•  Oficialii ucraineni s-au distanțat de Ryan Wesley Routh, bărbatul acuzat că a încercat să-l asasineze pe Donald Trump.
  • Routh a încercat să recruteze soldați străini pentru armata ucraineană, dar nu a reușit.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat „bucuros” că Trump nu a fost rănit.

Oficialii ucraineni s-au distanțat ferm de bărbatul acuzat că a încercat să îl asasineze pe Donald Trump pe terenul de golf din Florida al fostului Președinte, scrie BBC.

Routh, în vârstă de 58 de ani, a încercat în repetate rânduri să recruteze soldați străini pentru armata ucraineană, dar nu a reușit. „El nu a servit niciodată în Legiunea Internațională a Ucrainei și nu are nicio legătură cu unitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Legiunii.

Americanul ar fi contactat legiunea în mod regulat cu idei descrise de un soldat ucrainean drept „absurde” și „delirante”. Suspectul a recunoscut, de asemenea, că el însuși a fost refuzat, susținând că motivul a fost vârsta sa și lipsa de experiență în luptă.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Într-o postare online ca reacție la evenimentele din SUA din weekend, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski s-a declarat „bucuros” că Donald Trump nu a fost rănit. Nu s-a făcut nicio referire la suspectul care a fost un susținător ferm al țării lui Zelenski.

La trei zile după invazia la scară largă a Rusiei, Zelenski a cerut „prietenilor păcii și democrației” să se alăture luptei din străinătate, iar aceștia au făcut-o cu miile. Legiunea internațională a Ucrainei a luat naștere. Inițial s-a crezut că 20.000 de voluntari erau dispuși să se înroleze. În prezent, experții cred că în Ucraina există peste 4.000 de luptători străini.

În ciuda faptului că Routh a eșuat în încercarea sa de a crește acest număr, arestarea sa în Florida a creat probleme Kievului. Locotenentul Andriy Kovalenko, care face parte din Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a avertizat Rusia că va folosi tentativa de asasinat în scopuri propagandistice. „Jocul cu focul are consecințele sale”, a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă Ucraina ar fi putut fi în spatele complotului.

La televiziunea rusă de stat, prezentatoarea Olga Skabeyeva l-a numit pe Routh un „fan nebun al lui Zelenski, care se plimbă cu o mitralieră”. „A avut loc o altă tentativă de asasinare a lui Donald, iar tentativa este oficial legată de Ucraina”, a adăugat ea, făcând referire la o tentativă anterioară a unui bărbat înarmat din Pennsylvania de a-l împușca pe Trump în iulie.

Un canal de Telegram pro-rus popular în Ucraina a susținut că în spatele tentativei de asasinat s-ar afla Serviciul de Informații ucrainean. Un cont similar a afirmat că americanul a călătorit în Ucraina pentru a „recruta mercenari americani”. Nicio dovadă nu a însoțit aceste afirmații

Se crede că Routh nu a ajutat Ucraina, dar timpul petrecut în această țară i-a conferit o legătură nedorită cu o tentativă de asasinat asupra unui candidat la președinția SUA.

Citește și