Polonia a suspendat relațiile cu Ungaria. Kaczynski: „Orban are nevoie de oftalmolog ca sa vadă Bucea”

Polonia îngheață relațiile cu Ungaria din cauza poziției privind Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de vicepremierul Poloniei, Iaroslav Kaczynski.

Vicepremierul polonez Jarosław Kaczynski a declarat că o cooperare ulterioară cu Ungaria este imposibilă dacă premierul Viktor Orban nu-și schimbă atitudinea față de războiul din Ucraina. Kaczynski a declarat că nu este de acord în legătură cu refuzul lui Orban de a-l condamna pe liderul rus Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei și de a ajuta la înarmarea Kievului.

„Orban are nevoie de un oftalmolog ca să vadă Bucea. Restabilirea relațiilor este posibilă doar după o schimbare a evaluărilor privind războiul din Ucraina!”, a spus Kaczynski.

„Cred că ceea ce face Orban este legat de speranța că va juca un anumit rol în eforturile de a pune capăt conflictului. Dar cred că aceasta este o fundătură”, a declarat Kaczynski.

Potrivit acestuia, Ungaria sprijină pe deplin ancheta internațională care vizează identificarea autorilor vărsării de sânge din Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a calificat drept neprietenoasă poziția Ungariei din cauza plății gazului în ruble și a negocierilor cu Federația Rusă la Budapesta. Ulterior, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Bertalan Havasi, a declarat că Orban a condamnat masacrul de la Bucea.

Vineri, Jaroslaw Kaczynski, a făcut primele declarații legate de relația cu Ungaria

Șeful partidului de la putere din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, l-a criticat vineri pe premierul ungar Viktor Orbán pentru poziția sa față de războiul din Ucraina și a declarat că „relațiile cu Ungaria ar trebui reconsiderate”, a scris EFE.

Kaczynski, fondatorul și liderul partidului ultraconservator Lege și Justiție (PiS), care conduce Polonia din 2015, a declarat într-un interviu acordat postului polonez Radio Plus că „evaluarea sa asupra poziției lui Viktor Orbán este fără echivoc negativă”.

Kaczynski, considerat până acum un aliat politic și prieten personal al liderului ungar, s-a referit la decizia Budapestei de a face comerț cu Rusia în ruble ca fiind „un lucru foarte trist” și a declarat că „dacă Orbán nu se schimbă, nu putem coopera așa cum am făcut-o până acum”.

Liderul polonez a declarat că „atunci când premierul Orbán spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat la București, ar trebui să fie sfătuit să meargă la un oftalmolog”.

Miercuri, Orbán a comentat descoperirea a sute de civili uciși în orașul ucrainean Bucha și a declarat că „toate informațiile pe această temă trebuie să fie verificate în mod independent, deoarece”, a spus el, „trăim într-o eră a manipulării (informațiilor) masive”.

„Cred că ceea ce face Viktor Orban este legat de speranța sa de a juca un rol în încheierea acestui conflict, dar (o astfel de idee) este o fundătură”, a subliniat liderul polonez, referindu-se la propunerea ungară de a găzdui discuții de pace între Rusia și Ucraina.

Pe de altă parte, Kaczynski a apărat din nou opțiunea trimiterii în Ucraina a unei forțe de menținere a păcii formate din „forțe armate” și că, deși ar dori să vadă „NATO spunând: mergem în Ucraina”, a recunoscut că decizia finală depinde de această alianță și de Statele Unite.

Exit mobile version