• Presa din Israel scrie că egiptenii au fost primii care au deschis focul lângă Rafah.
  • Un militar egiptean și-a pierdut viața în urma incidentului de la graniță.
  • Forțele de Apărare ale Israelului spun că au avut un schimb de focuri cu Egiptul.

Ca și cum situația din Israel nu era deja destul de tensionată, un schimb de focuri a avut loc
între Israel și Egipt, în apropiere de Rafah. Un ofițer superior al Armatei Israelului și membri ai serviciului de informații Shin Bet au purtat discuții cu omologii lor egipteni în urma incidentului.

O anchetă comună este în desfășurare. Presa din Israel susține că forțele egiptene au deschis focul primele, determinând un răspuns din partea forțelor israeliene. Un militar egiptean ar fi fost ucis.

Ce înseamnă acest schimb de focuri; cât de tensionată este situația intre cele două state?

În acest moment sunt șanse mici ca situația să escaledeze între armata Israelului și a Egiptului. Se duc lămuriri. E o anchetă în cadrul armatei egiptene, o investigație în care vrea să se înțeleagă ce s-a întâmplat, la fel și în armata Isralelului.

Recomandări

NY TIMES, CONTRA LUI BIDEN
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GERMANIA
ATENȚIE DACĂ MERGI ÎN GRECIA!
UCRAINA CERE SCUT AERIAN CU SISTEME PATRIOT
CUM ARATĂ ROBOTUL CU PIELE DE OM
BIDEN PROMITE SĂ CONTINUE LUPTA

Ofițeri superiori, dar și din cadrul serviciilor de Informații, colaborează pentru a desluși cauza; se știe doar că un militar din armata Egiptului, care era în apropierea trecerii de frontiera Rafah dintre Egipt și sudul Fâșiei Gaza, a deschis focul asupra militarilor israelieni.


Israelul a ocupat această regiune în urmă cu aproximativ 2 săptămâni, fiind prima manevră pe care a desfășurat-o în Rafah. Până acum, Israelul a ocupat Coridul Philadelphia, care e zona de demarcație între sudul Fâșiei Gaza și Egipt.


Militarul israelian care a răspuns cu foc face parte din Brigada 41 Blindată, dar nu au fost folosite arme de calibru mare, ci arme individuale, armament individual, cel mai probabil o armă de asalt.

Trebuie clarfiicat de ce militarul din armata egipteană a deschis focul, știind că până acum n-au fost astfel de incidente între armata egipteană și cea israeliană – ba mai mult, șeful Informațiilor din Egipt și Israel au colaborat de la începutul războiului pentru a negocia un acord de încetare a focului cu Hamas – aici e un mare semn de întrebare, mâine ar trebui să fie întâlniri la Cairo unde ar trebui să participe șeful Mossad-ului, dar și șeful Serviciilor de Informații din Egipt, alături de șeful CIA-ului și premierul Qatarului pentru a găsi o formulă atât de Israel, cât și Hamas, pentru un acord de încetare a focului.

Citește și