• În 2014, Consiliul de Securitate a autorizat livrări de ajutor umanitar în zonele din Siria aflate în mâinile opoziției din Irak, Iordania și două puncte din Turcia.
  • Puterile de veto, Rusia și China, au redus acest lucru la un singur punct de frontieră din Turcia.
  • Rusia, aliatul Siriei, susține că operațiunea de lungă durată încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel luni la Consiliul de Securitate să prelungească aprobarea pentru livrările de ajutoare din Turcia către milioane de persoane aflate în dificultate în nord-vestul Siriei, spunând organismului: „Nu putem renunța la poporul sirian”. Mandatul ONU, care a permis livrările din Turcia către nord-vestul Siriei, controlat de opoziție, expiră la 10 iulie.

Rusia, aliatul Siriei, susține că operațiunea de lungă durată încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei. Aceasta afirmă că mai multe ajutoare ar trebui livrate din interiorul țării, ceea ce ridică temerile opoziției că alimentele și alte ajutoare ar putea cădea sub controlul guvernului. Guterres a declarat că, în ultimul an, Națiunile Unite au efectuat cinci astfel de livrări – cunoscute sub numele de cross-line – în nord-vestul controlat de opoziție, dar nu a fost „la scara necesară pentru a înlocui răspunsul transfrontalier masiv”.

„Fac un apel ferm la membrii consiliului să mențină consensul privind permiterea operațiunilor transfrontaliere”, a spus el. „Este un imperativ moral să abordăm suferința și vulnerabilitatea celor 4,1 milioane de persoane din zonă care au nevoie de ajutor și protecție”. Guterres a declarat că 80% dintre cei care au nevoie de ajutor în nord-vestul Siriei sunt femei și copii. Aproximativ 800 de camioane pe lună livrează ajutoare din Turcia în cadrul operațiunii ONU, care Guterres a cerut să fie prelungită cu încă un an.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a vizitat punctul de trecere a frontierei turcești la începutul acestei luni, a declarat consiliului că trebuie să ia o „decizie de viață și de moarte” și că „este nevoie de mai mult ajutor, nu de mai puțin. Doar ajutorul transfrontalier nu se poate apropia de satisfacerea nevoilor disperate de pe teren. Acesta poate ajunge la mii de oameni, dar nu la milioane. Este nevoie de mult mai mult ajutor”, a spus ea.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a calificat drept „jalnice” eforturile ONU de a livra ajutoare în nord-vestul Siriei din interiorul țării. Ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a declarat că operațiunea de ajutor transfrontalieră a fost un „aranjament extraordinar” și că trebuie să se convină asupra unui calendar pentru a se pune capăt acestei operațiuni și a se trece la livrări din interiorul țării.

Ambasadorul Turciei la ONU, Feridun Hadi Sinirlioglu, a întrebat: „Își poate permite cineva, care respectă viața umană și care respectă principiile fundamentale ale Cartei ONU, să își permită să întrerupă un sistem atât de vital?”.