• Ucraina a distrus miercuri o navă de război rusească de debarcare în largul coastei Crimeei ocupate, într-o operațiune cu drone navale.
  • Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care a declarat anterior că a distrus șase drone în Marea Neagră. Kremlinul a refuzat să comenteze.
  • Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat că Rusia mai are cinci nave mari de debarcare în Marea Neagră.

Ucraina a distrus miercuri o navă de război rusească de debarcare în largul coastei Crimeei ocupate, într-o operațiune cu drone navale care a deschis o breșă în partea de port a navei și a provocat scufundarea acesteia, au declarat agenția de spionaj militar și forțele armate ale Kievului, scrie Reuters.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care a declarat anterior că a distrus șase drone în Marea Neagră. Kremlinul a refuzat să comenteze.

„Forțele armate ucrainene, împreună cu unitatea de informații a Ministerului Apărării, au distrus nava mare de debarcare Tsezar Kunikov. Aceasta se afla în apele teritoriale ale Ucrainei, în apropiere de Alupka, în momentul loviturii”, a precizat armata pe mesageria Telegram.

Recomandări

LE-O DĂM ÎN VOT!
LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII
$ VS €
SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ

Orașul Alupka, stațiune balneară de la Marea Neagră, se află nu departe de Ialta, la marginea sudică a Crimeei, pe care forțele rusești au confiscat-o și anexat-o de la Ucraina în 2014.
Agenția ucraineană de informații militare GUR a declarat că nava de război părea să fi fost încărcată atunci când s-a scufundat și că, înainte de atac, aceasta a petrecut aproximativ 10 zile la un loc de încărcare folosit de armata rusă.

Aceasta a publicat imagini pe Telegram care ar arăta mai multe drone navale care se apropie noaptea de o navă mare și cel puțin o explozie de proporții.

Reuters a verificat și confirmat că nava din videoclip este nava Tsezar Kunikov a Flotei rusești din Marea Neagră, pe baza catargului principal, a antenei, a podului și a punții. Locația și data la care a fost filmată înregistrarea nu au putut fi verificate în mod independent.
Unele dintre imaginile de la final par să arate avarii majore, nava fiind puternic înclinată pe o parte.

„Pe scurt, Tsezar Kunikov a primit o breșă critică pe partea de babord și a început să se scufunde”, a declarat agenția GUR într-un comunicat.

Ucraina a folosit drone navale fără echipaj, pline de explozibili

Nava de război Project 775, una dintre cele mai noi nave rusești, are un echipaj de 87 de persoane și a luat parte la războaiele din Georgia, Siria și Ucraina, se arată în comunicatul GUR.
O agenție de presă ucraineană a publicat mai multe videoclipuri care arată o coloană de fum care se ridică deasupra mării în largul coastei sudice a Crimeei, cu elicoptere care zboară deasupra.

Ucraina a folosit drone navale fără echipaj, pline de explozibili, pentru a ataca navele de război rusești în încercarea de a le alunga din anumite părți ale Mării Negre, ceea ce a făcut posibilă deschiderea unui coridor de transport maritim de-a lungul unei rute de export cheie în mod tradițional.
Ucraina nu mai are nave mari de război și și-a sabordat în mod deliberat propria navă amiral la începutul invaziei rusești la scară largă pentru a evita ca aceasta să cadă în mâinile rușilor.

Noile drone navale dezvoltate recent au fost vitale pentru Ucraina, în timp ce încearcă să reducă decalajul uriaș dintre capacitățile sale navale și Rusia, care are o flotă puternică la Marea Neagră pe care Kievul a încercat să o degradeze.

Un înalt oficial ucrainean din domeniul securității a declarat în decembrie că Ucraina a distrus deja 20% din flota rusă din Marea Neagră. Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat că Rusia mai are cinci nave mari de debarcare în Marea Neagră.

Armata ucraineană afirmă că a „distrus” 25 de nave și vase militare rusești și un submarin în timpul războiului de până acum. Luna trecută, rachete de croazieră ucrainene au lovit o altă navă de război mare de debarcare rusă în Crimeea.

Citește și: