• Rușii continuă asaltul asupra mai multor orașe din Lugansk și Donetk.
  • O explozie puternică a avut loc și în AV-DI-IV-KA, la 17 kilometri de Donețk.
  • În tot acest timp, ucrainenii continuă să fugă din calea luptelor intense din est.

Donbas-ul rămâne punctul cel mai fierbinte din Ucraina. Rușii continuă asaltul asupra mai multor orașe din Lugansk și Donetk.

O explozie puternică a avut loc și în AV-DI-IV-KA, la 17 kilometri de Donețk. Un fum uriaș s-a ridicat în apropierea fabricii chimice din oraș. La începutul lunii mai, cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite în urma bombardamentelor rusești ale fabricii de cocsificare.

Kramatorsk și Slovyansk erau considerate orașe sigure în urmă cu ceva timp. Astăzi sunt orașe fantomă. Străzile sunt goale, iar la tot pasul vezi urmele focurilor de artilerie.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

În tot acest timp, ucrainenii continuă să fugă din calea luptelor intense din est. Unii dintre eiau ajuns în orașul Pok-rovsk unde s-au urcat într-un tren de evacuare care se îndrepta spre vest. Natalya și Olha spun că au rezistat până în ultimul moment. Acum au devenit oameni fără adăpost.

,,Am trăit acasă până la ultimul. Cât poate dura? Atunci nu am mai suportat Acum mergem la Vinnytsya la nepoții noștri. Ce altceva pot spune? Am lăsat acolo un apartament și tot ce am câștigat în toți acești ani. Am ajuns oameni fără adăpost. Cred că nu este doar povestea mea. Povestea noastră este aceeași. Așa că am lăsat totul acolo” , declară Natalya Azaryan.

,,Pentru că Lysychansk este foarte dur, așa cum spun tinerii. Obuzuri groaznice. Ultima săptămână a fost insuportabilă. Am fost evacuați de voluntari” , spune Olha Ryzhkova.

Volodimir Zelenski își încurajează poporul. Este deja iunie și Donbas rezistă. Trebuie să facem totul pentru a-i face pe ocupanți să regrete tot ce au făcut, spune el.

,,Vă amintiți cum, la începutul lunii mai, Rusia spera să captureze întregul Donbas? Deja a 108-a zi de război. Este deja iunie. Donbas rezistă. Pierderile suferite de ocupanți, inclusiv în această zonă, sunt foarte semnificative. În total, armata rusă are astăzi pierderi de peste 32.000 de suflete. Si pentru ce? Ce ți-a oferit asta, Rusia? Nimeni nu poate spune acum cât va dura această ardere a sufletelor de către Rusia. Dar trebuie să facem totul pentru a-i face pe ocupanți să regrete că au făcut toate acestea și pentru a-i face responsabili pentru fiecare crimă și fiecare lovitură adusă Ucrainei” , conchide Zelenski.