• Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat plafonarea preţului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 şi Australiei, estimând că „nu este o decizie serioasă” .
  • Cursul barilului de petrol rus (ţiţei Ural) este în prezent în jur de 65 de dolari, puţin sub plafonul european.
  • Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

UPDATE ORA 24:00

Blinken cataloghează strategia lui Putin în Ucraina drept „barbară”

Secretarul de stat american Antony Blinken a denunțat, duminică, încercarea președintelui rus Vladimir Putin de a apela la iarnă ca la o „armă” , precizând că încercările liderului de la Kremlin de a elimina puterea și a distruge infrastructura din Ucraina sunt „barbare”, potrivit POLITICO.

„Putin a încercat să ștergă Ucraina de pe hartă, să-i ștergă identitatea, să o înglobeze înapoi în Rusia. A eșuat. Apoi s-a angajat într-o acaparare de teritoriu, în estul și sudul Ucrainei. Și acest lucru a eșuat pentru că armata ucraineană l-a împins înapoi și a recuperat o mare parte din teritoriul pe care Putin îl ocupase” , a afirmat Antony Blinken.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Ceea ce face el este să încerce să transforme iarna în armă, să stingă luminile, să stingă căldura, să țină poporul ucrainean în întuneric și în frig exact când se îndreaptă spre lunile de iarnă. Acest lucru este într-adevăr barbar” , a precizat Antony Blinken.

Secretarul de stat american a precizat Statele Unite și aliații săi fac ca Rusia să plătească „în fiecare zi” un preț pentru comportamentul său.

„Costurile se acumulează în fiecare zi. Nu vom renunța la sprijinul nostru foarte puternic pentru Ucraina” , a spus Antony Blinken.

UPDATE ORA 23:00

Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut în 2022 cu aproape 30%

Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 29,6% faţă de cele 25,8 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii, potrivit REUTERS.

Datele Ministerului Agriculturii arată că Ucraina a exportat până acum peste 6,9 milioane de tone de grâu, 9,7 milioane de tone de porumb şi 1,5 milioane de tone de orz.

După o blocadă de aproape şase luni, provocată de invazia rusească, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la finalul lunii iulie, conform acordului dintre Moscova şi Kiev, intermediat de ONU. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul a permis Kievului să exporte aproape 13 milioane de tone de produse agricole.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă în acest an la o recoltă de aproximativ 51 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.

UPDATE ORA 22:00

În orașul Herson, alimentarea cu energie electrică a revenit la 85% din capacitate, anunță oficialii locali. O îmbunătățire semnificativă în orașul din sudul Ucrainei ce a fost lovit de bombardamente rusești în ultimele zile, notează CNN.

După ce a fost restabilită până la aproximativ două treimi din capacitate vineri, orașul a rămas din nou complet fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești. Până sâmbătă, curentul revenise pentru 75% din oraș, iar duminică a marcat o nouă îmbunătățire.

UPDATE ORA 21:00

Un proiect de rezoluție privind crimele de război ale Rusiei, în discuție la ONU

La sediul ONU din New York circulă un proiect de rezoluție pentru un tribunal de tip Nuremberg care să tragă la răspundere conducerea rusă pentru crimele de agresiune din Ucraina, în contextul în care există semne că opoziția SUA față de această propunere s-ar putea atenua în fața lobby-ului făcut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie The Guardian.

Beth Van Schaack, ambasadoarea SUA pentru justiție penală globală, a declarat săptămâna aceasta: „Este un lucru la care președintele Zelenski ține foarte mult. Este un lucru pe care îl dorește Ucraina și cred că acest lucru va avea o mare greutate. Întrebarea este dacă vor avea voturile necesare la adunarea generală” .

Ea a adăugat: „Până acum, toate rezoluțiile [adunării generale] privind Ucraina au prevalat. Cifrele au fost destul de puternice” .

