LIVE UPDATE. Ziua 569 de război în Ucraina. Joe Biden și Volodimir Zelenski se vor întâlni marți. Dmytro Kuleba se așteaptă să se ridice restricțiile privind exportul de cereale

UPDATE ORA 23:00

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a apărat declarația finală de la summitul Grupului celor 20 de săptămâna trecută, care nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 21:00

Comisia Europeană a anunţat vineri că nu va prelungi interdicţia privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci ţări vecine ale Ucrainei din UE, care expiră vineri.

UPDATE ORA 20:00

Președintele rus Vladimir Putin a călătorit Belarus, pentru discuții cu președintele țării, Alexander Lukașenko.

Putin a declarat că îl va informa pe omologul său belarus cu privire la discuțiile sale cu Kim, precum și că va discuta despre „criza ucraineană”, pe care a descris-o drept „cea mai presantă problemă a Rusiei”.

UPDATE ORA 18:00

Un copil a murit și alte șase persoane au fost rănite de bombardamente rusești în zonele controlate de Ucraina din regiunea Kherson, a declarat vineri un oficial local.

Forțele ruse au tras 20 dintre aceste obuze asupra orașului Kherson, a precizat el. Au fost lovite zone rezidențiale, precum și facilități de infrastructură, a spus Prokudin.

UPDATE ORA 17:00

Vladimir Putin afirmă că Rusia nu a respins niciodată discuțiile cu Ucraina, ca răspuns la o sugestie a SUA potrivit căreia Moscova ar fi blocat discuțiile.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu Alexander Lukașenko la Soci, Rusia, Putin a declarat: „Nu am respins niciodată discuțiile, iar dacă cealaltă parte le dorește, este binevenită, ca să o spun direct, așa cum spun eu acum”.

UPDATE ORA 16:00

Volodimir Zelenski va vizita Congresul SUA săptămâna viitoare, potrivit presei, după ce anterior un oficial american a declarat că președintele ucrainean ar urma să se întâlnească joi cu Joe Biden.

Punchbowl News a declarat vineri că vizita lui Zelenski cu Congresul a fost programată provizoriu pentru joi. Washington Post a relatat, de asemenea, că Zelenski urma să se deplaseze joi la Congresul SUA, în timp ce Wall Street Journal a afirmat că acesta se va întâlni cu legislatorii americani.

UPDATE ORA 15:00

Aprovizionarea cu energie continuă să provoace tensiuni în Moldova, Reuters anunțând că autoritatea de reglementare în domeniul energiei ANRE a amendat o unitate a companiei rusești Gazprom cu 1,9 milioane de dolari pentru că nu a respectat o cerință privind separarea activităților de transport al gazelor de cele de furnizor.

Aflată între Ucraina și România, membră a UE, și cu trupe rusești staționate în regiunea separatistă Transnistria, Moldova a încercat să evite implicarea directă în război.

UPDATE ORA 14:00

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat vineri că Moscova a aprobat o solicitare a consulatului SUA de a-l vizita pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, aflat în arest preventiv sub acuzația de spionaj, a relatat agenția de presă de stat RIA.

Gershkovici a fost arestat pe 29 martie în orașul Ekaterinburg. El, Wall Street Journal și SUA neagă că ar fi spion.

UPDATE ORA 13:00

Liderul belarus, Alexander Lukașenko, i-a spus vineri președintelui rus, Vladimir Putin, că țara sa a livrat recent 60.000 de tone de motorină și 60.000 de tone de benzină Rusiei și că este pregătită să crească în continuare livrările, relatează Reuters, citând Interfax.

UPDATE ORA 12:00

Kremlinul a declarat vineri că Rusia și Coreea de Nord nu au semnat niciun acord în domeniul militar, sau în alte domenii, în timpul vizitei lui Kim Jong-un în Rusia din această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a existat un plan de semnare a vreunui acord formal în timpul vizitei, relatează Reuters.

