• Rusia cucerește satele Zhelanne şi Orlivka
  • Rusia avansează pe direcția Pokrovsk și a mai cucerit două sate ucrainene
  • Ucraina a înființat un centru militar în Kursk. A capturat 82 de așezări rusești
  • Moscova mută forțe armate în apropiere de Kursk. Se pregătește de contraofensivă

Ucraina câștigă pe un front, dar pierde pe altul, pentru că în timp ce forţele armate ale Ucrainei avansează în regiunea Kursk, din Rusia, forţele ruseşti atacă neîncetat teritoriul ucrainean, capturând noi kilometri pătraţi în Doneţk. Unii militari ucraineni spun că lucrurile s-au înrăutățit pe frontul de acasă, în special pe direcția Pokrovsk, unde Rusia ar fi capturat încă două sate. Ieri, Kievul a anunțat că a înființat un centru militar în Kursk și că a ajuns la 82 de așezări ocupate în această regiune.

În Ucraina, rușii câștigă teren. Aceștia au intensificat atacurile pe direcția Pokrov, ocupând două sate ucrainene. În prezent, avansează spre zonele New York, Krasnohorivka, Nikolaivka și Zuravka din Donetsk. Scopul declarat al rușilor este ocuparea întregii regiuni Donetsk.

Purtătorul de cuvânt al brigăzii mecanizate 110, care luptă pe direcția Pokrov, a declarat că situația pe frontul ucrainean s-a înrăutățit de la lansarea incursiunii ucrainene în Kursk. Acesta a menționat că brigada sa a primit mai puțină muniție în ultimele zile, posibil din cauza retragerii unor trupe ucrainene de pe această direcție pentru a sprijini ofensiva din Kursk.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT

Se estimează că aproximativ 10.000 de militari ucraineni se află acum în Rusia, de cealaltă parte a graniței, în zona noului front deschis în Kursk. Deși forțele ucrainene înaintează în această regiune, progresul este mai lent decât în primele zile ale ofensivei. Ieri, președintele Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au „eliberat” orașul Sudja, deși trebuie precizat că a folosit termenul „eliberare” în loc de „ocupare” sau „capturare”.

Până acum, 82 de așezări rusești și o suprafață de 1.100 de km² au fost ocupate de ucraineni. Conform lui Dusan Fința, există un centru militar în Kursk care coordonează operațiunile ucrainene din această regiune a teritoriului rusesc. Totuși, ieri, Statele Unite ale Americii au transmis că, potrivit informațiilor disponibile, forțele rusești se apropie de regiunea Kursk. Rusia pare să se pregătească pentru o contraofensivă, însă americanii nu au specificat ce fel de forțe sunt implicate, din ce unități provin sau care este numărul lor.

Rapoartele recente sugerează că Rusia retrage trupe din anumite zone din Ucraina pentru a le folosi în apărarea teritoriului rusesc, dar se pare că aceste forțe sunt mai degrabă rezerve și nu sunt bine pregătite. Vom vedea în următoarele zile cât de eficientă va fi această contraofensivă în apărarea Rusiei.

Citește și