• Administraţia SUA condamnă relaţia China-Rusia şi avertizează asupra riscurilor generate de Beijing.
  • SUA se pregătește să aprobe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, principala solicitare a Ucrainei.
  • Zelenski declară, în discursul său nocturn, că acțiunea Rusiei în Donbas este „o politică evidentă de genocid”.

UPDATE 24:00

Jurnalista care a renunțat la postul de televiziune controlat de Rusia, în martie, din cauza invaziei Ucrainei a spus publicului rus să-și închidă televizoarele.

Nu asculta, găsește alte surse de informații”, a spus Zhanna Agalakova într-un interviu pentru BBC.

Ma uimește cum o fac”, a adăugat ea. „Cum își spală creierul populația

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE 23:00

SUA ar trebui să-i furnizeze Ucrainei sisteme puternice de arme cu rază lungă pentru a-și spori capacitățile militare împotriva Rusiei.

Vineri, un purtător de cuvânt al Pentagonului a anunțat că „deciziile… nu au fost încă luate”, dar SUA sunt „conștiente” de cerere.

Comentariul vine după ce CNN a publicat un raport conform căruia SUA se pregătesc să trimită sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) în Ucraina.

În trecut, Washington a refuzat să trimită arme cu rază lungă de acțiune pentru că ar putea fi folosite pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei.


Poliția ucraineană a evacuat în siguranță 31 de locuitori, printre care 13 copii, ai orașului Lysychansk, din estul Ucrainei.

Șeful regional de la Luhansk, Serhiy Haidai, spune că ofițerii au fost trimiși inițial să evacueze șapte persoane, care anterior acceptaseră să plece, dar, după „câteva ore de convingere” , au ajuns să ia 31 de rezidenți.

Haidai mai spune că un vehicul care a livrat ajutor umanitar la Lysychansk a fost avariat din cauza luptelor din zonă.

UPDATE 22:00

Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a declarat „autonomie și independență deplină” față de Patriarhia Moscovei. Instituția condamnă atitudinea pe care liderii religioși ruși au adoptat-o în războiul din Ucraina.

Nu suntem de acord cu poziția Patriarhului Kiril al Moscovei”, a declarat deputatul UOC într-o declarație după o ședință de consiliu la Kiev, referindu-se la șeful Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC).

Kirill și-a exprimat deschis sprijinul pentru invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, lansată la 24 februarie.


Ucraina ar putea evacua posturile de la Lugansk
Forțele ruse nu vor captura Luhansk în zilele următoare, dar Ucraina ar putea fi nevoită să evacueze unele dintre forțele sale de acolo pentru propria lor protecție, a declarat guvernatorul regiunii pe Telegram.

Este posibil ca pentru a nu fi înconjurați să fim nevoiți să ne retragem”, a scris Serhiy Haidai.

Într-un raport militar de seară, el a descris, de asemenea, cât de periculoasă era viața de zi cu zi în zonele Luhansk controlate de ucraineană.

Civilii rămași „sunt în mod constant în adăposturi, este aproape imposibil să ieși afară din cauza densității bombardamentelor”, a spus el.


SUA se pregătește să ofere Ucrainei sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), potrivit rapoartelor din presa americană.

Sâmbătă trecută, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a repetat cererea ca țările occidentale și NATO să furnizeze armamentul.

Pot spune sincer că așteptările noastre sunt foarte mari și că așteptăm de mult. Sper într-un răspuns pozitiv care ne va permite să achiziționăm arme MLRS”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Kiev.

Datorită acestui sistem, „Ucraina va putea face măsuri pentru a-și elibera țara”, a adăugat el.

Puternicul sistem M270 poate lansa rachete mai departe decât orice arme pe care le deține Ucraina în prezent.

UPDATE 21:00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că „sabotează” procesul de negocieri dintre cele două țări, a declarat Kremlinul, citând comentariile pe care le-a făcut vineri cancelarului austriac Karl Nehammer într-un apel telefonic.

Fostul președinte al Curții Constituționale este căutat după ce ar fi părăsit ilegal Ucraina. Procuratura Generală suspectează că Oleksandr Tupytsky, fostul președinte al Curții Constituționale, a trecut ilegal granița cu Ucraina pe 17 martie și se află acum în Austria.

Conform legii marțiale, bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara. Tupytsky are 59 de ani, conform The Kyiv Independent.

Un avion de vânătoare ar fi doborât o rachetă care zbura deasupra regiunii Cernăuți

Agenția BucPress transmite că Forțele Armate ale Ucrainei au doborât o rachetă care zbura deasupra regiunii Cernăuți.

