• Se discută despre reducerea profiturilor Moscovei și finanțarea războiului împotriva Ucrainei. Discuțiile pe tema energiei au loc pe mai multe canale.
  • Primul miliard de dolari din ajutorul american a ajuns în Ucraina.
  • În același timp, KCSA a precizat că școlile din capitală se pregătesc pentru începerea noului an școlar în regim offline.

UPDATE ORA 22:00

Vești proaste despre stocurile de grâu din Argentina

Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la grâu din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, principalul producător Argentina se confruntă cu „cel mai rău scenariu de plantare din ultimii 12 ani” a cerealelor cruciale, a declarat un comercial important.

Consiliul de Comerț din Rosario a declarat că suprafața plantată cu grâu în Argentina pentru sezonul 2022-2023 va fi de 6,2 milioane de hectare mai puțin decât se aștepta.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Acesta a fost cu 700.000 de hectare mai mic decât sezonul precedent, care a produs o recoltă record de 23 de milioane de tone de grâu.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina: Rusia folosește în continuare aerodromurile din Belarus pentru atacuri

Rusia continuă să folosească Belarus pentru atacuri împotriva Ucrainei, potrivit unui oficial din Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Oleksii Hromov, adjunctul șefului direcției principale operaționale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că avioanele rusești au fost lansate din Belarus pentru a desfășura rachete în Ucraina.

Hromov a spus că armata rusă a continuat o „operațiune de asalt” pentru a stabili controlul asupra Severodonețk, dar fără rezultate, scrie aljazeera-com.

UPDATE ORA 18:00

Rusia susține că a distrus un centru de antrenament pentru „mercenarii străini”

Ministerul rus al Apărării a susținut că a distrus un centru de antrenament pentru „mercenarii străini”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a afirmat că o lovitură de rachete de înaltă precizie a distrus centrul din nord-vestul regiunii Zhytomyr.

Nu au existat comentarii din partea autorităților ucrainene cu privire la afirmația sa.

UPDATE ORA 15:00

Rusia spune că nu va mai reduce aprovizionarea cu gaz

Kremlinul a anunțat că nu se așteaptă ca Gazprom să reducă aprovizionarea cu gaze altor clienți europeni.

Firma rusă a oprit deja aprovizionarea către unele țări, inclusiv Polonia și Finlanda, după ce acestea au refuzat să plătească în ruble.

Dar Kremlinul spune că schema de ruble – creată ca răspuns la sancțiunile occidentale – funcționează conform intenției, potrivit Reuters.

De asemenea, a mai spus că nu s-a ajuns la niciun acord cu Turcia privind exportul transporturilor de cereale ucrainene peste Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că lucrările continuă.

UPDATE ORA 14:00

Ucraina, de vină pentru criza cerealelor- Lavrov

Ucraina întârzie exporturile de cereale neeliminând minele din porturile sale de la Marea Neagră, spune ministrul rus de externe Serghei Lavrov, acuzând totodată Kievul de „retorică militaristă”.

Lavrov a spus că deblocarea porturilor astfel încât navele străine blocate acolo să poată pleca și cerealele să poată fi luate de alte nave ar trebui să fie „simplitate în sine”.

Armata rusă are, de peste o lună, coridoare de trecere în siguranță declarate zilnic, care pot fi folosite de orice navă fără condiții prealabile sau obstacole sau pericol pentru ei înșiși”, spune el.

Ucraina a declarat că are nevoie de „garanții de securitate eficiente” înainte de a putea începe expedierile, exprimând îngrijorarea că Moscova ar putea folosi orice potențial coridoare pentru a ataca de pe mare.

Lavrov mai spune că speră că Ucraina să nu mai cearcă Occidentului mai multe arme. El avertizează, de asemenea, Occidentul că „ar trebui să-și dea seama că a se complaca în starea militară a Kievului nu va duce la nimic bun”.

