• „Acoperim cu brio consumul cu ce avem înmagazinat şi cu ce producem”, spune ministrul.
  • El dă asigurări că românii cu dificultăţi financiare vor fi în continuare protejaţi.
  • Stocurile de gaze sunt în supraplin, depășind 100%, ajungând la 103,27%.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le dă asigurări românilor că stocurile de gaze la acest moment sunt pe „supraplin” şi că nu vor fi probleme în privinţa încălzirii la iarnă. România poate trece iarna doar cu gaz românesc, cu excepţii punctuale. „Acoperim cu brio consumul cu ce avem înmagazinat şi cu ce producem”, spune ministrul. El dă asigurări că românii cu dificultăţi financiare vor fi în continuare protejaţi.

Stocurile de gaze sunt în supraplin, depășind 100%, ajungând la 103,27%. În prezent, România are înmagazinate 3,280 miliarde de metri cubi normali, cu 77 milioane de metri cubi mai mult decât anul trecut. Deși producția zilnică scade pe timpul sezonului rece, în prezent fiind de aproximativ 25 milioane de metri cubi, cu stocurile disponibile se poate acoperi consumul.

La 22 octombrie, producția fără extracția din depozite a fost suficientă pentru a satisface consumul, așa că el se așteaptă ca România să poată trece iarna doar cu gaz românesc, excepțiile fiind doar în situațiile în care anumite companii aleg să importe gaz din motive comerciale, atunci când acesta este mai ieftin decât extragerea din depozite.

Recomandări

GEORGIA ARE SAH MAT
MACRON SE VEDE CU ORBAN
MODI VREA PACEA
NE AJUNGE GAZUL NOSTRU
PRIMUL AJUTOR SE ÎNVAȚĂ
„ENGAGE” IN ACTION

Întrebat de unde ar importa România gaze naturale, ministrul Energiei a explicat că, în general, gazul provine „pe relația cu Bulgaria”, venind din Turcia. România nu importă nicio moleculă de gaz rusesc. România importă gaze naturale din Bulgaria, care include și gaze naturale din Azerbaidjan.

Citește și