• O unitate de contraspionaj rusă puțin cunoscută, vizează diplomați străini.
  • Operațiunile diviziei au dus la arestarea a cel puțin 3 americani începând din 2018.
  • Se crede că departamentul e responsabil de monitorizarea activităților străinilor din Rusia.

O unitate de contraspionaj rusă puțin cunoscută, care vizează adesea diplomați străini în moduri care trec linia dintre spionaj și hărțuire. Un raport de investigație al Wall Street Journal analizează acest lucru.

Printre alte activități, această unitate se află probabil în spatele unei serii de operațiuni care vizează cetățeni americani, care au dus la arestarea a cel puțin trei dintre ei începând din 2018. Printre aceștia se numără și corespondentul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care la începutul acestui an a devenit primul reporter american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj de la Războiul Rece încoace.

Această unitate s-a aflat în spatele operațiunilor care au dus la arestarea altor doi americani, Paul Whelan (arestat în 2018) și Trevor Reed (arestat în 2019), ambii fiind acuzați de spionaj în favoarea Statelor Unite.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Departamentul este responsabil de monitorizarea activităților străinilor care trăiesc în Rusia

Textul evidențiază activitățile Departamentului pentru Operațiuni de Contraspionaj, o unitate extrem de clandestină care aparține de ramura de contraspionaj a FSB -ului. Se crede că departamentul este responsabil de monitorizarea activităților străinilor care trăiesc în Rusia. Unitatea se subordonează lui Vladislav Menshchikov, directorul diviziei de contrainformații a FSB.

Înainte de postul său actual, Menshchikov a condus Biroul de Programe Prezidențiale Speciale, o unitate a Kremlinului care operează și protejează instalațiile subterane secrete din zonele metropolitane ale Rusiei. Prima și cea mai mare divizie, cunoscută sub numele de DKRO-1, se concentrează pe americani și canadieni.

Informațiile WSJ ar proveni din „zeci de interviuri”

Operațiunile acestei subunități s-au intensificat semnificativ în ultima vreme, pe măsură ce relațiile dintre Washington și Moscova s-au înrăutățit. Informațiile WSJ ar proveni din „zeci de interviuri” cu diplomați occidentali de rang înalt din Europa și Statele Unite, cetățeni americani care au fost anterior reținuți și încarcerați în Rusia, precum și analiști și jurnaliști ruși care trăiesc acum în străinătate.

Citește și