• Șefii MI6 și CIA colaborează strâns pentru a contracara agresiunea Rusiei și a sprijini Ucraina.
  • Războiul din Ucraina este o amenințare majoră și a fost anticipat de cei doi lideri, care au avertizat comunitatea internațională.
  • Există eforturi continue pentru a perturba campania de sabotaj desfășurată de serviciile de informații ruse în Europa.

Ordinea Mondială este „sub o amenințare într-un mod pe care nu l-am mai văzut din timpul Războiului Rece”, avertizează șefii Serviciilor de Informații Externe din Regatul Unit și Statele Unite, într-un editorial Financial Times.

Șefii MI6 și CIA au declarat, de asemenea, că SUA și UK rămân împreună în „rezistența față de o Rusie agresivă și războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”.

Într-un articol comun FT, pentru prima dată, Sir Richard Moore și William Burns spun că au anticipat războiul din Ucraina „și au putut să avertizeze comunitatea internațională”, în parte prin declasificarea unor secrete pentru a ajuta Kievul.

Recomandări

BRAND SAU UNIFORMĂ?
ORBAN CANDIDEAZĂ
SELENA, PUSĂ PE GLUME!
ROSIE A MURIT
CONTROL LA FRONTIERĂ
TRUMP E ATACAT

Aceștia au menționat că lucrează pentru a „perturba campania iresponsabilă de sabotaj” din întreaga Europă de către Rusia, pentru a promova de-escaladarea în războiul Israel-Gaza și pentru contraterorism, în scopul de a împiedica reînvigorarea Statului Islamic.

„Nu există nicio îndoială că ordinea mondială internațională – sistemul echilibrat care a condus la o pace și stabilitate relativă și a oferit standarde de viață în creștere, oportunități și prosperitate – este sub amenințare într-un mod pe care nu l-am mai văzut din timpul Războiului Rece”, au scris ei în editorialul FT.

„Combaterea cu succes a acestui risc” stă la baza relației speciale dintre Regatul Unit și Statele Unite, au adăugat aceștia.

Una „dintre amenințările fără precedent” cu care se confruntă ambele țări este războiul din Ucraina, care se află în al treilea an de la invazia Rusiei din februarie 2022.

Sir Richard și William Burns au afirmat că „menținerea cursului este mai vitală ca niciodată” în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, adăugând că președintele rus Vladimir Putin „nu va reuși”.

Conflictul a arătat cum tehnologia poate schimba cursul războiului și a subliniat necesitatea de a „se adapta, a experimenta și a inova”, au spus ei.

Dincolo de Ucraina, continuăm să lucrăm împreună pentru a perturba campania iresponsabilă de sabotaj din întreaga Europă, desfășurată de Serviciile de Informații ruse, și utilizarea lor cinică a tehnologiei pentru a răspândi minciuni și dezinformare menite să creeze diviziuni între noi”, au adăugat ei.

Cei doi au avut, de asemenea, prima lor apariție publică împreună la FT Weekend Festival, la Kenwood House din Londra, sâmbătă.

William Burns le-a spus participanților că nu a văzut nicio dovadă că „controlul lui Putin asupra puterii ar slăbi“, în timp ce Sir Richard a spus: „Nu confundați niciodată un control strâns cu un control stabil”.

Faptul că serviciile de informații ruse folosesc elemente criminale pentru operațiuni de sabotaj în Europa este un semn că sunt „puțin disperate”, a spus șeful MI6.

Ambele Servicii de Informații Externe consideră că ascensiunea Chinei reprezintă principala provocare de informații și geopolitică a secolului. Aceștia și-au reorganizat serviciile „pentru a reflecta această prioritate”, au spus cei doi în editorialul lor.

De asemenea, au afirmat că au făcut „presiuni mari” pentru reținere și dezescaladare în Orientul Mijlociu și au lucrat „fără încetare” pentru a asigura un armistițiu și un acord pentru ostatici.

William Burns, care a fost central în eforturile de armistițiu, a sugerat la evenimentul FT că ar putea exista o propunere mai detaliată în zilele următoare.

„Aceasta este, în cele din urmă, o chestiune de voință politică”, a spus el, adăugând că speră „profund” ca liderii ambelor părți să ajungă la un acord.

Au trecut 11 luni de când Hamas a atacat sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând alți 251 ostateci.

Peste 40.000 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci în campania militară a Israelului, conform Ministerului Sănătății condus de Hamas din teritoriu.

Citește și