean de externe dorește, de asemenea, ca aliații țării sale să ajute la doborârea dronelor și rachetelor rusești care se apropie de spațiul lor aerian.

Moscova a vizat 15 regiuni din Ucraina în această dimineață, inclusiv Kievul, unde oamenii s-au refugiat în stațiile de metrou subterane după ce s-au auzit explozii.

Zelenski a declarat într-o postare pe Telegram că au existat „multe daune în sectorul energetic”.

UPDATE ORA 12:00 – Rusia afirmă că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi infrastructura critică

Armata rusă a declarat că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi infrastructura energetică din Ucraina în această dimineață.

Moscova a susținut că aceste site-uri sprijină armata ucraineană.

UPDATE ORA 11:00 – Cincisprezece regiuni afectate de loviturile rusești, afirmă Premierul ucrainean

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal ne-a informat după un baraj de lovituri rusești asupra țării luni dimineață. Acesta a declarat că 15 regiuni au fost lovite de rachete și drone, exploziile auzindu-se în capitala Kiev. Deocamdată, se raportează trei morți și mai mulți răniți.

Shmyhal a declarat: „Inamicul a folosit diferite tipuri de arme: drone, rachete de croazieră și Kinzhals”.

Kinzhals sunt considerate a fi rachete hipersonice – Rusia consideră că sunt aproape imposibil de doborât, deși Ucraina a susținut anterior că a reușit să le doboare. Între timp, oficiali din trei regiuni au raportat că instalațiile energetice au fost lovite în baraj.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia susține că Ucraina a vizat o rafinărie de petrol

O dronă ucraineană a încercat să lovească o rafinărie de petrol dintr-un oraș rus luni dimineața devreme, a afirmat Moscova.

Mikhail Yevrayev, guvernator regional pentru Yaroslavl, la nord de Moscova, a declarat că nu au existat victime. El a mai spus că nu au fost raportate pagube.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a afirmat astăzi că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 20 de drone lansate de Ucraina peste noapte.

Acesta a afirmat că nouă dintre drone au fost distruse deasupra regiunii Saratov, trei deasupra regiunii Kursk și câte două deasupra regiunilor Belgorod, Bryansk și Tula. Aceasta a adăugat că o singură dronă a fost distrusă deasupra regiunilor Oryol și Ryazan.

UPDATE ORA 08:00 – Zboruri restricționate ca urmare a unui atac ucrainean cu dronă asupra regiunii Saratov din Rusia, care a provocat pagube locuințelor, potrivit guvernatorului

Un atac ucrainean cu drone asupra regiunii Saratov din Rusia a provocat luni daune locuințelor și a dus la restricționarea zborurilor, potrivit oficialilor ruși și agențiilor de presă.

Guvernatorul regiunii, Roman Basurgin, a raportat pe Telegram că resturile căzute de la drone, interceptate de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei, au avariat un complex rezidențial din orașul Saratov, iar o femeie a fost, de asemenea, rănită în incident.

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât nouă drone deasupra regiunii Saratov, care este situată la aproximativ 900 de kilometri de granița cu Ucraina, potrivit Reuters.

Potrivit agenției ruse de știri RIA, zborurile au fost limitate pe aeroportul regional Saratov, după cum a raportat serviciul de presă al aeroportului.

UPDATE ORA 07:00 – Un cetățean american se numără printre persoanele rănite în atacul rusesc asupra unui hotel, confirmă Departamentul de Stat al SUA

Departamentul de Stat al SUA a confirmat că un cetățean american se numără printre persoanele rănite în atacul rusesc asupra unui hotel din Kramatorsk, Ucraina, care l-a ucis și pe consilierul britanic pentru siguranță Ryan Evans și a rănit doi jurnaliști Reuters.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a menționat prezența unor cetățeni americani la hotel, declarând: „Condoleanțele mele merg către familie și prieteni. Aceasta este o teroare rusească zilnică care continuă, deoarece Rusia are capacitatea de a continua”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ryan Evans, consilier de securitate Reuters, a fost ucis. Doi jurnaliști Reuters au fost răniți într-un atac asupra unui hotel din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, a anunțat agenția de presă.


Evans a fost ucis după ce o rachetă a lovit sâmbătă Hotelul Sapphire, unde era cazat ca parte a unei echipe de șase persoane, a precizat Reuters într-un comunicat.

Președintele Zelenski a declarat că hotelul a fost lovit de o rachetă rusească Iskander, o rachetă balistică care poate lovi la distanțe de până la 500 km.

Într-o conversație cu jurnaliștii indieni, președintele ucrainean a declarat că sunt în curs negocieri cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia și Elveția cu privire la al doilea summit de pacea.

Zelenski a mai spus că i-a transmis prim-ministrului indian Narendra Modi că va sprijini India să găzduiască al doilea summit privind pacea, dar spune că Ucraina nu îl poate organiza într-o țară care nu a semnat comunicatul summitului anterior.