• În ultimele zile, Rusia a făcut progrese importante care amenință să depășească progresele înregistrate de Ucraina în atacul său transfrontalier în regiunea Kursk.
  • Un atac cu bombă rusesc a ucis două persoane în regiunea Harkov din Ucraina, potrivit guvernatorului.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că a capturat orașul Pivnichne, în regiunea Donețk din Ucraina.

UPDATE ORA 19:00 – Zelenski solicită din nou permisiunea de a utiliza arme furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că numai săptămâna trecută Rusia a folosit 160 de rachete, 780 de bombe aeriene ghidate și 400 de drone de atac împotriva orașelor și trupelor din Ucraina și a cerut din nou permisiunea de a utiliza arme furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei.

„Pentru a oferi o apărare completă și pentru a ne proteja orașele de această agresiune, este nevoie de mai mult sprijin pentru un răspuns ucrainean corect”, a spus el pe Telegram.

Zelenski a cerut „o decizie privind loviturile cu rază lungă de acțiune asupra locurilor de lansare a rachetelor din Rusia, distrugerea logisticii militare rusești, doborârea în comun a rachetelor și dronelor”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 18:00 – Marea Britanie și Ucraina încheie un acord privind A.I. pentru a contribui la reconstrucția postbelică

Regatul Unit și Ucraina au semnat unul dintre primele acorduri comerciale exclusiv digitale din lume, în beneficiul ambelor țări, în condițiile în care comerțul fizic este perturbat de invazia rusă.

Se așteaptă ca întreprinderile din țările aliate să fie stimulate odată cu intrarea în vigoare a Acordului comercial digital (DTA) între Regatul Unit și Ucraina.

Ucraina a fost unul dintre cei mai mari exportatori de servicii IT la nivel mondial, cu domenii precum externalizarea, securitatea cibernetică, A.I. și aplicațiile mobile în dezvoltare rapidă înainte de război.

UPDATE ORA 16:00 – Înaltul diplomat al UE intensifică presiunile asupra susținătorilor Ucrainei pentru a permite atacuri în interiorul Rusiei

Principalul diplomat al Uniunii Europene a intensificat joi presiunile asupra susținătorilor internaționali ai Ucrainei pentru a ridica restricțiile privind utilizarea armelor pe care le furnizează acestei țări devastate de conflict, pentru a permite forțelor sale armate să lovească ținte din interiorul Rusiei.

SUA restricționează utilizarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune pe care le furnizează Ucrainei, iar unii membri ai UE limitează, de asemenea, utilizarea armelor lor. Ucraina este disperată să țintească aerodromuri și alte instalații militare din interiorul Rusiei care sunt folosite pentru a organiza atacuri asupra forțelor sale armate și asupra civililor.

„Trebuie să ridicăm restricțiile privind utilizarea armelor împotriva țintelor militare rusești, în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în timp ce miniștrii de externe ai blocului s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 14:00 – Forțele lui Putin au capturat două așezări în estul Ucrainei, susțin agențiile ruse

Forțele ruse au capturat așezările Ptyche și Vyimka din estul Ucrainei, au anunțat duminică agențiile de presă ruse, citate de Ministerul Apărării.

Rusia și-a forțat ofensiva în regiunea Donețk în timp ce încearcă să respingă o incursiune surprinzătoare ucraineană în vestul Rusiei, care a început pe 6 august.

UPDATE ORA 13:00 – Cinci răniți la Harkov

Opt drone au fost doborâte de Ucraina din 11 lansate de Rusia peste noapte, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor în regiunea Harkov, din nord-estul țării, au declarat oficialii locali.

UPDATE ORA 12:00 – Ucraina trage cu drone în rafinărie și centrale electrice din regiunile Moscova și Tver

Ucraina a lansat valuri de atacuri cu drone împotriva centralelor electrice și de rafinărie din regiunea Moscova și din vecinatatea Tver, provocând incendii, în timp ce zeci de drone au fost distruse în alte părți ale țării, au declarat duminică oficiali ruși.