Curtea Penală Internațională (CPI) a început deja să investigheze crimele de război din Ucraina, dar conducerea Ucrainei susține că CPI este împiedicată în sensul că, deși îi poate judeca pe cei acuzați de crime de război individuale, nu poate urmări în justiție conducerea Kremlinului pentru crima mai largă de agresiune, deoarece Rusia nu este semnatară a statutului relevant.

Van Schaack, vorbind la Londra la un eveniment al avocaților pentru justiție în Libia, a declarat că SUA nu au adoptat o poziție fermă cu privire la un tribunal special. Cu toate acestea, ea a considerat că ar fi meritoriu să se desfășoare procese în absență ale rușilor acuzați de crime de război, dacă nu este posibilă extrădarea lor.

Ea a spus că este posibil ca SUA să declasifice informații pentru a ajuta la dezvăluirea celor mai responsabili pentru pregătirea și desfășurarea unui război care, în opinia sa, a încălcat în mod clar Carta ONU.

UPDATE ORA 20:00

​Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să abordeze nevoia Rusiei de garanții de securitate dacă președintele Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul: „În loc de Nuremberg – să semnăm un acord şi să ne strângem mâna?” .

Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice.

UPDATE ORA 19:00

Sprijinul public pentru război a „scăzut semnificativ” în Rusia, potrivit britanicilor

Ministerul britanic al Apărării, în cea mai recentă analiză a serviciilor de informații, indică apariția unor noi semnale din partea unei instituții media rusești independente, potrivit cărora sprijinul public pentru campania militară a scăzut semnificativ” în Rusia.

Meduza afirmă că a obținut un sondaj de opinie recent și confidențial realizat de Serviciul Federal de Protecție, care se ocupă de paza Kremlinului și de asigurarea securității înalților oficiali guvernamentali.

Sondajul, comandat de Kremlin, a arătat că 55% dintre respondenți au susținut negocierile de pace cu Ucraina, în timp ce 25% au dorit ca războiul să continue. Raportul nu a menționat marja de eroare.

Centrul Levada, cel mai important institut de sondaje independent din Rusia, a constatat într-un sondaj similar realizat în noiembrie că 53% dintre respondenți au susținut negocierile de pace, 41% s-au pronunțat în favoarea continuării luptei, iar 6% au fost indeciși. Acel sondaj, efectuat pe 1.600 de persoane, avea o marjă de eroare de cel mult 3,4%.

În ciuda eforturilor autorităților ruse de a impune un control permanent al mediului informațional, conflictul a devenit din ce în ce mai tangibil pentru mulți ruși de la mobilizarea parțială din septembrie. Având în vedere că este puțin probabil ca Rusia să obțină succese majore pe câmpul de luptă în următoarele câteva luni, menținerea chiar și a unei aprobări tacite a războiului în rândul populației va fi probabil din ce în ce mai dificilă pentru Kremlin”, susține Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ORA 18:00

Trupele rusești au bombardat raionul Nikopol: o persoană a decedat

Trupele rusești au bombardat în această după-amiază, 4 decembrie, comunitatea Pokrovska din raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, conform șefului consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk.

În urma bombardamentelor, o persoană a fost ucisă.

Potrivit șefului administrației militare regionale Dnipropetrovska, Valentyn Reznichenko, rușii au bombardat de cinci ori în cursul zilei districtul Nikopol. Bărbatul decedat, în vârstă de 23 de ani, lucra în curtea sa din satul Kapulivka când a fost lovit de un obuz. https://t.me/dnipropetrovskaODA

UPDATE ORA 17:00

Emmanuel Macron: „Occidentul ar trebui să ia în considerare garanții de securitate pentru Rusia”

Occidentul ar trebui să ia în considerare cum va răspunde la nevoia Rusiei de garanții pentru propria securitate, în cazul în care Vladimir Putin va accepta să poarte negocieri pentru a încheia războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă președintele francez Emmanuel Macron, citat de Reuters.

Într-un interviu pentru postul de televiziune francez TF1, înregistrat în timpul vizitei sale în SUA de săptămâna trecută, Macron a afirmat că Europa trebuie să-și pregătească viitoarea „arhitectură de securitate” .

