- O cercetare amplă dezvăluie o schimbare majoră în atitudinea britanicilor față de UE și Brexit
- 49% dintre respondenți au spus că Brexitul a fost o greșeală, față de 36% care spun că a fost o decizie corectă. 15% nu știau.
- Cercetarea a inclus și un sondaj realizat de Foculdata pe 2.000 de persoane, precum și o serie de discuții de grup cu oameni din Londra, Peterborough și Stockport.
De două ori mai mulți votanți din UK cred acum că o relație apropiată cu UE este mai importantă pentru pace, prosperitate și securitate decât legăturile cu SUA, potrivit unui nou studiu major privind atitudinile post-Brexit, scrie The Guardian.
Advertisment
Raportul, care se bazează pe sondaje extinse și discuții de grup cu oameni având convingeri diferite asupra Brexitului, a descoperit că atitudinile față de UE au devenit favorabile în mai multe domenii politice și că întreaga dezbatere Brexit este acum mult mai puțin toxică, dar mult mai pragmatică.
Autorul raportului spune că aceste rezultate îi vor da Partidului Laburist ocazia să lucreze la îmbunătățirea relațiilor, în special pe probleme precum comerțul, securitatea și apărarea, unde se observă o majoritate clară în favoarea acestui lucru.
Recomandări
Raportul realizat de British Future a descoperit că 52% ar vrea acum ca UK să aibă o relație mai strânsă cu UE, 12% ar prefera distanța, iar 27% sunt în favoarea menţinerii status quo-ului.
Întrebați care relație li se pare cea mai importantă pentru pace, prosperitate și stabilitate, aproape jumătate dintre respondenți (48%) a pus UE pe primul loc, deasupra SUA (27%) și Commonwealth-ului (25%).
Pe măsură ce cresc dovezile privind daunele economice pe care le-a suferit UK după Brexit, sondajul a aratăt că 61% dintre oameni sunt acum în favoarea cooperării cu UE în comerț, știință și cercetare. 68% ar susține cooperarea în infracționalitate și terorism, 57% în aranjamente vamale și 57% în sănătatea la nivel internațional.
Raportul arată că atitudinile din UK s-au „întors semnificativ împotriva Brexitului”. Din discuțiile de grup, s-a constatat o „epuizare publică în privința subiectului Brexit”, cei mai mulți oameni fiind „gata să treacă peste neînțelegerile din trecut”.
Potrivit raportului, deși nu există dovezi concrete că britanicii s-au simțit europeni sau că au împărtășit valorile europene, aceștia s-au arătat totuși deschiși la o cooperare cu UE.
Raportul dezvăluie că există o majoritate care susține o dezbatere mai liniștită privind relația UK – UE, atât în rândul votanților Pro-Brexit din 2016 (56%), cât și în rândul votanților Contra-Brexit (73%). La fel și în cazul susținătorilor conservatori (61%) sau laburiști (68%).
Important: În jur de 6 din 10 persoane din toate categoriile de vârstă care puteau vota la momentul referendumului au spus că susțin domolirea dezbaterilor privind relația UK-UE.
Acest lucru sugerează că există potențialul unei relații viitoare îmbunătățite și mai puțin divizate ca înainte. Între timp, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care în mare parte erau prea tineri pentru a participa la referendum, și-au arătat majoritar susținerea (45% de acord, 12% împotrivă).
Sunder Katwala, director la British Future, a zis că există deja semne pozitive în rândul publicului că și-ar dori să vadă o cooperare mai strânsă între Guvernul britanic și UE.
Bine a fost primită și înțelegerea recentă că UK va reintra în programul științific Horizon al UE începând cu 1 ianuarie 2024.
„Keir Starmer și Rachel Reeves au discutat despre restabilirea relației cu UE. Publicul le va da voie să încerce să o facă – rămâne de văzut cum vor fi primiți la Bruxelles”, spune Sunder Katwala.
„Provocarea pentru cei care-și doresc ca un viitor guvern să fie și mai îndrăzneț și să reconsidere probleme mai complicate precum piața unică, libera circulație sau un proiect de reintegrare în UE în sine, este că aceasta ar însemna deschiderea unor argumente politice mai contestate și redeschiderea dezbaterii despre Brexit.”
Până în prezent, Starmer a fost reticent să vorbească despre legături mai strânse cu UE, de teamă să nu piardă sprijinul pe care-l are sau să fie acuzat de conservatori că are un plan secret de reintegrare. Totuși, el a vorbit despre necesitatea ca Brexitul să funcționeze mai bine pentru Regatul Unit, în special din punct de vedere economic.
De asemenea, sondajul le-a cerut oamenilor să-și spună părerea privind decizia de a părăsi Uniunea Europeană: 49% dintre respondenți spun că a fost o greșeală, față de 36% care spun că a fost o decizie corectă. 15% nu știau.
Cercetarea a inclus și un sondaj realizat de Foculdata pe 2.000 de persoane, precum și o serie de discuții de grup cu oameni din Londra, Peterborough și Stockport.
Citește și
- VIDEO. Abia lansat, modelul A.I. Gemini de la Google uimește deja. Cât de rapid și precis reacționează la ce îi ceri
- Grok a luat-o puțin la stânga: Musk promite să-și modifice chatbot-ul după ce a dovedit că are orientări politice similare cu ChatGPT
- Băutura fără alcool, noua tendință în baruri și restaurante. Mișcarea NoLo a ajuns și în Europa
Partenerii noștri