LIVE UPDATE. Ziua 165 de invazie. Lupta dintre Rusia și Ucraina „este pe cale să intre într-o nouă fază”, pe măsură ce forțele rusești se adună în sud, avertizează serviciile secrete britanice

UPDATE ORA 23:00

În Donețk, presa locală spune că un depozit de bunuri de uz casnic este în flăcări.

UPDATE ORA 22:00

Zelenski: Fără discuții dacă Rusia organizează referendumuri

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică, că, dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele ocupate ale țării sale cu privire la aderarea la Rusia, nu vor exista discuții cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali, potrivit Reuters.

„Dacă ocupanții vor continua pe calea pseudo-referendumurilor, vor închide pentru ei înșiși orice șansă de discuții cu Ucraina și cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat”, a declarat Zelenski în discursul său video de noapte.

Oficialii ruși și ucraineni au avut mai multe sesiuni de discuții la scurt timp după ce forțele rusești au lansat invazia în Ucraina. Însă de la sfârșitul lunii martie nu au mai avut loc întâlniri, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă pentru întreruperea contactelor.

UPDATE ORA 21:00

Forțele rusești își intensifică atacurile în estul Ucrainei

Armata ucraineană a raportat o escaladare a atacurilor la nord și nord-vest de orașul Donetsk, situat în estul țării, astăzi, potrivit Sky News.

Forțele rusești au atacat pozițiile ucrainene din apropierea așezărilor puternic fortificate Piski și Avdiivka.

Alte locații din regiunea Donețk au fost bombardate, a precizat Kievul.

Aceasta urmează unor mișcări ale trupelor rusești din regiunea ucraineană Donbas (formată din Donețk și orașul vecin Lugansk) în sud.

Forțele rusești se pregătesc pentru o potențială contraofensivă din partea ucrainenilor.

UPDATE ORA 20:00

O singură regiune ucraineană nu a fost încă bombardată

Marea majoritate a Ucrainei a fost supusă atacurilor rusești la un moment dat de la începutul războiului, în februarie.

Însă Evhen Yenin, prim-adjunctul ministrului afacerilor interne, a declarat că doar o singură regiune – Cernăuți – nu a fost afectată, potrivit Sky News.

„În ceea ce privește regiunile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma atacurilor rusești, regiunea Donețk a fost cea mai afectată și a fost bombardată de peste 3.000 de ori”, a declarat acesta, citat de presa locală, potrivit aceeași surse.

„Oblastul Lugansk a fost atacat de 4.000 de ori, iar oblastul Mykolaiv de 700 de ori.

„Există o singură regiune care, slavă Domnului, nu a suferit niciun bombardament și aceasta este regiunea Cernăuți”.

Pentru context, această regiune se învecinează cu România – o țară NATO.

UPDATE ORA 19:00

Prima navă de la invazia rusă a sosit în Ucraina

Prima navă de marfă, de la invazia rusă, a sosit în portul ucrainean de la Marea Neagră, Chornomorsk, unde va fi încărcată pentru viitorul transport de cereale, a anunţat, duminică, Ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Prima navă de marfă a sosit în portul ucrainean Chornomorsk de la Marea Neagră pentru viitorul transport de cereale către pieţele internaţionale, a anunţat Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

„Nava de transport în vrac FULMAR S a sosit în portul Chornomorsk şi este pregătită pentru încărcare”, a anunţat ministerul pe Facebook.

Anterior, patru nave care transportau produse alimentare ucrainene au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord de deblocare a exporturilor maritime ale ţării.

UPDATE ORA 18:00

Un rus a fost reales la șefia Federației Internaționale de Șah în detrimentul unui candidat ucrainean

Fostul viceprim-ministru rus Arkadi Dvorkovici a fost reales în funcția de președinte al Federației Internaționale de Șah (FIDE).

El l-a învins pe ucraineanul Andrii Baryshopolets, care îl criticase pentru legăturile sale cu conducerea rusă.

Dvorkovici a primit 157 de voturi în favoarea sa și 16 împotrivă la adunarea generală a FIDE din India.

Învingătorul a susținut că a luat poziție față de situația din Ucraina, spunând „Am adoptat o poziție fermă cu privire la evenimentele tragice din Ucraina și am susținut deciziile Consiliului FIDE privind reducerea implicării Rusiei în FIDE”.

În luna martie, echipele din Rusia și Belarus au fost suspendate de la participarea la competițiile oficiale FIDE.

UPDATE ORA 17:00

Un expert explică de ce Rusia ar fi capturat o centrală nucleară

Forțele rusești controlează centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, iar un expert a explicat de ce acest lucru este important, citat de Sky News.

Tariq Rauf, un specialist în controlul armelor nucleare, a declarat că Moscova ar fi dorit ca centrala să furnizeze energie electrică regiunilor ucrainene ocupate.