Zelenski cere ca Rusia să fie expulzată din agenția ONU pentru agricultură

Nu poate exista nicio discuție cu privire la prelungirea calității de membru al Rusiei la FAO. Ce trebuie să facă Rusia dacă provoacă foamete pentru cel puțin 400 de milioane sau, potențial, mai mult de un miliard de oameni?” Zelenski este citat de agenția de presă AFP.

El s-a adresat la o reuniune ministerială a grupului de țări al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la Paris prin link video.

Națiunile occidentale au acuzat Rusia că creează riscul unei foamete globale prin blocarea porturilor din Marea Neagră.

UPDATE ORA 13:00

Rusia va controla Donbasul „în curând” – trimisul Rusiei la ONU

Rusia va prelua controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina în curând, a declarat ambasadorul Moscovei la ONU, Vassily Nebenzia, pentru programul BBC Hardtalk.

După cum am raportat mai devreme, el spune că Rusia face progrese în cele două regiuni, care cuprind Donbas.


Ucraina deține încă o zonă industrială în Severodonetsk, spune un oficial

Serhiy Haidai-despre situația din Severodonețk. El a spus că trupele ucrainene au fost împinse înapoi la periferia orașului de est.

Haidai a adăugat la asta acum, spunând că peste 90% din regiune este „temporar sub ocupație rusă”, dar a repetat asigurări că vecinul Lysychansk rămâne în afara mâinilor Moscovei, deocamdată.

Pe de altă parte, șeful administrației militare a lui Severodonețk a descris luptele ca fiind „dificile, dar gestionabile”. Oleksandr Stryuk a spus că trupele ucrainene încă dețineau zona industrială și zonele adiacente din oraș.

El a adăugat, spre deosebire de Haidai, că liniile de apărare țin, dar a spus că acum este imposibil să îi evacuăm pe cei care se află încă în Severodonețk.

UPDATE ORA 12:00

Ce s-a întâmplat astăzi:

Bătălia pentru Severodonetsk

Zelenski spune că soarta Donbasului ar putea fi decisă în bătălia pentru Severodonețk. Luptele acolo continuă să fie dure, iar Ucraina suferă pierderi – dar provoacă și pierderi grele rușilor, spune el. Forțele ucrainene au fost respinse din oraș și acum controlează doar periferia acestuia, spune Serhiy Haidai, guvernatorul Luhansk.

Criza alimentară

Cea mai recentă instituție majoră care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul războiului asupra aprovizionării globale cu alimente este Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. se spune că blocadele porturilor din Marea Neagră înseamnă că țările cele mai vulnerabile ale lumii plătesc mai mult pentru mai puțină hrană.

cadavrele lui Mariupol

Sute de cadavre sunt găsite în resturile clădirilor distruse din orașul Mariupol ocupat de ruși, spun autoritățile locale – dar sugerează că forțele ruse care controlează încep să pună capăt perchezițiilor.


Nesiguranța alimentară crește din cauza războiului din Ucraina – ONU

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a avertizat cu privire la creșterea insecurității alimentare din cauza creșterii prețurilor alimentelor și carburanților în raportul său privind perspectivele alimentare, primul de la invazia Rusiei în Ucraina.

Descoperirile sale sunt sumbre: FAO spune că războiul din Ucraina și blocada Rusiei a portului de la Marea Neagră înseamnă că țările cele mai vulnerabile ale lumii plătesc mai mult pentru mai puțină hrană.

Rusia și Ucraina produc o treime din grâul din lume, în timp ce Rusia este unul dintre cei mai importanți furnizori de îngrășăminte.

Costurile globale ale importurilor de alimente sunt de așteptat să atingă un nou record de 1,8 miliarde de dolari (1,4 miliarde de lire sterline) în acest an, nu din cauza creșterii importurilor, ci din cauza prețurilor mai mari.

Mulți fermieri din țările cu venituri mici nu își mai permit îngrășămintele rusești, recoltele lor sunt mult reduse.

ONU dorește urgent ca Rusia să deblocheze porturile Ucrainei la Marea Neagră, să permită să iasă milioane de tone de cereale, dar un acord – și deminarea porturilor – ar putea dura luni de zile.

