Șefii statelor s-au reunit în Franța pentru a sărbători Debarcarea din Normandia. Președintele Zelenski a fost prezent

Un minut de liniște…sau mai bine 80, pentru cei 80 de ani care au trecut de la una dintre cele mai emblematice operațiuni de război din istorie.

Debarcarea din Normandia sau „Ziua Z” a reunit, în Franța, șefii statelor care, în 1944, au trimis peste 1 milion de soldați să înceapă sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.

În fața ultimilor veterani de război, Regele Charles a amintit de eforturile pe care le-au făcut soldații britanici sub comanda bunicului lui, Regele George al VI-lea, și a premierului Winston Churchill.

Comemorarea din acest an ar putea marca sfârșit unei generații. Pentru că este puțin probabil ca la următoarea ceremonie decenală să mai participe un așa număr mare de veterani.

Joe Biden a stat de vorbă cu un veteran, care în curând va împlini 100 de ani. Președintele SUA a vizitat memorialul soldaților americani care au ajuns pe coastele Normandiei acum 80 de ani.

Și în timp ce Macron, Biden și Regele Charles fac turul de onoare, Premierul francez este preocupat de evenimente mult mai actuale, cum ar fi alegerile de duminică.

La festivitățile din Normandia a apărut în prim plan și Volodimir Zelenski.

Exit mobile version