Resturile de drone au declanșat incendii la rafinăria de petrol din Moscova și la centrala electrică Konakovo din regiunea Tver, unul dintre cei mai mari producători de energie din centrul Rusiei, au declarat oficiali și mass-media.

Ministerul rus al Apărării a declarat în aplicația de mesagerie Telegram că unitățile sale de apărare aeriană au distrus peste noapte 158 de drone lansate de Ucraina, inclusiv nouă peste Moscova și regiunea înconjurătoare.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat mai devreme că mai multe drone au vizat rafinăria din Moscova și că un incendiu este stins într-o „camera tehnică separată” a fabricii.

Agenția de presă rusă TASS, citând oficiali de urgență, a declarat că incendiului i s-a atribuit cel mai înalt nivel de complexitate, dar de atunci a fost controlat.

Rafinăria din sud-estul capitalei ruse este deținută de Gazprom Neft, filiala petrolieră a gigantului gazier rus Gazprom. Gazprom Neft a refuzat să comenteze.

Canalul de știri Baza Telegram, care este aproape de serviciile de securitate din Rusia, a declarat că s-au auzit explozii puternice în apropierea centralei electrice de la Konakovo.

Guvernatorul Tver, Igor Rudenya, a declarat că a avut loc un incendiu în orașul Konakovo, dar că aprovizionarea cu electricitate și gaz a fost neîntreruptă. Nu a spus ce arde.

De asemenea, Ucraina a încercat să lovească centrala electrică Kashira din regiunea Moscova cu trei drone, a declarat Mikhail Shuvalov, șeful districtului Kashira, pe Telegram. Nu au existat incendii, pagube sau victime în urma atacului, a spus el.

„Se furnizează energie electrică fără probleme”, a postat Shuvalov pe Telegram.

UPDATE ORA 11:00 – Rusia spune că a doborât peste 150 de drone într-unul dintre cele mai mari atacuri de război cu drone din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea antiaeriană a interceptat și distrus 158 de drone peste noaptea de duminică, inclusiv două deasupra orașului Moscova și nouă deasupra regiunii Moscovei înconjurătoare.

Patruzeci și șase au fost peste regiunea Kursk, unde Ucraina și-a trimis forțele în ultimele săptămâni în cea mai mare incursiune pe pământul rusesc de la al Doilea Război Mondial.

Ministerul Apărării a declarat că încă 34 de drone au fost distruse peste Bryansk, 28 peste Voronezh și 14 peste regiunile Belgorod. Alte câteva au fost doborâte peste Kaluga, Lipetsk, Ryazan și o zeci de alte regiuni rusești, a spus ministerul.

Nu au fost răniți în urma niciunuia dintre atacuri, potrivit informațiilor preliminare. Rusia dezvăluie rareori întreaga amploare a pagubelor cauzate de atacurile aeriene ale Ucrainei.

Loviturile ucrainene cu drone au adus lupta departe de linia frontului în inima Rusiei. De la începutul anului, Ucraina a intensificat atacurile aeriene pe teritoriul Rusiei, vizând rafinăriile și terminalele petroliere pentru a încetini asaltul Kremlinului.

UPDATE ORA 10:00 – Un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol din Moscova după atacul cu dronă ucraineană

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că un incendiu a izbucnit în rafinăria de petrol din Moscova în urma unui atac cu drone din Ucraina.

Incendiului i s-a atribuit cel mai înalt nivel de complexitate, a informat agenția de știri rusă TASS.

Anterior, primarul spusese că o dronă lansată de Ucraina a fost distrusă în apropierea rafinăriei de petrol din Moscova și nu a fost cauzată nicio pagubă procesului de producție al rafinăriei.

Ucraina a lansat mai multe atacuri peste noapte cu drone care vizează centralele electrice și de rafinărie din Moscova și Tver.

