• Planeta tocmai a marcat o nouă etapă „șocantă”, cu 12 luni consecutive de căldură fără precedent.
  • „Jucăm la ruletă cu planeta noastră”, a spus șeful ONU.
  • Carlo Buontempo, directorul Copernicus, a avertizat că ce urmează este mai rău.

Planeta tocmai a marcat o nouă etapă „șocantă”, cu 12 luni consecutive de căldură fără precedent, potrivit noilor date de la Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. Șeful ONU, Antonio Guterres, a susținut un discurs la New York despre schimbările climatice, numind companiile de combustibili fosili drept „nașii haosului climatic”.

„Jucăm la ruletă cu planeta noastră”, a spus el miercuri. „Avem nevoie de o ieșire de pe drumul către iadul climatic.” Fiecare lună din iunie 2023 până în mai 2024 a fost cea mai călduroasă astfel de lună înregistrată în toată lumea, arată datele Copernicus, potrivit CNN. Canicula care s-a întins pe o perioadă de 12 luni este „șocantă, dar nu surprinzătoare”, având în vedere schimbările climatice cauzate de oameni, a spus Carlo Buontempo, directorul Copernicus, care a avertizat că ce urmează este mai rău, cu excepția cazului în care poluarea cu combustibili fosili care provoacă încălzirea planetei este redusă.

„Bătălia pentru +1,5°C va fi câştigată sau pierdută în anii 2020, sub privirile politicienilor de astăzi. Totul depinde de deciziile pe care aceşti politicieni le vor lua – sau pe care nu le vor lua -, în special în următoarele 18 luni”, a spus secretarul general al ONU.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

„Este un moment critic pentru climă”, a insistat el, îndemnând omenirea „să se îndrepte spre breteaua de ieşire de pe autostrada care duce spre iad”, în contextul în care ţările semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să îşi fixeze până la începutul anului 2025 noi obiective privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citește și