• Uniunea Europeană a aprobat noul pachet de sancțiuni asupra Belarusului.
  • UE a răspuns deja la aterizarea forțată a avionului Ryanair închizându-și spațiul aerian pentru zborurile din Belarus.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni asupra unor sectoare-cheie ale economiei belaruse și asupra principalelor surse de venit pentru regimul autoritar al lui Aleksandr Lukașenko (foto), printre care exporturile de îngrășăminte de potasiu, industria tutunului, petrolul și produsele petrochimice, ca urmare a devierii forțate a unui zbor de pasageri către Minsk luna trecută, care a permis arestarea unui jurnalist disident și a prietenei sale, notează Radio Europa Liberă.

Noile măsuri restrictive au fost introduse la 24 iunie „pentru a răspunde la escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și la represiunea violentă a societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor, precum și la aterizarea forțată a unui zbor Ryanair la Minsk la 23 mai 2021 și la reținerea aferentă a jurnalistului Roman Protasevici și a Sofiei Sapega”, a precizat Consiliul UE într-o declarație din 24 iunie.

Regimul lui Lukașenko se află sub presiune internațională de când a lansat o reprimare brutală a opoziției politice și a presei independente în urma alegerilor contestate din august 2020.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Protestatarii au declarat că alegerile au fost fraudate, în timp ce UE, Statele Unite și alte țări au refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului și nu îl consideră pe Lukașenko drept liderul legitim al țării.

Ce sancțiuni economice au fost impuse

Criza a atins un nou nivel la 23 mai, când autoritățile belaruse au trimis un avion militar pentru a escorta un zbor Ryanair Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, în ceea ce multe țări au considerat o „deturnare de stat”. După ce avionul, care a fost deviat chiar înainte de a părăsi spațiul aerian belarus, a aterizat, forțele de ordine i-au arestat imediat pe bloggerul de opoziție Pratasevici și pe Sapega, prietena sa rusă.

Miniștrii de externe ai UE au semnat la începutul acestei săptămâni noile sancțiuni economice specifice ale UE împotriva Belarusului.

Acestea includ „interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului, direct sau indirect, către orice persoană din Belarus, de echipamente, tehnologii sau programe informatice destinate în principal monitorizării sau interceptării internetului și a comunicațiilor telefonice, precum și de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare pentru uz militar și către anumite persoane, entități sau organisme din Belarus”.