• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forțelor aeriene ale țării, Mykola Oleshchuk.
  • Zelenski nu a oferit explicații cu privire la decizie, dar aceasta vine la câteva zile după ce un pilot ucrainean a fost ucis luni, când avionul său F-16 s-a prăbușit.
  • Rustem Umerov, a declarat că administrația Biden încă ia în considerare cererea sa de a ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune.

UPDATE 22:00 – Zelenski pune presiune asupra SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a crescut presiunea asupra Statelor Unite pentru a lăsa Kievul să lovească mai adânc în teritoriul Rusiei, după ce reprezentanții săi s-au întâlnit sâmbătă cu înalți oficiali americani la Washington.

UPDATE 19:00 – Doi civili uciși în Harkov

Un atac cu bombă rusesc sâmbătă a ucis doi civili și a rănit alți opt într-un sat din regiunea Harkov din Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii.

UPDATE ORA 17:00 – Mediazona publică date despre soldații ruși uciși în război

Agenția de presă independentă rusă Mediazona a declarat sâmbătă că peste 66.000 de militari ruși au murit în timpul războiului din Ucraina.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Mediazona a întocmit o listă cu morți cunoscute de soldați în colaborare cu serviciul rusesc BBC, folosind date open-source.

Mediazona a spus sâmbătă că „începând cu 30 august, știm numele a 66.471 de soldați ruși uciși în război”.

UPDATE ORA 15:00 – 5 persoane ucise în Chasiv Yar

Cinci persoane au fost ucise sâmbătă de bombardamentele rusești în orașul Chasiv Yar, în timp ce trupele Moscovei își continuă eforturile asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia afirmă că forțele sale au preluat controlul asupra așezării Kirove din regiunea Donețk din Ucraina

Forțele ruse au preluat controlul asupra așezării Kirove din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării.

Donețk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia susține că le-a anexat, chiar dacă nu le controlează pe deplin pe toate, o revendicare teritorială pe care Kievul și Occidentul au respins-o ca fiind ilegală și pe care Ucraina a promis să o anuleze prin forță.

Rusia a avansat treptat în regiune, în timp ce trupele ucrainene încearcă să avanseze în regiunea rusă Kursk după un atac transfrontalier surpriză care a început la 6 august.

UPDATE ORA 12:00 – Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 de drone rusești, potrivit Kievului

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 52 de drone lansate de Rusia în timpul atacurilor nocturne asupra a opt regiuni din Ucraina, a declarat sâmbătă forța aeriană.

Aceasta a precizat într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram că 25 de drone Shahed au căzut singure, iar alte trei au zburat spre Rusia și Belarus. Nu au existat informații că cineva ar fi fost rănit în atacuri sau că ar fi fost provocate pagube majore.

Ucraina utilizează războiul electronic, precum și grupuri mobile de vânătoare și apărare aeriană pentru a respinge atacurile frecvente ale dronelor și rachetelor rusești. Alertele aeriene au sunat de mai multe ori în timpul atacurilor nocturne ale dronelor, mulți oameni grăbindu-se să se adăpostească în mijlocul nopții.

În capitala Kiev, unde alertele au durat aproximativ patru ore, a fost cel de-al patrulea atac cu drone din această săptămână, au declarat oficialii. Toate dronele care au vizat orașul au fost doborâte și nu au fost raportate pagube majore, au declarat oficialii orașului Kiev.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina cere arestarea lui Putin cu ocazia vizitei sale în Mongolia de săptămâna viitoare

Ucraina a îndemnat Mongolia să îl aresteze pe președintele rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război atunci când acesta va vizita țara pe 3 septembrie.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare în martie anul trecut, acuzându-l pe dl Putin de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina în Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina. Kremlinul a răspuns spunând că „nu este îngrijorat”.

„Partea ucraineană speră că guvernul Mongoliei este conștient de faptul că Vladimir Putin este un criminal de război”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe pe Telegram.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina afirmă că experții americani ajută la aflarea motivului pentru care un avion ucrainean F-16 s-a prăbușit

Comandantul forțelor aeriene ucrainene spune că experții americani s-au alăturat unei investigații ucrainene pentru a afla de ce un avion de război F-16 pe care Ucraina l-a primit de la partenerii săi occidentali s-a prăbușit la începutul acestei săptămâni în timpul unui bombardament rusesc.

UPDATE ORA 08:00 – Ucraina îndeamnă Mongolia să îl aresteze pe Putin înainte de vizita sa

Ucraina a cerut Mongoliei să îl aresteze pe președintele rus Vladimir Putin înainte de vizita sa de marțea viitoare.

Aceasta va fi prima vizită a președintelui rus într-un stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) de când a fost emis un mandat de arestare împotriva sa pentru crime de război.

Un purtător de cuvânt al CPI a declarat pentru BBC că oficialii mongoli „au obligația” de a respecta reglementările CPI, dar aceasta nu înseamnă că o arestare trebuia să aibă loc.

„Avem o relație excelentă cu partenerii noștri din Mongolia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor la Moscova. „Desigur, toate aspectele vizitei președintelui au fost pregătite cu atenție”.

UPDATE ORA 07:00 – Incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk este legitimă, afirmă Stoltenberg de la NATO

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia este legitimă și acoperită de dreptul Kievului la autoapărare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru săptămânalul german Welt am Sonntag.

„Ucraina are dreptul să se apere. Iar potrivit dreptului internațional, acest drept nu se oprește la graniță”, a declarat Stoltenberg pentru ziar, adăugând că NATO nu a fost informată în prealabil cu privire la planurile Ucrainei și nu a jucat un rol în acestea.

Stoltenberg a adăugat că depinde de Kiev cum intenționează să își desfășoare campania militară.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forțelor aeriene ale țării, Mykola Oleshchuk.

Demiterea a fost anunțată vineri printr-un decret prezidențial, scrie Sky News.

Zelenski nu a oferit explicații cu privire la decizie, dar aceasta vine la câteva zile după ce un pilot ucrainean a fost ucis luni, când avionul său F-16 s-a prăbușit.

Locotenent-colonelul Oleksiy Mes a fost ucis în timp ce zbura deasupra Ucrainei într-un avion de război donat de Occident.

Deputatul ucrainean Mariana Bezuhla susține că avionul a fost doborât de propriul sistem de rachete antiaeriene al țării.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat pentru CNN că administrația Biden încă ia în considerare cererea sa de a ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc în interiorul teritoriului rusesc și a confirmat că a prezentat o listă de ținte în cadrul întâlnirilor cu înalți oficiali la Washington vineri.

Citește și