„Asta înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va veni la uşa sa, desfăşurarea de arme care poate ameninţa Rusia” , a spus Macron.

„Acest subiect va face parte din subiectele pentru pace. Așa că trebuie să ne pregătim pentru ceea ce suntem gata să facem. Cum ne protejăm aliaţii şi statele membre, oferind Rusiei garanţii pentru propria sa securitate în ziua în care aceasta se întoarce la masa negocierilor” , a mai explicat liderul francez.

Atât Rusia, cât și SUA au declarat săptămâna asta că sunt deschise la discuții în principiu, deși președintele american Joe Biden a spus că va discuta cu Putin doar dacă va arăta că este interesat să pună capăt războiului.

UPDATE ORA 16.00

Rusia lucrează la posibilitatea de a interzice livrările de petrol supuse unui plafon de preț impus de Occident, a declarat duminică vicepremierul rus Alexander Novak, relatează Reuters.
„Lucrăm la mecanismele de interzicere a utilizării unui instrument de plafonare a prețurilor, indiferent de nivelul stabilit, deoarece o astfel de interferență ar putea destabiliza și mai mult piața”, a declarat Novak.
Rusia nu va funcționa sub un plafon de preț, chiar dacă Moscova va trebui să reducă producția, a spus Novak.

UPDATE ORA 15.00

Peste 500 de localități ucrainene au rămas duminică fără curent electric, în urma unor săptămâni de atacuri aeriene rusești asupra rețelei electrice, a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Interne.

„Inamicul continuă să atace infrastructura esențială a țării. În prezent, 507 localități din opt regiuni ale țării noastre sunt deconectate de la alimentarea cu energie electrică”, a declarat ministrul adjunct de interne Evgheni Ienin la televiziunea ucraineană, relatează AFP.

UPDATE ORA 14.00

OPEC+ a convenit să își mențină țintele de producție de petrol în cadrul unei reuniuni care va avea loc duminică, au declarat pentru Reuters două surse OPEC+. Decizia vine la două zile după ce Grupul celor șapte națiuni (G7) a convenit asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc.

OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați, inclusiv Rusia, a înfuriat SUA și alte națiuni occidentale în octombrie, când a convenit să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi (bpd), aproximativ 2% din cererea mondială, din noiembrie până la sfârșitul anului 2023.

UPDATE ORA 13.00

Sprijinul public din Rusia pentru război „scade semnificativ”, potrivit Marii Britanii
Ministerul britanic al Apărării, în cea mai recentă estimare a serviciilor de informații, a indicat noi semnale din partea unui organ de presă rus independent, potrivit cărora sprijinul public din Rusia pentru campania militară „scade semnificativ”.

UPDATE ORA 12.00

Ministerul britanic al Apărării a dat publicității fotografii cu recruți ucraineni care se antrenează în Marea Britanie și cărora li se distribuie echipamentul pentru întoarcerea în Ucraina.

UPDATE ORA 11.00

Casa din Moscova a fiului lui Alexander Litvinenko, dezertorul ucis cu poloniu-210 la Londra în 2006, a fost vizitată de ofițeri de recrutare din armata rusă în speranța de a-l înrola, relatează Vanessa Thorpe și Jon Ungoed-Thomas.

Anatoli Litvinenko, în vârstă de 28 de ani, a dezvăluit că a fost chemat la serviciul militar în Ucraina, în urmă cu câteva săptămâni, de către soldați care păreau să nu știe de trecutul său tragic cu regimul lui Vladimir Putin.

UPDATE ORA 10.00

Ucraina aplică sancțiuni unor clerici de rang înalt din biserica pro-Moscova

Reuters relatează că Ucraina aplică sancțiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt legați de o biserică pro-Moscova, pe motiv că au fost de acord să lucreze cu autoritățile ruse de ocupație sau au justificat invazia Moscovei, a declarat serviciul de securitate. Anunțul făcut sâmbătă este cel mai recent dintr-o serie de măsuri împotriva unei ramuri ucrainene a Bisericii Ortodoxe legate istoric de Moscova. Biserica Ortodoxă din Rusia susține ea însăși războiul.

