LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 938. Ucraina atacă un depozit de armament din Toropets. Explozia a fost înregistrată de stațiile de monitorizare a cutremurelor

UPDATE ORA 22:00 – Au fost raportate explozii în Sumy și în Zaporizhzhia

Au fost raportate explozii în sudul și nordul Ucrainei în Zaporizhzhia și Sumy.

Pană de curent parțială în Sumy în urma exploziei.

UPDATE ORA 21:30 – Drone de tip Shahed au intrat în spațiul aerian deasupra regiunilor Kherson și Mykolaiv din Ucraina dinspre sud

Drone de tip Shahed au intrat în spațiul aerian deasupra regiunilor Kherson și Mykolaiv din Ucraina dinspre sud

UPDATE ORA 18:40 – Imagini care arată pagubele produse de atacul ucrainean cu drone asupra depozitului de arme din Toropets

Maxar a colectat imagini care arată pagubele produse de un atac ucrainean cu drone pe scară largă, care a provocat o serie de explozii la un depozit de muniții din Toropets, Rusia – aproximativ 386 km vest de Moscova.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina atacă un depozit de armament din Toropets. Explozia a fost înregistrată de stațiile de monitorizare a cutremurelor

Explozii au fost semnalate în Sumy.

Atacul ucrainean a provocat o explozie atât de puternică încât a fost înregistrată de stațiile seismice din Rusia.

Un atac cu dronă al Ucrainei asupra unui depozit de armament rusesc a generat o explozie masivă, suficient de puternică încât să fie înregistrată de stațiile de monitorizare a cutremurelor.

Incidentul reprezintă una dintre cele mai mari lovituri asupra arsenalului militar al Moscovei de la începutul invaziei ruse în Ucraina

Atacul a vizat un arsenal din Toropets, un oraș situat la peste 480 km nord de Ucraina și la aproximativ 370 km vest de Moscova.

UPDATE ORA 16:00 – Trei persoane rănite în urma unui bombardament în districtul Nikopol

EMERCOM trimite locuitorilor din regiunea Tver mesaje prin care le cere să nu publice imagini cu explozii și drone

Trei persoane rănite în urma unui bombardament în districtul Nikopol

UPDATE ORA 14:00 – NATO trebuie să răspundă la încălcările rusești ale spațiului aerian al alianței, spune România

NATO trebuie să răspundă incidentelor în care rachetele sau dronele rusești trase asupra Ucrainei intră în spațiul aerian al alianței, a avertizat ministrul român al apărării, Angel Tilvar.

Remarcile sale vin la doar câteva zile după ce România a raportat încă o dată că o dronă rusă și-a pătruns spațiul aerian în timpul atacurilor de peste noapte asupra „țintelor civile și infrastructurii portuare” peste Dunăre, în Ucraina.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia nu a detectat radiații ridicate în atmosferă, spune Kremlinul

Serviciile ruse nu au emis alerte cu privire la niveluri mai ridicate de radiații în atmosferă, a spus Kremlinul, după ce Norvegia a raportat că a detectat niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) în apropierea graniței arctice cu Rusia. Autoritatea norvegiană pentru radiații și siguranță nucleară (DSA) a declarat marți că a măsurat niveluri „foarte scăzute” de cesiu radioactiv la Svanhovd și Viksjoefjell. Autoritatea a detectat niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) la Svanhovd în timpul săptămânii până marți și la Viksjoefjell între 5 și 12 septembrie, a spus, adăugând că nivelurile nu prezintă un risc pentru oameni sau mediu.

Întrebat despre declarație, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu au existat avertismente din partea serviciilor noastre relevante cu privire la un nivel crescut al anumitor izotopi în atmosferă, nici nu au existat avertismente cu privire la amenințările la adresa sănătății umane, așa că nu am nimic de spus aici. ”

UPDATE ORA 12:00 – Cartierul general creat la Sumy pentru a coordona apărarea regiunii și a instalațiilor sale energetice

Oleksiy Kuleba, viceprim-ministrul Ucrainei responsabil de reconstrucție, regiuni și infrastructură, a anunțat că a fost creat un sediu de coordonare pentru a sprijini regiunea Sumy. Organismul are scopul de a coordona apărarea instalațiilor energetice și de a pregăti infrastructura critică a regiunii pentru sezonul de iarnă.

Sumy se află peste granița de regiunea rusă Kursk, unde forțele de la Kiev au lansat luna trecută o incursiune îndrăzneață, despre care Președintele Volodimir Zelenski a spus că are ca scop crearea unei zone tampon pentru a proteja mai bine Sumy de atacurile frecvente ale Rusiei.

UPDATE ORA 11:00 – Un bărbat a fost ucis și o femeie de 90 de ani a fost rănită într-un atac rusesc, spun autoritățile

Atacurile rusești din regiunea centrală a Ucrainei Kirovohrad au provocat moartea unei persoane și rănirea unei femei în vârstă de 90 de ani, în timp ce mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate în orașul Kropyvnytsky, au declarat oficialii locali.