UPDATE ORA 11:00

Sute de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile din Mariupol, spun oficialii

Sute de cadavre au fost găsite în clădirilor distruse din Mariupol, potrivit unui consilier al primăriei orașului.

Petro Andryushchenko a vorbit pe Telegram despre o „caravană nesfârșită a morții” în orașul-port ocupat, unde între 50 și 100 de cadavre sunt preluate de sub dărâmături și transportate la morgi sau la groapa de gunoi.

Luna trecută, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk a declarat că 60% din clădirile din Mariupol au fost distruse, dintre care 20% nu au putut fi reconstruite.

UPDATE ORA 10:00

Armele cu rază lungă de acțiune „ar putea ajuta Ucraina să renunțe la Severodonețk

Luptele s-au intensificat la Severodonețk, iar Zelenski a spus că bătălia din oraș va determina viitorul regiunii Donbas.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că dacă Occidentul ar furniza artilerie cu rază lungă de acțiune, Ucraina ar avea puterea de foc de care are nevoie pentru a respinge forțele ruse.

El a spus că dacă Ucraina va primi arme occidentale cu rază lungă, Rusia „ar pierde în fața Occidentului, iar apărătorii noștri vor putea curăța Severodonețk în două-trei zile”.

Haidai a adăugat că „tăcerea în Severodonețk durează doar când armele sunt reîncărcate” iar evacuarea din oraș „este încă imposibilă”.

Cadavrul jurnalistului francez Frédéric Leclerc-Imhoff – care a fost ucis pe 30 mai după ce a fost lovit de schije lângă Severodonetsk – a ajuns înapoi în Franţa.

Rapoartele inițiale sugerau că Leclerc-Imhoff, în vârstă de 32 de ani, a suferit o rană mortală la gât după ce schijele a străpuns un vehicul blindat în care călătorea. Când a murit, acoperea o evacuare civilă din regiunea lovită de luptă din estul Ucrainei.


Nu este clar dacă Putin va participa la summitul G20 din noiembrie

Ambasadorul rus Lyudmila Vorobieva aflat în Indonezia a refuzat să confirme, dacă Putin va participa la un summit G20 la Bali la sfârșitul acestui an.

Nu putem încă stabili dacă președintele Putin va participa [la întâlnire] offline sau online… Încă mai avem timp să ne gândim la asta și să așteptăm evoluții”, a spus Vorobieva, citată de agenția de presă Antara.

În timpul unei conversații telefonice cu președintele Indonezia, Joko Widodo, în aprilie, Putin a spus că va participa la summitul G20.

De atunci, SUA și-a exprimat opoziția, spunând că „nu pot fi afaceri ca de obicei” cu Moscova după invazia acesteia în Ucraina.

Zvonurile spun că Putin ar avea o stare de sănătate precară. De aceea, liderul rus va dispărea probabil în următoarea perioadă din viata publică.

UPDATE ORA 09:00

Forțele ruse progresează în regiunea estică Donbas, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

Potrivit BBC, el a respins comentariile despre blocarea operațiunii Moscovei sau nemiscarea așa cum era prevăzut, spunând că „se fac progrese. Nimeni nu a promis că o va oferi [victoria] în trei sau șapte zile”.

La începutul acestei săptămâni, Nebenzia a ieșit cu furtuș dintr-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat invadarea Ucrainei de către Rusia pentru cauzarea unei crize alimentare globale.

UPDATE ORA 08:00

Noi imagini din satelit arată consecințele atacurilor rusești raportate asupra depozitelor mari de depozitare agricole din sudul Ucrainei.

Grevele au avut loc în portul Mykolaiv din sudul Mării Negre – un centru important pentru exporturile de cereale. Imaginile înainte și după au fost făcute pe 31 mai și 7 iunie.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Operează zeci de terminale de export de-a lungul coastei, unde orașele sunt bombardate în mod regulat.

SURSĂ FOTO: BBC

În ciuda câștigurilor, Rusia nu va lua Donbas cu ușurință

Bătălia pentru Severodonețk s-a intensificat în ultimele săptămâni, ambele părți pretinzând câștiguri și pierderi.

