• Șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut încetarea operațiunilor militare în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa.
  • Ambele părți s-au acuzat reciproc sâmbătă de implicare în ,,terorism nuclear” .
  • Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat activitățile militare rusești din jurul centralei din Zaporijia ca fiind ,,o încălcare gravă și iresponsabilă a normelor de securitate nucleară și un alt exemplu de nerespectare a normelor internaționale de către Rusia” .

Șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut încetarea operațiunilor militare în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, scrie Reuters.

Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei, a fost lovită de o serie de bombardamente începând de vinerea trecută, atât forțele rusești, cât și cele ucrainene acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri.

,,Orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaș„, a declarat secretarul general al ONU reporterilor la Tokyo, adăugând că inspectorilor internaționali ar trebui să li se permită accesul imediat la centrala nucleară.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

,,Sper că aceste atacuri vor înceta„, a spus Guterres. ,,În același timp, sper că AIEA [Agenția Internațională pentru Energie Atomică] va putea avea acces la centrala electrică.”

Aceste remarci ale șefului ONU vin în contextul în care compania energetică de stat din Ucraina a declarat duminică că un muncitor de la centrala din Zaporizhzhia a fost rănit în bombardamentele rusești de sâmbătă seara.

Senzorii de monitorizare a radiațiilor au fost, de asemenea, avariați, a precizat Energoatom.

Vorbind la Toyoko, Guterres a reluat avertismentele pe care le-a făcut la începutul săptămânii trecute cu privire la riscurile nucleare pentru omenire, despre care a spus că se află la doar ,,o neînțelegere” de anihilarea nucleară.

Uzina din Zaporizhzhia a fost capturată de forțele rusești în prima etapă a războiului din Ucraina, dar este încă condusă de muncitori ucraineni.

Uzina a fost bombardată și vineri, iar Rusia a acuzat din nou Ucraina pentru acest incident

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat sâmbătă grave îngrijorări cu privire la bombardamentele din ziua precedentă de la Zaporizhzhia, avertizând asupra unui potențial ,,dezastru nuclear”.

,,Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai„, a scris Rafael Mariano Grossi într-o declarație pe site-ul AIEA.

,,AIEA a primit informații cu privire la această situație gravă – cea mai recentă dintr-un lung șir de rapoarte din ce în ce mai alarmante venite din toate părțile„.

Grossi și-a repetat duminică apelul pentru ca o echipă a AIEA să se deplaseze în Zaporizhzhia.

,,Această misiune ar juca un rol crucial pentru a ajuta la stabilizarea situației de siguranță și securitate nucleară de acolo, așa cum am făcut-o la centrala nucleară de la Chornobîl și în alte locuri din Ucraina în ultimele luni„, a spus el.

Bombardarea de vineri a unei linii electrice de înaltă tensiune de la instalația nucleară i-a determinat pe operatori să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

Ambele părți s-au acuzat reciproc sâmbătă de implicare în ,,terorism nuclear”. Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a acuzat Rusia pentru pagubele produse, în timp ce Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardarea centralei.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat activitățile militare rusești din jurul centralei din Zaporizhzhia ca fiind ,,o încălcare gravă și iresponsabilă a normelor de securitate nucleară și un alt exemplu de nerespectare a normelor internaționale de către Rusia„.