Șeful Administrației Militare Cernăuți, Serhii Osaciuk, a transmis că racheta care zbura deasupra Bucovinei de Nord a fost doborâtă de un avion de vânătoare. El a îndemnat bucovinenii să nu ignore sirena și să se ascundă în adăposturi.

Acesta este primul caz de doborâre a unei rachete ruse în regiunea Cernăuți. Agenția precizează că racheta a fost interceptată deasupra comunei Vikno, raionul Cernăuți.


Acuzațiile la adresa Rusiei, considerată responsabilă de problemele de livrare a cerealelor la nivel mondial din cauza ofensivei sale în Ucraina, sunt „nefondate”, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin într-o conversație telefonică cu cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit AFP.

UPDATE 20:00

Sprijinirea Ucrainei cu tancuri și avioane este o decizie complet legală, spune ministrul de Externe britanic, Liz Truss.  Aflată la Praga , ea a negat că a existat un acord care interzice membrilor NATO să furnizeze arme grele Ucrainei, notează Nexta.

ONU: 8.766 de victime civile în Ucraina din 24 februarie

Potrivit agenției ONU, din 27 mai, cel puțin 4.031 de civili au murti și 4.735 sunt răniți. Agenția consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari. Oficialii ucraineni au spus că până la 22.000 au fost uciși doar în Mariupol.

UPDATE 19:00

Compania de stat de gaze din Ucraina și operatorul au cerut guvernului german fie să oprească, fie să reducă drastic fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1, a declarat vineri șeful operatorului sistemului de gaze, relatează Reuters.

„Împreună cu Naftogaz am trimis un apel către ministerul german al economiei și autoritatea germană de reglementare… cu privire la suspendarea Nord Stream 1”, a declarat șeful operatorului de gaze din Ucraina, Serhiy Makogon, la televiziunea națională.

Ucraina este dispusă și capabilă să ofere o rută alternativă de transport, a spus el.

UPDATE 18:00

Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi

Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina.

Forțele armate au oprit avangarda trupelor ruse lângă Severodonețk, orașul nu este sub asediu

Totuși, situația este destul de tensionată. Aproape 2/3 din perimetrul orașului sunt ocupate de inamic, iar orașul este în apărare aprigă, a spus președintele orașului Severodonetsk VCA Alexander Stryuk.

UPDATE 17:00

Câțiva politicieni din regiunea Primorye îi cer lui Putin să oprească războiul

Un grup de politicieni care reprezintă Partidul Comunist în regiunea Primorye din Rusia i-au cerut președintelui Vladimir Putin să “oprească operațiunile militare în Ucraina și să retragă toate trupele din țară”.

Leonid Vasyukevich, membru al Adunării Legislative regionale, a citit declarația la o ședință susținută de parlamentari pe 27 mai, conform Radio Free Europe.

Declarația spune că, deoarece trupele ruse suferă pierderi semnificative în Ucraina și că nu există nicio modalitate de a obține vreun succes prin mijloace militare.

″Înțelegem că dacă țara noastră nu oprește operațiunea militară, vor fi mai mulți orfani în țară. În timpul operațiunii militare, tineri mor sau devin invalizi, în timp ce aceștia ar putea fi foarte folositori pentru țara noastră”, se arată în comunicat.

Vasyukevich a spus că declarația a fost semnată de el și colegii săi Gennady Shulga, Natalya Kochugova și Aleksandr Sustov.

Serviciile de informaţii ucrainene: Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina, relatează agenţia EFE.

″Putin nu renunţă la planurile sale, acest război se va prelungi″⁣, a declarat vineri în faţa presei Vadim Skibiţki, responsabil al serviciului ucrainean de informaţii militare, conform Agerpres.

Acesta a susţinut că Putin nu a vrut să-i asculte pe cei care au încercat să-l descurajeze să pornească războiul şi acum nu-i ascultă nici pe cei care doresc oprirea acestui război. ″El nu are încredere în nimeni, nu ascultă pe nimeni. Are propriile planuri de restaurare a imperiului rus. Planul său este să guverneze Rusia până la moartea lui, a exclus un scenariu despre un succesor″⁣, a adăugat responsabilul ucrainean citat.

Potrivit acestuia, planul militar al Rusiei pe termen scurt este să încercuiască armata ucraineană în Donbas şi să ajungă la frontierele administrative ale acestei regiuni ucrainene ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Şi comentatori occidentali au avertizat anterior că Rusia se pregăteşte pentru un război prelungit, aceştia evocând un posibil ″război de uzură″⁣.