Într-o declarație, serviciile de securitate au declarat că cei 10 clerici au fost de acord în diferite moduri să coopereze cu autoritățile de ocupație, au promovat narațiuni pro-ruse și au justificat agresiunea militară rusă în Ucraina.

UPDATE ORA 09.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a reacționat la un acord încheiat de G7 și Australia, care stabilește un preț maxim de 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe mare, calificându-l drept neserios și considerând că face prea puțin pentru a descuraja Rusia să pornească un război.

Plafonarea prețului la petrolul rusesc transportat pe mare a fost adoptată de G7 și Australia, după ce a fost agreată de țările UE. Măsura are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol și limitarea unei surse cheie de finanțare a războiului său din Ucraina, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor la nivel mondial.

UPDATE ORA 08.00

Rusia a respins plafonarea prețului la petrolul său, după ce Grupul celor șapte națiuni plus Australia s-au alăturat UE în adoptarea unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova „nu va accepta acest plafon”, potrivit agenției de presă RIA. El a spus că Rusia va efectua o analiză rapidă a acordului și apoi va răspunde. Reprezentantul permanent al Moscovei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov, a avertizat că susținătorii europeni ai plafonului vor regreta decizia lor.

UPDATE ORA 07.00

Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să abordeze nevoia Rusiei de garanții de securitate în cazul în care Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, în declarații difuzate sâmbătă.

Macron a spus că Europa trebuie să abordeze teama lui Putin că „NATO vine până la ușile sale” și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia, în timp ce Europa își pregătește viitoarea arhitectură de securitate, relatează Reuters.

UPDATE ORA 06.00

Alte 510 soldați ruși au fost uciși vineri, potrivit Ucrainei, ceea ce ridică numărul total de morți de la invazia din februarie la 90.600. Un tanc și opt drone au fost de asemenea pierdute de ruși.

UPDATE ORA 05.00

O persoană a fost ucisă și șase au fost rănite în atacurile rusești de vineri din Ucraina. Adjunctul lui Zelenski, Kyrylo Timoșenko, a declarat că un civil a fost ucis și patru au fost răniți în regiunea Donețk, unul a fost rănit în Harkov și altul în Herson.

UPDATE ORA 04.00

Autoritățile instalate de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei au declarat că vor începe evacuarea unor persoane cu mobilitate redusă din orașul Kakhovka, ocupat de ruși, situat pe malul estic al râului Nipru. Evacuările ar urma să înceapă sâmbătă, au precizat acestea într-o postare pe Telegram vineri.

UPDATE ORA 03.00

Trupele rusești din Ucraina atacă în mod deliberat muzeele, bibliotecile și alte instituții culturale ale țării, potrivit unui raport publicat de filialele americană și ucraineană ale organizației internaționale a scriitorilor PEN.

UPDATE ORA 02.00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară din Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful organismului de supraveghere atomică al ONU, citat. Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost nevoită să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 01.00

Ucraina a reținut opt persoane în legătură cu furtul unei picturi murale realizate de artistul stradal britanic Banksy de pe un zid din suburbiile Kievului, au anunțat autoritățile. Imaginea în stencil a unei persoane în cămașă de noapte și mască de gaze care ține un extinctor lângă rămășițele carbonizate ale unei ferestre din orașul Hostomel a dispărut vineri, au declarat acestea.

Știrea inițială

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat plafonarea preţului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 şi Australiei, estimând că nu este o decizie serioasă” , potrivit CNN.

Nu este o decizie serioasă să se stabilească o astfel de limită pentru preţul rusesc, este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist” , a afirmat Zelenski, conform preşedinţiei de la Kiev. Cursul barilului de petrol rus (ţiţei Ural) este în prezent în jur de 65 de dolari, puţin sub plafonul european.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat mai devreme sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.