UPDATE ORA 11:00

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o serie de drone lansate de Rusia în cursul nopții, potrivit unor oficiali.

Forțele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că un total de 17 drone Shahed, de fabricație iraniană, au fost lansate din sud-est – toate fiind distruse de apărarea antiaeriană.

„Au fost implicate avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc ale forțelor aeriene și alte componente ale forțelor de apărare”, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 10:00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat vineri că marina rusă a primit două nave noi în acest an și urmează să primească alte 12 până la sfârșitul anului 2023, a relatat agenția de presă de stat rusă RIA.

Reuters notează că, în iulie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că marina rusă va primi 30 de nave noi în 2023. În comentariile sale, Șoigu nu a oferit un motiv pentru scăderea livrărilor preconizate.

UPDATE ORA 09:00

Diplomați de rang înalt și oficiali din domeniul apărării din Coreea de Sud și Statele Unite au convenit vineri că cooperarea militară dintre Coreea de Nord și Rusia reprezintă o încălcare gravă a sancțiunilor ONU și au îndemnat Moscova să dea dovadă de responsabilitate în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate.

Acest lucru are loc în contextul în care liderul nord-coreean Kim Jong Un vizitează situri de arme și tehnologie rusești și are întâlniri cu președintele Vladimir Putin, ceea ce ridică speculații că Kim va furniza muniție Rusiei pentru eforturile sale de război din Ucraina în schimbul primirii de arme avansate sau tehnologie din partea Rusiei.

UPDATE ORA 07:00

Premierul japonez Fumio Kishida este dispus să se întâlnească cu Kim Jong Un din Coreea de Nord „fără condiții prealabile”, a declarat vineri un înalt oficial guvernamental.

Premierul a declarat anterior că este pregătit să poarte discuții cu Kim, dar invitația reiterată vine după ce liderul nord-coreean a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin săptămâna aceasta.

Această întâlnire a stârnit îngrijorări cu privire la un posibil acord de armament, după ce oficialii americani au avertizat că Moscova este în căutare de muniție pentru a o folosi în conflictul din Ucraina.

UPDATE ORA 05:00

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a oprit într-un oraș din extrem estul Rusiei pentru a vedea o fabrică care construiește cele mai avansate avioane de luptă din țară. Această vizită sugerează interesul său pentru armamentul sofisticat, așa cum SUA și alții au avertizat Moscova și Phenianul să nu producă tranzacții interzise de transfer de arme.

Kim urmează să călătorească lângă Vladivostok pentru a vedea flota Rusiei din Pacific, o universitate și alte facilități, a declarat Putin presei ruse după summitul său cu Kim.

UPDATE ORA 03:00

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, și primarul Berlinului, Kai Wegner, s-au întâlnit pentru a semna un nou parteneriat de oraș pentru a conecta cele două orașe.

Cei doi s-au întâlnit la Poarta Brandenburg din capitala Germaniei înainte de a se îndrepta către primărie pentru a semna acordul.

Potrivit Cancelariei Senatului, Berlinul are alte 17 orașe gemene.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele american Joe Biden intenționează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski săptămâna viitoare, cu ocazia Adunării Generale a ONU, scrie CNN.

A rămas neclar dacă întâlnirea va avea loc la New York sau mai târziu în cursul săptămânii la Casa Albă. O sursă a declarat că Zelenski este așteptat să călătorească la Washington, DC, după ce se va opri la New York. Biden și Zelenski sunt amândoi programați să se adreseze marți adunării.

Zelenski plănuiește să se folosească de o apariție în persoană la adunarea anuală pentru a face apel la mai mult sprijin pentru Ucraina, în timp ce aceasta continuă să desfășoare o contraofensivă împotriva Rusiei.

Ucraina se așteaptă ca Comisia Europeană „să se țină de cuvânt” și să ridice toate restricțiile asupra exporturilor de cereale ucrainene până vineri, când restricțiile urmează să expire, potrivit ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Citește și:

Exit mobile version