UPDATE 16:00

Kremlinul a dat vina pe Ucraina pentru faptul că negocierile de pace dintre cele două țări s-au blocat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: “Conducerea ucraineană face în mod constant declarații contradictorii. Acest lucru nu ne permite să înțelegem pe deplin ceea ce dorește partea ucraineană”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că a încercat în repetate rânduri să organizeze o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului, dar că Rusia nu pare să fie încă pregătită pentru discuții de pace serioase.

Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu vă spun că pentru mine poporul nostru este nerăbdător să vorbească cu el, dar trebuie să ne confruntăm cu realitatea a ceea ce trăim”, a spus Zelenski, potrivit Sky News.

UPDATE 15:00

S-au intensificat atacurile în orașul ucrainean Severodonețk. Peste 60% din locuințe sunt complet distruse, anunță primarul.


Surse din cadrul NATO vorbesc despre o „înțelegere tacită” între statele membre să nu furnizeze tancuri moderne Ucrainei.


Plan de studii pentru școlile din teritoriile ocupate de ruși în Ucraina: Vor studia numai în rusă și vor avea cursuri și în vacanța de vară.


Doi soldați au recunoscut că au tras către Ucraina dinspre Rusia într-un nou proces pentru crime de război. Au cerut instanței să nu primească închisoare pe viață.


Rusia încalcă acordul semnat cu McDonald’s: Moscova vrea să redeschidă restaurantele în care se vor vinde aceleași meniuri sub brand rusesc.


Peste 40 de orașe din estul regiunilor Donețk și Lugansk au fost atacate de forțele ruse. 90% din casele din Severodonețk, avariate de lupte.

UPDATE 14:00

Premierul britanic Boris Johnson a declarat pentru Bloomberg: “Singurul mod în care se poate încheia este ca Putin să accepte că… denazificarea Ucrainei a avut loc și că este capabil să se retragă cu demnitate și onoare”.

El a adăugat că acest lucru nu înseamnă că susține premisa Rusiei că au existat naziști în Ucraina.

Cred că are marja de manevră politică pentru a pune capăt acestei situații”, a spus Johnson, potrivit Sky News.

Corriere della Sera: Planul secret al lui Boris Johnson pentru a separa Ucraina de Rusia și UE: Commonwealth-ul european

Presa din Italia anunță că premierul britanic Boris Johnson propune să creeze o alternativă la Uniunea Europeană.

Lavrov acuză Occidentul că a creat „un război total” împotriva Rusiei: „Este o rusofobie fără precedent”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunţă, vineri, „un război total” al Occcidentului împoriva Rusiei şi estimează că acesta urmează să dureze „mult timp”, relatează AFP.

UPDATE 13:00

Zelenski: Ucraina trebuie să înfrunte realitatea și să vorbească cu Putin

Președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina trebuie să ”înfrunte realitatea” situației și să discute cu Rusia.

Zelenski a declarat că Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu Vladimir Putin, dar crede că acest lucru va fi probabil necesar pentru a pune capăt războiului.

Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu vă spun că pentru mine poporul nostru este nerăbdător să vorbească cu el, dar trebuie să ne confruntăm cu realitățile prin care trăim”, a declarat președintele Ucrainei.

Ce ne dorim de la această întâlnire… Ne vrem viețile înapoi… Vrem să ne recuperăm viața unei țări suverane pe propriul teritoriu”, a precizat el, adăugând că Rusia nu pare să fie încă pregătită pentru discuții de pace serioase, transmite Sky News.

UPDATE 12:00

Rusia a plasat până la 500 de mine în Marea Neagră, afirmă Ucraina

Ucraina susține că Rusia a plasat între 400 și 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care sunt smulse din ancore în timpul furtunilor și plutesc în derivă – ceea ce face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serhiy Bratchuk, afirmă că Rusia a “creat o criză alimentară în lume” prin blocarea porturilor, adăugând că Rusia folosește un “alibi informațional”, dând vina pe Ucraina pentru criza alimentară.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de la începutul războiului, la 24 februarie, suspendând exporturile vitale de cereale, iar oficialii spun că 20 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în țară, notează BBC.

UPDATE 11:00

Ucraina susține că Rusia a împrăștiat între 400 și 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care sunt smulse din ancore în timpul furtunilor și plutesc în derivă – ceea ce face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serhiy Bratchuk, afirmă că Rusia a creat o criză alimentară în lume prin blocarea porturilor, adăugând că Rusia folosește un alibi informațional, dând vina pe Ucraina pentru criza alimentară.

