• Ministerul lituanian al justiției a declarat luni că solicită CPI să deschidă o anchetă privind presupusele crime de război comise de aliatul lui Putin, Alexander Lukașenko.
  • Rusia intenționează să recruteze 133.000 de militari între octombrie și ianuarie, după un nou decret semnat luni de președintele Vladimir Putin.
  • Unele părți ale „planului de victorie” al președintelui Volodimir Zelenski vor rămâne secrete, a confirmat biroul său.

UPDATE ORA 16:00 – Biden ar putea promova statutul de candidat al Ucrainei la aderarea la NATO, relatează FT

Președintele american Joe Biden ar putea fi de acord să avanseze statutul candidaturii Ucrainei la aderarea la NATO înainte de a-și părăsi funcția în ianuarie, a raportat Financial Times (FT) la 1 octombrie, citând un oficial occidental anonim.

Sursa FT informată cu privire la recenta călătorie a președintelui Volodymyr Zelensky în SUA nu a oferit detalii suplimentare.

UPDATE ORA 15:00 – Scholz speră să aibă o convorbire telefonică cu Putin, relatează Zeit

Cancelarul german Olaf Scholz speră să vorbească la telefon cu președintele rus Vladimir Putin pentru prima dată în aproape doi ani, a relatat ziarul german Zeit pe 1 octombrie.

Recomandări

CE FACI TOAMNA
RUTTE PREIA NATO
BNR ÎȘI ALEGE CONDUCEREA
PUTIN RECRUTEAZĂ
ȘTII DE VREME?
UNDE ÎȚI BEI CAFEAUA?

Citând surse din „cercurile guvernamentale”, ziarul a declarat că încă nu a fost făcută o cerere oficială către Kremlin, dar Berlinul intenționează să facă acest lucru în perioada premergătoare reuniunii G20 din Brazilia din noiembrie.

Zeit nu a raportat ce intenționează Scholz să discute cu Putin.

UPDATE ORA 14:00 – Noul șef al NATO nu este îngrijorat de o eventuală a doua președinție Trump

Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a dublat angajamentul față de Ucraina, preluând funcția într-un moment critic pentru alianța occidentală.

Fostul prim-ministru olandez l-a înlocuit marți pe Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, unde a promis sprijin continuu pentru lupta Kievului împotriva Rusiei.

Vorbind despre perspectiva realegerii fostului președinte american Donald Trump, Rutte a adăugat: „Nu sunt îngrijorat. Am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump. El a fost cel care ne-a împins să cheltuim mai mult pe apărare și a reușit acest lucru”.

UPDATE ORA 12:00 – Rutte, șeful NATO, afirmă că alianța trebuie să își îndeplinească promisiunile făcute Ucrainei

Noul șef al NATO, Mark Rutte, a declarat că este hotărât să pregătească alianța transatlantică pentru provocările viitorului.

Acesta a adăugat că grupul trebuie să își respecte promisiunile făcute Ucrainei de a ajuta țara în războiul său împotriva Rusiei. Conflictul din Ucraina nu se limitează la linia frontului, a spus Rutte.

UPDATE ORA 11:00 – Rusia nu va semna un înlocuitor al tratatului nuclear cu SUA

Rusia nu va semna un nou tratat cu Statele Unite pentru a înlocui acordul de limitare a armelor nucleare strategice ale fiecărei părți care expiră în 2026, a relatat marți ziarul Izvestia, citând o sursă rusă de rang înalt neidentificată.

Noul tratat de reducere a armelor strategice, sau New Start, este ultima rămășiță a eforturilor de a încetini cursa înarmărilor nucleare între fostele superputeri ale Războiului Rece și de a crește transparența prin impunerea unor limite verificabile privind numărul de arme.

În 2023, Președintele Vladimir Putin a suspendat participarea Rusiei la tratat din cauza sprijinului acordat de SUA Ucrainei, deși Moscova a respectat limitele impuse de acord în materie de focoase, rachete și bombardiere – la fel ca și Statele Unite.

