• Europa s-ar putea confrunta cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, a avertizat un important om de știință.
  • Andrea Toreti, cercetător principal la Observatorul European al Secetei, a declarat că condițiile de secetă din acest an se vor înrăutăți și cel mai probabil vor eclipsa seceta fără precedent din 2018.
  • Există un risc foarte ridicat” ca actuala lipsă de precipitații din Europa de Vest și Centrală să continue în următoarele trei luni”, a spus el.

Europa s-ar putea confrunta cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, a avertizat un important om de știință.

Andrea Toreti, cercetător principal la Observatorul European al Secetei, a declarat că condițiile de secetă din acest an se vor înrăutăți și cel mai probabil vor eclipsa seceta fără precedent din 2018.

Există un risc foarte ridicat” ca actuala lipsă de precipitații din Europa de Vest și Centrală să continue în următoarele trei luni”, a spus el.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Avertismentul a venit în contextul în care Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a prezis că seceta ar putea ajunge să afecteze 47% din continent. Ca urmare a temperaturilor caniculare, nivelurile de apă au scăzut vertiginos în întreaga Europă, ceea ce a determinat unele autorități să impună restricții privind utilizarea apei.

În regiunea Burgundia din Franța, praful alb și peștii morți se află acum de-a lungul a ceea ce a fost cursul de apă al râului Tille.

Plimbându-se pe albia secată a râului, cu o lățime de 15 metri, în orașul francez Lux, conservaționistul Jean-Philippe Couasne a enumerat speciile de pești – inclusiv păstrăvi care au murit.

Este sfâșietor”, a spus el, menționând că, de obicei, prin zonă treceau 8.000 de litri de apă pe secundă.
Râul va continua să se golească” și toți peștii vor muri”, a adăugat el. Acestea sunt specii care vor dispărea treptat”.

Jean-Pierre Sonvico, șeful Federației regionale pentru pescuit și protecția mediului acvatic, a declarat că devierea peștilor către alte râuri nu va rezolva problema, deoarece și acestea sunt afectate de secetă.

Da, este dramatic, pentru că ce putem face? Nimic”, a spus el. Așteptăm, sperăm la furtuni cu ploi, dar furtunile sunt foarte locale, așa că nu ne putem baza pe ele.”

Seceta din acest an este cauzată de schimbările climatice, a declarat meteorologul Peter Hoffmann, de la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam.

Doar că vara o simțim cel mai mult”, a spus el. Dar, de fapt, seceta se acumulează pe tot parcursul anului”.

Pe lângă faptul că amenință speciile acvatice, scăderea nivelului apei pune presiune asupra sectoarelor agricole și de transport.

Potrivit UE, se așteaptă ca producția de porumb, floarea-soarelui și soia din Europa să scadă semnificativ în acest an din cauza lipsei de precipitații. În același timp, nivelurile scăzute ale apei în râuri precum Rinul și Dunărea îngreunează din ce în ce mai mult transportul de mărfuri.

În Serbia, autoritățile au început să adâncească calea navigabilă a Dunării pentru a permite navelor să continue să opereze.

Condițiile de secetă au exacerbat și incendiile din acest an. Peste 1.000 de pompieri se luptau încă joi, pentru a treia zi, pentru a stăpâni un incendiu monstruos” care a cuprins sud-vestul Franței.