ORA 10:00

Ocupanții continuă să desfășoare operațiuni ofensive active în Donbas. În direcția Slobozhansky, inamicul provoacă daune provocate de foc și efectuează exploatare la distanță. În direcția Harkov, inamicul își concentrează principalele eforturi pe menținerea pozițiilor ocupate și înfrânarea înaintării trupelor noastre. În direcția slavă, ocupanții ruși continuă să bombardeze pozițiile trupelor noastre, reia ofensiva. În direcția Donețk, ocupanții desfășoară operațiuni ofensive active. Inamicul încearcă să dezvolte succesul în direcția Bakhmut, să perturbe rutele logistice și să desprindă unitățile ucrainene de la forțele principale.


Mai mulți deputați ai Adunării Legislative din Primorsky Krai au cerut încetarea războiului.

ORA 09:00

Ucraina are rezerve de cereale pentru a satisface cererea internă și globală până la sfârșitul anului 2022, a declarat consilierul prezidențial Oleg Ustenko. Potrivit acestuia, singura modalitate de a livra cereale pe piețele mondiale este oprirea războiului, sau cel puțin oprirea luptei din Marea Neagră.


Războiul va continua până la iarnă. Armata rusă este fixată în regiunea Herson. Putin nu renunță la planurile sale. Acest război se va prelungi. De la începutul lunii mai, trupele de ocupație au început să-și întărească apărarea. Pregătesc clădirile inginerești adecvate, nici măcar una sau două, ci o a treia linie de apărare se construiește. Și asta sugerează că Federația Rusă dorește să rămână pentru o perioadă lungă de timp.”, a relatat în GUR MO.

ORA 08:00

Ministerul rus al Apărării a afirmat peste noapte că va permite navelor străine să părăsească porturile din Marea Neagră și Marea Azov, potrivit agenției de presă de stat Interfax.


Rusia încearcă să încerce să încercuiască regiunea Donbas prin regiunile din estul îndepărtat al Ucrainei. Cu toate acestea, nu au fost făcute noi progrese de către trupele rusești în regiunea Donețk.

ORA 07:00

ONU spune că cel puțin 3.998 de civili au murit în războiul din Ucraina, dar admite că numărul real este mult mai mare

Organizația Națiunilor Unite spune că 8.691 de civili au devenit victime ale războiului.

Acest număr include cel puțin 3.998 de civili uciși și cel puțin 4.693 de răniți.

Cifrele se referă la perioada cuprinsă între 24 februarie, când a început invazia și 25 mai, dar agenția crede că cifrele reale sunt mult mai mari.

ONU spune că majoritatea victimelor au fost provocate de arme explozive cu o zonă de impact mare, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și lansatoare de rachete.

ORA 06:00

Ambasadorul Cehiei s-a întors la Kiev

„Obiectivul nostru este de a relua activitățile misiunii diplomatice cât mai curând posibil, înainte de începerea președenției Republicii Cehe la Consiliul UE, la 1 iunie”, a declarat Ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipovsky.

ORA 05:00

Ucrainenii din zonele ocupate „vor să trăiască în Ucraina

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a spus pe Twitter că „ucrainenii vor să trăiască în Ucraina”.

„Propaganda rusă suferă încercând să găsească oameni pro-ruși care să le ofere comentarii pro-rusești. (Rusia) nu poate găsi o cantitate suficientă de oameni care să lucreze pentru ei, să lucreze pentru autoritățile de ocupație. Pentru că acești oameni vor să trăiască în Ucraina.

„Da, nu este vorba de 100% dintre ei – s-ar putea să existe cineva care să coopereze cu autoritățile de ocupație, dar acest lucru nu este suficient. Marea majoritate vrea să trăiască în Ucraina.”

Întrebat, în comentariile de pe Twitter, despre regiunile din sud și dacă ar fi acceptabil pentru Ucraina să le păstreze, dar să se confrunte în continuare cu probleme de securitate, Kuleba a spus: „Nu este acceptabil. Toate aceste regiuni trebuie să fie ucrainene, punct și de la capăt. Nici măcar nu este un subiect de discuție”.

ORA 04:00

Zelenski spune că acțiunea Rusiei în Donbas este „o politică evidentă de genocid”

Intensificarea ofensivei Rusiei în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, reflectă „o politică evidentă de genocid”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

„Actuala ofensivă a ocupanților din Donbas poate face ca regiunea să devină nelocuită”, a spus Zelenski.

