• Un hacker din Ucraina își folosește cunoștințele din IT ca să lupte într-un război informațional cu Vladimir Putin.
  • Petro Tsymbalistyi a dezactivat site-urile guvernamentale rusești, a eliminat „roboții ruși” și acele conturi de pe social media, pe care le-a considerat responsabile pentru dezinformarea răspândită online.
  • Expertul în propagandă, Graham Shellenberger, a constatat că stilul rusesc de transmitere a mesajelor, sub conducerea lui Putin, a vizat „divizarea” unor țări precum Ucraina, dar și divizarea puterilor occidentale.

Un dezvoltator web din Lvov își desfășoară propriul arsenal de înaltă tehnologie și armată IT, astfel încât să lupte împotriva lui Vladimir Putin și să combată dezinformarea de la nivelulul statului rus, în contextul conflictual în care liderul rus a atacat Ucraina.

Petro Tsymbalistyi este hackerul ucrainean care își folosește laptopul și cunoștințele pentru a lupta împotriva dezinformării rusești și pentru a doborî roboții de propagandă, pe fondul unei invazii în curs de desfășurare în țara sa natală. Ucraineanul spune că poporul său este, în prezent, „mai unit ca niciodată”, în timp ce se confruntă cu o putere mondială.

Când invazia Rusiei în Ucraina a trecut de la o amenințare ipotetică la o realitate sumbră, pe 24 februarie, Petro Tsymbalistyi, un dezvoltator web din Lvov, a călătorit împreună cu soția sa, Maria, și cei doi copii ai lor la granița cu Polonia. Acolo, aceștia urmau să aștepte conflictul în casa unui prieten din țara vecină.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

După ce au așteptat 14 ore într-o coadă de mașini de 3,5 kilometri la granița dintre Ucraina și Polonia, Tsymbalistyi și familia sa au început să observe tați care se întorceau spre casă fără soțiile sau copiii lor. Atunci au aflat că bărbaților nu li se mai permitea să treacă granița din Ucraina.

„A fost o decizie emoțională pentru noi, dar am decis să ne întoarcem acasă„, a declarat Tsymbalistyi pentru Fox News Digital cu privire la alegerea soției sale de a rămâne cu el în Ucraina.

După o discuție plină de lacrimi, cuplul și-a dus copiii într-un loc sigur cu familia și s-a întors la Lvov, acolo unde a susținut activ rezistența împotriva Rusiei.

Vreau să descriu acest lucru, cât de uniți suntem ca țară în acest moment. Cred că suntem atât de uniți pentru că fiecare face ceea ce poate„, a spus Petro Tsymbalistyi, potrivit Fox News Digital.

În contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, Tsymbalistyi a ales să lupte în arena pe care o cunoaște cel mai bine – internetul.

Este un război hibrid. Am o echipă și facem atacuri DDoS„, a continuat Tsymbalistyi.

DDoS înseamnă „distributed denial-of-service” – un tip de atac pe internet care copleșește serverele cu trafic pentru a le pune la pământ.

Modalitățile digitale prin care Tsymbalistyi încearcă să combată dezinformarea rusă

Tsymbalistyi a recrutat angajați de la compania sa de tehnologie Integer, precum și unii dintre clienții săi internaționali și a format, astfel, o echipă de 12 persoane. Apoi s-a alăturat miilor de hackeri care formează armata voluntară de IT din Ucraina.

Ca să combată dezinformarea, pe lângă dezactivarea site-urilor guvernamentale rusești, echipa lui Petro folosește, de asemenea, atacuri DDoS. Acestea pot elimina „roboții ruși” și conturile de social media despre care el crede că răspândesc dezinformări în numele agendei președintelui rus Vladimir Putin și care se află pe platforme populare precum Telegram și Twitter.