În discursul său de noapte, Zelenski a spus că forțele sale provoacă pierderi grele rușilor. „În multe privințe, acolo se decide soarta Donbasului”, a spus el.

Și, potrivit oficialului de vârf din regiune, s-ar putea să nu fie în favoarea lui. Serhiy Haidai a spus că forțele ucrainene au fost împinse înapoi de bombardamentele ruse intense.

Însă, controlul asupra acestui oraș a scăzut și s-a scurs în ultimele zile – și cu orașul mai protejabil Lysychansk așezat chiar peste râu, Rusia nu își va găsi calea spre Donbas una ușoară.

UPDATE ORA 07:00

Norvegia a înmânat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate și muniție

Ministrul norvegian al Apărării, Berne Arild Gram, a explicat că Ucraina a cerut în mod expres să predea armele. Norvegia i-a învățat pe soldații ucraineni cum să folosească aceste obuziere. Formarea a avut loc în Germania

Este o contribuție semnificativă, foarte necesară pentru Ucraina”, a subliniat ministrul Apărării.

UPDATE ORA 06:00

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut raţional, rece, crud, întunecat”. Ea susţine că Putin este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin şi Petru cel Mare, dar că există o şansă istorică pentru a-l opri.

Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, Timoşenko a respins sugestia că preşedintele rus ar fi „nebun”. „El acţionează după propria sa logică întunecată”, a spus ea. „El este condus de această idee de misiune istorică – să creeze un imperiu. Acesta este ţelul lui. Vine dintr-o dorinţă şi o credinţă interioară profundă”.


SUA vor oferi Ucrainei tot ce are nevoie pentru a respinge agresiunea rusă. Ei sunt gata să furnizeze armele și echipamentele necesare în viitor.

Suntem îngrijorați de fiecare act de agresiune comis de ruși, de fiecare centimetru de teritoriu ucrainean pe care îl ocupă, îl distrug, îl bombardează, îl distrug – atât acolo unde se deplasează, cât și în zonele asupra cărora plouă cu rachete de la distanță mare”, i-a spus Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, lui Biden.


ONU va livra ajutoare umanitare în Ucraina prin intermediul Uber:

Au fost dezvoltate aplicații online speciale care vor permite PAM să coordoneze, să expedieze și să urmărească mai bine vehiculele mici – care livrează provizii esențiale din depozite.

Grație acestei cooperări, PAM a livrat deja alimente în Dnepr

Cu ajutorul tehnologiei noastre, PAM poate acum să expedieze, să urmărească și să gestioneze livrările cu ajutorul unei rețele de vehicule și dube mici către punctele finale de distribuție pe o rază de 100 de kilometri de la depozitele PAM din întreaga țară”, a declarat Dara Khosrowshahi, director al Uber.

UPDATE ORA 05:00

În Ucraina va fi lansat un nou mecanism rapid de confiscare a proprietăților politicienilor, oficialilor sau pur și simplu a oamenilor bogați care au devenit colaboratori sau au lucrat direct pentru Rusia sau sunt oficiali ruși.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul ucrainean al justiției, Denis Malyuska, în cadrul unui telejurnal de informare.

Un mecanism real care să permită confiscarea efectivă și legală a activelor cetățenilor, colaboratorilor sau rușilor, ale întreprinderilor rusești care sponsorizează un stat terorist, un stat agresor. A apărut în Ucraina doar recent, în urmă cu câteva săptămâni. Iar acum un astfel de mecanism începe să fie implementat pe scară largă”, a spus Malyuska.


Regiunea Sumy a fost din nou bombardată de ocupanți

Satul Katerynivka a fost lovit de 14 explozii. Potrivit unor informații anterioare, bombardamentul a fost efectuat cu un mortier.