„Deportarea poporului nostru și uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid urmărită de Rusia.”

ORA 03:00

Zelenski se plânge de diviziunile din interiorul UE cu privire la mai multe sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a plâns de diviziunile din cadrul Uniunii Europene cu privire la sancțiunile suplimentare împotriva Rusiei și a întrebat de ce li se permite unor națiuni să blocheze planul.

„Câte săptămâni va mai încerca Uniunea Europeană să convină asupra unui al șaselea pachet?”, a întrebat Zelenski în ultimul său discurs. „Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de a salva vieți”, a adăugat el.

ORA 02:00

Nouă morți, inclusiv un bebeluș, în bombardamentele asupra zonelor rezidențiale din Harkov

Nouă persoane, inclusiv un bebeluș de cinci luni, au fost ucise joi la Harkov, pe fondul unor „bombardamente intense” asupra zonelor rezidențiale din apropierea centrului orașului, potrivit lui Oleh Synyehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov.

Printre cei uciși se numără „o familie care pur și simplu se plimba pe stradă – un bărbat își ținea în brațe bebelușul de cinci luni. Mama este grav rănită și se află acum în spital”, a declarat Synyehubov.

De asemenea, el a declarat că țintirea zonelor rezidențiale din cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina nu poate avea ca scop decât „terorizarea” localnicilor.

ORA 01:00

SUA se pregătește să aprobe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, principala solicitare a Ucrainei

„Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei este de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a contracara superioritatea rusă în materie de armament greu”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Situația militară din regiunile estice este „la fel de gravă precum se spune – chiar mai gravă decât se spune”, a declarat Kuleba joi, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri în direct pe Twitter.

Singurul răspuns care ar funcționa, a spus el, este cu „mai multe arme grele. Fără acestea, nu vom putea să-i respingem”.

El a calificat decizia Washingtonului în acest sens drept „crucială”.

CNN a aflat că administrația Biden se pregătește să intensifice tipul de armament pe care îl oferă Ucrainei, trimițând sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, deoarece acestea au devenit principala solicitare a părților ucraineni, potrivit mai multor oficiali.

Administrația SUA tinde să trimită sistemele ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate pentru Ucraina, care ar putea fi anunțat chiar săptămâna viitoare.

În afară de ministrul de externe, alți înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au pledat, în ultimele săptămâni, pentru ca SUA și aliații săi să furnizeze sisteme de rachete.

Sistemele de armament fabricate în SUA pot lansa rachete la sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care Ucraina le are deja – ceea ce, potrivit ucrainenilor, ar putea fi un punct de cotitură în războiul lor împotriva Rusiei.

ORA 00:00

Administraţia SUA condamnă relaţia China-Rusia şi avertizează asupra riscurilor generate de Beijing

Statele Unite se vor concentra pe contracararea ameninţărilor generate de China, a afirmat joi secretarul de Stat american, Antony Blinken, avertizând că apropierea dintre Beijing şi Moscova trebuie să genereze preocupări pentru naţiunile din zona Indo-Pacifică.

„Chiar când Rusia se mobiliza în mod clar pentru a ataca Ucraina, preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin afirmau că prietenia dintre cele două ţări era «fără limite». Acest lucru ar trebui să genereze semnale de alarmă pentru toţi cei care locuiesc în zona Indo-Pacifică”, a declarat Antony Blinken într-un discurs rostit la Universitatea George Washington.

Blinken a subliniat totuşi că Statele Unite nu vor un conflict cu Administraţia de la Beijing.

„Sarcina noastră este să demonstrăm încă o dată că democraţia poate face faţă provocărilor urgente, să creăm oportunităţi, să avansăm demnitatea umană, să demonstrăm că viitorul le aparţine celor care cred în libertate şi că toate ţările îşi pot alege direcţia fără a fi constrânse. Nu vrem un conflict sau un Război Rece, dimpotrivă, suntem determinaţi să le evităm pe amândouă”, a precizat Antony Blinken, citat de CNN.

Secretarul de Stat american a avertizat că Statele Unite urmăresc atent activităţile Chinei.

„Chiar dacă războiul preşedintelui Putin continuă, noi vom rămâne concentraţi pe cea mai gravă provocare pe termen lung la adresa ordinii internaţionale, cea generată de Republica Populară China”, a atras atenţia Antony Blinken.

Administraţia de la Beijing tocmai a elaborat un acord amplu de cooperare în domeniul securităţii cu naţiuni din zona Pacificului, în ceea ce este considerată o nouă tentativă de extindere a influenţei regionale.