UPDATE ORA 10:00 – Cinci morți în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Kherson, potrivit guvernatorului

Cel puțin cinci persoane au fost ucise când forțele ruse au lovit marți dimineață o piață din orașul Kherson din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

Alte trei persoane au fost rănite în atac, a declarat Oleksandr Prokudin pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 09:00 – Ucraina a doborât 29 de drone rusești într-un atac peste noapte

Armata ucraineană a doborât 29 din 32 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac peste noapte, au anunțat astăzi forțele aeriene de la Kiev.

Acesta a adăugat că dronele „de tip Shahed” fabricate iranian au fost doborâte peste părți din centrul, sudul și nord-estul Ucrainei.

UPDATE ORA 08:00 – Trump spune că-i place de Zelenski

Donald Trump a spus că îi „place” președintele Zelenski, la o săptămână după ce l-a numit pe liderul din vremea războiului „un mare vânzător”.

Cei doi s-au întâlnit vineri la New York, când Zelenski și-a încheiat vizita bilaterală în SUA, căutând un impuls în sprijinul pentru o acțiune militară rapidă din partea celui mai important aliat al Kievului.

Trump nu s-a întâlnit cu liderul ucrainean până în ultima zi a călătoriei sale și, la un moment dat, se părea că întâlnirea ar putea să nu aibă loc.

„Am avut o relație bună cu Zelenski… Îmi place de el. Pentru că în timpul farsei de acuzare… ar fi putut spune că nu știa că [conversația] a fost înregistrată. … Dar în loc să se ridice și să spună: „Da, m-am simțit amenințat”, a spus, „El [Trump] nu a făcut absolut nimic rău”, a declarat candidatul republican la președinție pentru Washington Post într-un interviu.

Domnul Trump a criticat constant cheltuielile SUA pentru Ucraina de la invazia lui Vladimir Putin. Cu două zile înainte de a-l întâlni pe Zelenski, el a descris Ucraina în termeni sumbru și jalnic, referindu-se la poporul ei drept „morți” și țara în sine drept „demolată”.

UPDATE ORA 07:00 – Putin: Rusia va îndeplini „toate obiectivele stabilite” în invazia Ucrainei

Vladimir Putin a spus poporului rus că armata sa va îndeplini „toate obiectivele stabilite” în Ucraina.

Putin a vorbit într-un mesaj video pentru a marca cea de-a doua aniversare a „Zilei Reunificării” – când Moscova a revendicat oficial regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson ca fiind proprii.

„Adevărul este de partea noastră. Toate obiectivele stabilite vor fi atinse”, a spus Putin luni, adresandu-se națiunii.

El a spus că aliații occidentali ai Ucrainei „au transformat Ucraina în colonia lor, o bază militară care vizează Rusia” și au promovat „ura, naționalismul radical” împotriva Rusiei.

„Astăzi luptăm pentru un viitor sigur și prosper pentru copiii și nepoții noștri”, a adăugat Putin.

Rusia a organizat referendumuri simulate în cele patru regiuni la 30 septembrie 2022, la șapte luni după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin în februarie.

Putin a semnat un document de încorporare unilaterală a regiunilor ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă – o mișcare care nu a fost recunoscută de nicio țară occidentală.

Rusia nu controlează pe deplin teritoriile pe care le-a revendicat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul lituanian al justiției a declarat luni că solicită CPI să deschidă o anchetă privind presupusele crime de război comise de aliatul lui Putin, Alexander Lukașenko.

Lituania îi acuză pe Lukașenko și Belarus de „deportare forțată, persecutarea persoanelor și alte comportamente care contravin principalelor norme ale dreptului internațional”, scrie Reuters.

Rusia intenționează să recruteze 133.000 de militari între octombrie și ianuarie, după un nou decret semnat luni de președintele Vladimir Putin.

Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani vor fi eligibili pentru încorporare în cadrul campaniei de recrutare din toamnă, scrie The Kyiv Independent.

Unele părți ale „planului de victorie” al președintelui Volodimir Zelenski vor rămâne secrete, a confirmat biroul său.