UPDATE ORA 09:00 – Vladimir Putin îi dăruiește lui Kim Jong-un 24 de cai de rasă pură în schimbul obuzelor de artilerie folosite în războiul din Ucraina

Se pare că Vladimir Putin i-a oferit lui Kim Jong-un 24 de cai de rasă pură în schimbul obuzelor de artilerie folosite în războiul din Ucraina , semnalând legătura din ce în ce mai strânsă dintre cei doi lideri.

Noul lot de Orlov Trotters, despre care se spune că este rasa preferată a liderilor nord-coreeni, a fost adus duminică peste granița terestră îngustă, potrivit unui anunț făcut de autoritățile veterinare din Primorsky Krai, care este regiunea Orientului Îndepărtat al Rusiei. conectat pe calea ferată cu Coreea de Nord, a raportat The Times .

Livrarea celor 19 armăsari și cinci iepe este raportată de presa sud-coreeană ca fiind o plată parțială pentru obuzele de artilerie nord-coreene trimise în Rusia pentru a fi folosite în invazia sa din Ucraina.

UPDATE ORA 08:00 – Rusia susține că dronele ucrainene vizează centralele electrice și de rafinărie din Moscova

Ucraina a lansat mai multe atacuri cu drone împotriva centralelor electrice și de rafinărie din regiunile Moscova și Tver, au informat astăzi oficiali ruși și presa locală.

S-au auzit explozii puternice în apropierea centralei electrice Konakovo din regiunea Tver, a postat canalul de știri Baza Telegram. Centrala electrică Konakovo este unul dintre cei mai mari producători de energie din centrul Rusiei.

O dronă lansată de Ucraina a fost distrusă în apropierea rafinăriei de petrol din Moscova, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. El a adăugat că procesul de producție al rafinăriei nu a fost afectat.

Ucraina a lansat, de asemenea, trei drone la centrala electrică Kashira din zona Moscovei, a declarat șeful districtului orașului Kashira, Mihail Shuvalov, pe Telegram. Nu au fost cauzate pagube sau victime, a spus el.

„Electriitatea este furnizată fără probleme”, a spus Shuvalov.

UPDATE ORA 07:00 – Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei este legitimă, spune Stoltenberg de la NATO

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei este legitimă și acoperită de dreptul Kievului la autoapărare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru săptămânalul german Welt am Sonntag, în prima sa reacție la avansul pe teritoriul rus.

„Ucraina are dreptul să se apere. Și conform dreptului internațional, acest drept nu se oprește la graniță”, a spus Stoltenberg pentru ziar, adăugând că NATO nu a fost informată în prealabil despre planurile Ucrainei și nu a jucat un rol în ele.

Șeful NATO a spus că Ucraina riscă cu avansul pe teritoriul Rusiei, dar că depinde de Kiev cum să-și desfășoare campania militară.

„Președintele (ucrainean) (Volodymyr) Zelensky a precizat că operațiunea are ca scop crearea unei zone tampon pentru a preveni alte atacuri rusești de peste graniță”, a spus el.

„Ca toate operațiunile militare, acest lucru vine cu riscuri. Dar este decizia Ucrainei cum să se apere.”

Kievul a lansat o incursiune transfrontalieră majoră în regiunea Kursk pe 6 august, în timp ce trupele Moscovei continuă să facă presiuni către centrul strategic Pokrovsk din estul Ucrainei.

Rusia a numit operațiunea de la Kursk o „provocare majoră” și a spus că va riposta.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În ultimele zile, Rusia a făcut progrese importante care amenință să depășească progresele înregistrate de Ucraina în atacul său transfrontalier în regiunea Kursk, scrie BBC.

Forțele ruse se află la doar câțiva kilometri de orașul ucrainean Pokrovsk, un centru logistic esențial utilizat de armata ucraineană. Cu o gară și drumuri importante, Pokrovsk este un punct de aprovizionare și de întărire pentru trupele ucrainene de pe linia frontului de est.

Un atac cu bombă rusesc a ucis sâmbătă doi civili și a rănit alți opt într-un sat din regiunea Kharkiv din Ucraina, a declarat guvernatorul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a capturat orașul Pivnichne, în regiunea Donețk din Ucraina.