„Cele 15 centrale electrice din Ucraina de astăzi furnizează împreună 50% din energia electrică de care are nevoie Ucraina”, a declarat acesta pentru Al Jazeera.

„Rusia a ocupat și a capturat centrala electrică Zaporojie, cred, pentru a furniza electricitate părților estice ale Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat și le-a capturat în timpul acestei agresiuni.”

UPDATE ORA 16:00

Un muncitor a fost rănit într-un alt atac cu rachete asupra centrale nucleare Zaporojie

Un atac cu rachete a lovit centrala nucleară din Zaporojie, potrivit companiei nucleare de stat din Ucraina Energoatom, conform Sky News, citat de Mediafax.

Noul atac a avut loc sâmbătă seara – la doar câteva ore după ce vineri un bombardament a lovit instalaţia.

A fost lovit amplasamentul depozitului uscat al centralei, unde sunt depozitate în aer liber 174 de containere cu combustibil nuclear uzat.

Un muncitor a fost rănit în urma atacului, dar nu au fost oferite informaţii despre starea acestuia.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat anterior grave îngrijorări cu privire la bombardamentele de vineri, afirmând că există un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

O linie electrică de înaltă tensiune a fost lovită, ceea ce i-a determinat pe operatorii centralei să deconecteze un reactor. Nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

UPDATE ORA 15:00

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat speranța că primele transporturi de cereale din porturile ucrainene blocate ar putea începe vineri.

Cu toate acestea, coordonatele exacte necesare pentru a asigura o trecere sigură a navelor erau încă în curs de negociere joi, a declarat Martin Griffiths, responsabilul cu ajutoarele al ONU.

UPDATE ORA 14:00

Cel mai mare și mai profitabil port din Ucraina se va alătura celor care își reiau operațiunile după luni de blocaje, a declarat pe Facebook Mustafa Nayyem, ministrul adjunct al infrastructurii.

Portul Pivdennyi va colabora cu porturile Odessa și Chornomorsk pentru a exporta 3 milioane de tone de produse agricole ucrainene în decurs de o lună, a precizat Nayyem.

UPDATE ORA 13:00

Când secretarul de stat Antony J. Blinken va sosi duminică în Africa de Sud, el va deveni al treilea oficial american de rang înalt care vizitează continentul african în ultimele două săptămâni.

De asemenea, el se află pe urmele omologului său rus, Serghei V. Lavrov, care tocmai a încheiat o ofensivă de farmec în această țară, în care a deviat vina pentru penuria de alimente care a fost agravată de invazia rusă în Ucraina și de o blocadă a transporturilor de cereale care a durat mai mult de cinci luni. Toate acestea au agravat criza foametei de pe continent. Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a călătorit, de asemenea, în Africa de Vest și Centrală la sfârșitul lunii trecute, avertizând împotriva influenței crescânde a Rusiei pe continent.

UPDATE ORA 12:00

Un oficial al autorităților ruse de ocupație din regiunea ucraineană Kherson a murit în urma unei tentative de asasinat, au anunțat autoritățile locale susținute de Moscova.

Vitaly Gura, adjunctul șefului districtului Kakhovka, a murit din cauza rănilor suferite, a declarat pe Telegram un oficial local, Katerina Gubareva, relatează AFP.


Patru nave care transportau produse alimentare ucrainene au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord de deblocare a exporturilor maritime ale țării, au declarat oficiali ucraineni și turci.

UPDATE ORA 11:00

Mai multe detalii despre navele care au părăsit porturile ucrainene. Printre acestea se numără Glory, cu o încărcătură de 66.000 de tone de porumb cu destinația Istanbul, și Riva Wind, încărcată cu 44.000 de tone de porumb, care se îndrepta spre Iskenderun, în Turcia, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Acesta a precizat că celelalte două nave care au părăsit Ucraina sunt Star Helena, cu o încărcătură de 45.000 de tone de făină care se îndreaptă spre China, și Mustafa Necati, care transportă 6.000 de tone de ulei de floarea-soarelui și se îndreaptă spre Italia, relatează Reuters.

UPDATE ORA 10:00

Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii, a declarat că o navă sub pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului, în februarie, și va fi încărcată cu cereale.

Kubrakov a declarat că nava de mărfuri generale sub pavilion Barbados, Fulmar S, se află în portul ucrainean Chornomorsk.


Vitaly Gura, un oficial al autorităților ruse de ocupație din regiunea ucraineană Kherson, a murit în urma unei tentative de asasinat, spun autoritățile locale susținute de Moscova.

UPDATE ORA 09:00

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că a doua caravană de nave cu produse agricole ucrainene a plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord de deblocare a exporturilor maritime ucrainene.

El a transmis pe Twitter că patru vrachiere – Mustafa Necati, Star Helena, Glory și Riva Wind – au fost încărcate cu aproape 170.000 de tone de cereale.