UPDATE ORA 04:00

China şi Rusia şi-au exprimat votul de veto cu privire la aplicarea sancţiunilor Coreei de Nord la reuniunea Adunării Generale a ONU. Statele Unite pun la îndoială credibilitatea celor două ţări care şi-au ridicat parteneriatul strategic „fără limite” deasupra securităţii globale. Coreea de Nord creează tensiune în regiunea Asiei de sud vest după repetate testări cu rachete balistice.

UPDATE ORA 03:00

Cehia va da două poduri de pontoane către Ukravtodor pentru a repara drumurile distruse

Am reușit deja să deschidem pasajul la 40 de treceri temporare, iar companiile de drumuri continuă să construiască variante de ocolire temporare acolo unde comunicarea este imposibilă din cauza podurilor aruncate în aer”, a declarat ministrul.

Ukravtodor a semnat un acord cu Administrația Rezervelor Materiale de Stat pentru a preda – două poduri de pontoane de 36 de metri lungime fiecare.


Canada dovedește că sancțiunile împotriva Rusiei pot și ar trebui să fie consolidate și ar trebui să devină un exemplu pentru alți aliați ai Ucrainei.

Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui, a declarat următoarele:
„Canada a făcut un pas important în ceea ce privește sancțiunile. Restricțiile la export au fost impuse pentru 28 de servicii vitale pentru funcționarea industriilor de petrol, gaze și produse chimice, inclusiv servicii tehnice, de management, de contabilitate și de publicitate”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 02:00

Efectele negative ale invaziei militare ruse în Ucraina se extind şi se agravează, afectând 1,6 miliarde de oameni, afirmă secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, conform cotidianului Le Figaro.

Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi situaţiei financiare este sistemic, grav şi se accelerează”, a declarat Antonio Guterres în prezentarea unui raport elaborat de Oficiul ONU privind repercusiuni internaţionale.

Pentru oamenii din întreaga lume, războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi sărăcie, lăsând în urmă haos social şi economic”, avertizează secretarul general al Naţiunilor Unite.

Ucraina nu poate exporta cereale din cauza blocadei impuse de Rusia în largul porturilor ucrainene din Marea Neagră, fiind afectate numeroase naţiuni sărace din Orientul Mijlociu şi Africa. Moscova susţine că sancţiunile occidentale asupra exporturilor ruse de cereale amplifică criza alimentară internaţională.

Inflaţia a atins niveluri-record în Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Turcia şi Rusia, pe fondul creşterii preţurilor la energie în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina şi al sancţiunilor impuse Rusiei.

ORA 01:00

Țările G7 studiază posibilitatea de a limita prețurile petrolului rusesc

Se discută despre reducerea profiturilor Moscovei și finanțarea războiului împotriva Ucrainei. Discuțiile pe tema energiei au loc pe mai multe canale.

Unul dintre aceste canale este reprezentat de șerpași, confidenții liderilor G7. Să vedem ce progrese vom face, atât pe subiectul general al energiei, cât și în ceea ce privește diferitele opțiuni cu reducerea veniturilor din petrol ale Rusiei”, a declarat Jake Sullivan, consilierul prezidențial pentru securitate națională al președintelui SUA.

Primul miliard de dolari din ajutorul american a ajuns în Ucraina

Ambasadorul american la Kiev, Bridget Brink, a anunțat acest lucru. Suma totală a pachetului de ajutor, semnat de președintele Joe Biden la sfârșitul lunii mai, este de 40 de miliarde de dolari.

Potrivit lui Brink, alte 7,5 miliarde de dolari vor ajunge în Ucraina în viitorul apropiat.


25.000 de copii au fost deja înscriși în primele clase ale școlilor din Kiev. Mai mult de 80% din locuri au fost deja ocupate”, spun cei de la Administrația de Stat a orașului Kiev.

De menționat că anul acesta condițiile de înscriere în școli au fost simplificate la maximum: se permite depunerea documentelor în format electronic, prin poștă sau în copii scanate prin intermediul unei persoane de încredere. De asemenea, procesul de admitere în sine a fost prelungit până la 23 august.

În același timp, KCSA a precizat că școlile din capitală se pregătesc pentru începerea noului an școlar în regim offline.