În afară de diluarea mesajelor digitale ale Rusiei, echipa a găsit, de asemenea, oportunități prin care să preia controlul lui Putin asupra diseminării informațiilor în interiorul propriilor granițe. Membrii echipei au identificat noi modalități prin care să spună ceea ce consideră a fi „adevărul” – povestea invaziei Rusiei în Ucraina.

Tsymbalistyi și echipa sa postează fotografii și descrieri ale exploziilor și încăierărilor care au avut loc în ultima săptămână în comentariile la videoclipurile populare de pe YouTube și în recenziile pentru localurile rusești foarte frecventate. În acest fel, au găsit o modalitate creativă de a ocoli Kremlinul și de a informa cetățenii ruși despre conflict.

Casa Albă a anunțat la începutul lunii februarie că serviciile secrete americane au primit informații potrivit cărora liderul rus Vladimir Putin plănuia să folosească dezinformarea prin care să justifice o invazie în Ucraina. Printr-o serie de eforturi de propagandă, Rusia a dat, însă, vina pentru invazie pe Ucraina, susținând că o intervenție militară în această țară ar opri un presupus „genocid” în provinciile etnic rusești, despre care nu există nicio dovadă.

Ucraina câștigă detașat războiul informațional

Potrivit lui Graham Shellenberger, director al echipei globale de la Miburo Solutions, o companie de analiză strategică și consultanță specializată în contracararea influenței străine maligne la nivel mondial, aceste tipuri de eforturi de a prezenta informații contradictorii sectoarelor de populație pe care Putin le-a vizat cu mesaje au fost extrem de eficiente împotriva președintelui rus.

Ucraina câștigă detașat războiul informațional„, a declarat Shellenberger pentru Fox News Digital.

Potrivit expertului în propagandă, care a petrecut ani de zile ca ofițer de operațiuni psihologice în armata americană, stilul rusesc de transmitere a mesajelor sub conducerea lui Putin a vizat „divizarea” unor țări precum Ucraina, dar și divizarea puterilor occidentale. De data aceasta, se pare că manevrele sale fac să se întoarcă împotriva sa.

Putin „a adus Uniunea Europeană mai aproape. El a adus NATO mai aproape. El a adus Ucraina mai aproape„, a declarat Shellenberger.

Deși dezinformarea răspândită în Rusia poate ajunge și influența populații din întreaga lume, Shellenberger spune că aceasta încă are ca scop principal limitarea libertății presei și a accesului la informații în Rusia pentru a se asigura că puțini pot contesta linia dominantă a guvernului.

„Cea mai mare parte a propagandei și dezinformării Rusiei despre Ucraina din ultimii opt ani, dar cu siguranță în ultimele două luni, se concentrează asupra populației interne rusești. Aceasta este ținta lor numărul unu„, a declarat Shellenberger.

Shellenberger remarcă faptul că una dintre cele mai de succes utilizări ale comunicării de către Ucraina a fost aceea de a-și modela propria narațiune în interiorul țării, precum și în afara granițelor sale, chiar dacă doar un mic procent din aceasta ajunge în Rusia.

Videoclipurile care îl au în prim-plan pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pregătindu-se de luptă, precum și poveștile și videoclipurile neverificate care perpetuează un anumit „mit” în jurul rezilienței Ucrainei ca armată depășită numeric, au contribuit în mare măsură la determinarea oamenilor obișnuiți de a se coagula în jurul obiectivului de a învinge Rusia, potrivit lui Shellenberger.

În timp ce Kremlinul are în continuare un control ferm asupra Rusiei însăși, Shellenberger spune că timpul este cel mai mare inamic al lui Putin în războiul informațional, iar voința continuă a Ucrainei de a rezista și de a lupta este o veste proastă pentru fostul agent KGB.

„Cu cât durează mai mult, cu atât mai greu îi va fi lui Putin să controleze ceea ce se întâmplă”, a spus Shellenberger.

Acesta a subliniat, totodată, că poate fi mai ușor „să le spui oamenilor că este bine până când sacii cu cadavre încep să vină acasă.”