Nu au fost raportate daune aduse infrastructurii critice în regiunea din jurul capitalei ucrainene Kiev, după ce apărarea antiaeriană a intrat acolo.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia a distrus 54 de drone ucrainene peste noapte

Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 54 de drone lansate de Ucraina în cursul nopții, care vizau cinci regiuni rusești, a anunțat ministerul rus al apărării.

Dintre acestea, jumătate dintre drone au fost distruse deasupra regiunii de frontieră Kursk, în timp ce restul au fost doborâte deasupra regiunilor Briansk, Smolensk, Oryol și Belgorod, a declarat ministrul rus al apărării.

Ministerul Apărării nu a menționat regiunea Tver, unde rapoartele sugerează că un atac ucrainean cu drone a provocat un incendiu masiv la un depozit de muniție, forțând evacuarea parțială a orașului Toropets.

UPDATE ORA 09:00 – Campionul ucrainean la box a fost eliberat din arestul polonez

Campionul mondial incontestabil la categoria grea Oleksandr Usyk a fost eliberat după ce a fost reținut de poliție pe aeroportul polonez din Cracovia, a declarat astăzi Volodymyr Zelenski.

„Am fost indignat de această atitudine față de cetățeanul și campionul nostru”, a spus el pe Telegram. „Campionul nostru a fost eliberat și nimeni nu-l mai reține”.

Nu a fost imediat clar de ce Usyk, în vârstă de 37 de ani, a fost reținut. Campionul WBC, WBO și WBA, care a câștigat de asemenea aurul la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, a devenit un erou național și sprijină eforturile de război ale Kievului prin strângerea de fonduri.

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a declarat pe X că ministerul său va contacta ministerul polonez de externe, deoarece a considerat detenția „disproporționată și inacceptabilă în raport cu campionul nostru”.

UPDATE ORA 08:00 – Blinken a fost informat cu privire la planul Ucrainei de a pune capăt războiului Rusiei, afirmă SUA

Antony Blinken a fost informat cu privire la elementele unui plan ucrainean de a împinge Rusia să pună capăt războiului, a declarat aseară purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Planul a fost prezentat ca fiind „nimic imposibil”, cu „90 % din el deja prezentat” de Volodymyr Zelenski.

Vorbind în cadrul unui briefing de presă obișnuit, Miller de la Departamentul de Stat a declarat că Blinken împărtășește evaluarea ambasadorului, dar a refuzat să spună mai multe despre aceasta pentru moment.

Zelensky a vorbit pentru prima dată despre „planul său de victorie” luna trecută, spunând că dorește să discute despre acesta cu Joe Biden. Este de așteptat să îl prezinte în marja reuniunii Adunării Generale a ONU de la New York de săptămâna viitoare, la care a declarat că speră să participe.

UPDATE ORA 07:00 – Victimele războiului din Ucraina „ajung la un milion”

Invazia Rusiei în Ucraina a ucis sau rănit aproximativ un milion de persoane de ambele părți ale conflictului, potrivit unor noi estimări bazate pe informații occidentale.

Deși nu există un bilanț precis și nici Rusia, nici Ucraina nu dezvăluie public câte pierderi au suferit, Wall Street Journal a compilat cele mai recente estimări pentru a arăta că numărul total de victime a trecut de un milion.

Ucraina ar fi avut 80.000 de soldați uciși și 400.000 răniți, conform unei estimări confidențiale prezentate de Kiev la începutul acestui an. Pierderile Rusiei au variat în estimările serviciilor secrete occidentale, dar se așteaptă ca numărul morților să fie de aproape 200.000, iar al răniților de aproximativ 400.000, adaugă raportul WSJ.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Duminică, o bombă glisantă rusă a distrus o clădire înaltă din nord-estul Ucrainei , ucigând o femeie de 94 de ani în timp ce răni zeci de alte.

Bomba de 165 kg , lansată probabil la sute de km depărtare din Rusia, a explodat ferestrele clădirii cu cinci etaje din Harkov în timp ce flăcările au rupt mai multe etaje.

Explozia a fost cel mai recent atac aerian efectuat de forțele ruse în Ucraina – în care aproximativ 5.000 de civili au fost uciși în același mod din februarie 2022.

Pentru Volodimir Zelenski, singura soluție realistă pentru a pune capăt acestei morți și distrugeri este folosirea rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a trage în locurile militare din adâncurile Rusiei – lucru pentru care a pledat de mai multe luni.

„Singura modalitate de a contracara această teroare este printr-o soluție sistemică – capabilități pe rază lungă de a distruge aviația militară rusă la bazele sale”, a spus el duminică.

Exit mobile version