- Mii de ruși s-au înghesuit să părăsească Rusia.
- Aceștia pleacă după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea a 300.000 de rezerviști.
- Președintele Finlandei și comitetul ministerial propun să impună restricții de viză și de intrare pentru cetățenii ruși care se grăbesc să plece.
Se pare că la punctele de trecere a frontierei s-au format cozi de până la 26 de ore, mii de ruși fugind din țară de teamă că vor fi înrolați în armată pentru războiul din Ucraina.
Advertisment
Exodul bărbaților în vârstă de luptă vine după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna aceasta „mobilizarea parțială” a 300.000 de soldați de rezervă din întreaga Rusie, cetățenii obișnuiți temându-se că vor fi forțați să lupte.
Numărul celor care călătoresc în Finlanda, ultima țară din UE care permite intrarea rușilor cu vize turistice, s-a dublat de săptămâna trecută, potrivit lui Satu Sikanen, primarul regional pentru Karelia de Sud, care se învecinează cu Rusia. Sikanen a declarat că autoritățile finlandeze intenționează să introducă „restricții semnificative”, președintele Finlandei și comitetul ministerial propunând să impună restricții de viză și de intrare pentru cetățenii ruși care se grăbesc să plece.
Recomandări
Au fost raportate blocaje de trafic care se întindeau pe o distanță de peste 18 mile la granița cu Georgia, care este încă deschisă și una dintre ultimele țări rămase care nu necesită viză pentru ruși. Un șofer a declarat pentru BBC că a fost blocat la coadă mai mult de 26 de ore, fără să aibă de unde să ia mâncare sau să meargă la toaletă.
Patru dintre cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia – Polonia, Estonia, Letonia și Lituania – și-au închis recent granițele cu Rusia. Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a promis că țara sa va refuza să găzduiască ruși care încearcă să intre pentru a evita recrutarea,
În schimb, i-a îndemnat pe ruși să protesteze, să plece fără permis, să nu se supună sau să se răzvrătească, a scris pe Twitter. „Lituania nu va acorda azil celor care pur și simplu fug de responsabilitate. Rușii ar trebui să rămână și să lupte. Împotriva lui Putin. Azilul pentru 25 de milioane de eschivatori nu este o opțiune. Rușii trebuie să elibereze Rusia”.
Țările europene trebuie să dea dovadă de deschidere
Charles Michel, președintele Consiliului European, a cerut țărilor europene să dea dovadă de „deschidere față de cei care nu vor să fie instrumentalizați de Kremlin” și să ofere refugiu celor care fug de recrutare. El a declarat pentru Politico: „În principiu, cred că … Uniunea Europeană [ar trebui] să-i găzduiască pe cei care sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice. Dacă în Rusia oamenii sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice, pentru că nu urmează această decizie nebună a Kremlinului de a lansa acest război în Ucraina, trebuie să luăm acest lucru în considerare”.
El a adăugat: „Sunt de acord cu ideea că ar trebui să cooperăm și să ne coordonăm foarte repede, deoarece acesta este un fapt nou – această mobilizare parțială”. Imagini filmate la stațiile de recrutare din Rusia au arătat bărbați mobilizați certându-se cu oficialii care îi recrutează.
Deși Putin declarase o mobilizare parțială a rezerviștilor ruși, au existat numeroase rapoarte conform cărora au fost recrutați și bărbați fără pregătire militară. În urma anunțului de mobilizare, prețurile pentru zborurile din Moscova au depășit 4.000 de lire sterline pentru bilete dus-întors către cele mai apropiate locații din străinătate, majoritatea biletelor de avion fiind epuizate complet pentru zilele următoare.
Partenerii noștri