Primele patru nave au părăsit Ucraina săptămâna trecută, în cadrul acordului-cadru semnat de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite.

UPDATE ORA 08:00

Josep Borrell susține că UE condamnă activitățile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia. Aceasta este o încălcare gravă și iresponsabilă a normelor de securitate nucleară și un alt exemplu de nerespectare a normelor internaționale de către Rusia.

UPDATE ORA 07:00

O alertă antiaeriană a fost declanșată în regiunile sudice și centrale ale Ucrainei. De asemenea, este de actualitate în regiunea Luhansk.

O amenințare de artilerie a fost declarată la Nikopol.

UPDATE ORA 06:00

Ucraina nu se confruntă cu nicio amenințare de invazie din partea Belarusului

Potrivit expertului militar Aleksandr Kavalenko, armata belarusă nu va invada Ucraina în viitorul apropiat, dar o astfel de amenințare va rămâne până la sfârșitul războiului cu Rusia.

,,Amenințarea unei invazii a Ucrainei de către armata belarusă este acum minimă. Această concluzie poate fi trasă dacă ne uităm la dispunerea grupurilor batalion-tactice din Belarus”, a explicat el.

UPDATE ORA 05:00

Negocierile cu Rusia vor avea perspective doar dacă dictatorul Putin și regimul său vor dispărea, prezice expertul militar Igor Koziy.

Potrivit acestuia, nu se poate semna acum niciun tratat cu Rusia, deoarece Kremlinul le va încălca imediat. Expertul nu crede nici în dorința dictatorului de a negocia.

,,Putin nu vrea să se așeze la masa negocierilor cu noi. Vrea să stea de vorbă cu Statele Unite, cu alți jucători, dar nu cu Ucraina. Rusia va fi reprezentată la negocierile cu Ucraina de către guvernatori, al treilea, al patrulea ministru adjunct”, a explicat Koziy.

UPDATE ORA 04:00

De ce se prelungește eliberarea Khersonului și a regiunii

Forțele armate ucrainene eliberează treptat regiunea Kherson de ocupanți, iar lentoarea se datorează faptului că armata noastră nu este ca armata rusă și își salvează orașele și viețile omenești, a declarat purtătorul de cuvânt al comunității internaționale de voluntari InformNapalm, un luptător AFU, Mihail Makaruk.

El a confirmat că se înregistrează progrese în direcția Kherson, o serie de așezări au fost deja dezocupate.

UPDATE ORA 03:00

Serviciul ucrainean de securitate de stat (SBU) afirmă că a reținut doi bărbați pe care i-a acuzat că sunt agenți ai serviciilor de informații rusești responsabili de identificarea țintelor pentru atacurile cu rachete rusești care au distrus infrastructura de construcții navale din orașul-port Mykolaiv din sudul țării.

UPDATE ORA 02:00

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că a inițiat proceduri penale împotriva a ceea ce a declarat că a fost un bombardament cu rachete și artilerie din partea armatei ruse asupra centralei electrice din Zaporizhzhia, vineri.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

UPDATE ORA 01:00

Prima navă sub pavilion străin sosește în Ucraina de la începutul războiului

O navă sub pavilion străin a sosit în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului și va fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Nava de mărfuri generale Fulmar S, sub pavilion Barbados, a acostat în portul ucrainean Chornomorsk.

,,Facem [tot] posibilul pentru a ne asigura că porturile noastre pot primi și manipula mai multe nave. În special, intenționăm să ajungem la nivelul de cel puțin trei până la cinci nave pe zi în două săptămâni’” , a scris Kubrakov pe Facebook.

Ucraina reia exporturile de cereale după un acord cu Rusia, negociat de oficiali turci și ONU. În cele din urmă, Ucraina își propune să expedieze trei milioane de tone pe lună din porturile sale de la Marea Neagră, a declarat ministrul.

Știre inițială

Forțele ucrainene își concentrează țintele asupra podurilor, depozitelor de muniții și legăturilor feroviare cu o frecvență din ce în ce mai mare în regiunile sudice ale Ucrainei.

Inclusiv racordul feroviar de importanță strategică care leagă Kherson de Crimeea ocupată de Rusia, folosind aproape sigur o combinație de efecte de blocare, deteriorare, degradare, negare, distrugere și întrerupere pentru a încerca să afecteze capacitatea Rusiei de a se realimenta din punct de vedere logistic.

Ministerul Apărării adaugă apoi că este de părere că războiul este pe cale să intre într-o ,,nouă fază”.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este pe cale să intre într-o nouă fază, cele mai grele lupte mutându-se pe o linie de front de aproximativ 350 km care se întinde spre sud-vest, de lângă Zaporizhzhia până la Kherson, paralel cu râul Nipru.

Exit mobile version