• În general, bugetele de creşteri salariale pentru anul viitor ale companiilor sunt conservatoare, iar la nivel global sunt şi mai mici.
  • O provocare pentru angajatorii atât România, cât şi din Europa este de a găsi tineri absolvenţi care să lucreze pe posturi de bandă din fabrici.

Anul viitor ar putea fi înregistrate creşteri salariale de 6 – 7%, însă doar în cazul anumitor industrii care funcţionează bine în această perioadă pandemică, spune Alina Popescu, talent information solution leader, SEE Europe în cadrul Mercer Marsh Benefits.

„Aşteptările mele sunt ca, în anumite industrii care funcţionează bine în această perioadă pandemică, să vorbim de procente puţin mai mari de 5% pentru bugetul care va fi aprobat, undeva între 6% şi 7%. Chiar şi aşa, creşterile salariale preconizate de companii nu vor acoperi inflaţia pentru toţi angajaţii. Cel mai probabil, când Guvernul ia o decizie de creştere a salariului minim cu două cifre, cel mai mult din bugetul salarial alocat va merge către benzile salariale, pentru muncitori, pentru tehnicieni, pentru cei care sunt foarte aproape de salariul minim pe economie, pentru a păstra o ierarhie a benzilor salariale în organizaţie“, a declarat Alina Popescu în cadrul videoconferinţei ZF HR Conference „Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul 2022”.

În general, bugetele de creşteri salariale pentru anul viitor ale companiilor sunt conservatoare, iar la nivel global sunt şi mai mici, spune ea.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Conform studiului realizat de Mercer, bugetele companiilor pentru creşterile salariale sunt destul de conservatoare, noi publicăm anual acel deja celebru procent de creştere de 5%. La nivel global sunt şi mai conservatoare, de 4,5%, cumva fiind aliniate între Europa de Vest, Europa Centrală şi ceea ce se întâmplă în Europa de Est“, a explicat Alina Popescu.

Mai mult, vorbim în continuare de o diferenţă de 9 ori mai mare a salariului unui manager faţă de salariul de intrare, salariul minim din organizaţie. „Acest procent probabil că se va păstra şi în viitor, nu mă aştept să crească managerilor sau ale specialiştilor seniori anul următor, creştere salariului minim va crea o stare destul de dificilă pentru angajatori.

O provocare pentru angajatorii atât România, cât şi din Europa este de a găsi tineri absolvenţi care să lucreze pe posturi de bandă din fabrici, spune ea.