• Trump a fost împușcat la un miting din Butler, Pennsylvania.
  • Mitingul avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, unde Trump urma să-și anunțe candidatul la funcția de Vicepreședinte.
  • Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA.
  • Serviciile de Informații ale SUA au detectat un complot iranian pentru asasinarea lui Trump, separat de cel din Pennsylvania.

Update 23:21 – Reacția Iranului

„Acuzațiile împotriva Teheranului că ar fi planificat o tentativă de asasinat asupra lui Trump sunt nefondate și răuvoitoare”, a declarat misiunea iraniană la ONU.

Ei au adăugat că Iranul îl consideră pe Trump un criminal după uciderea lui Soleimani, dar a ales calea legală pentru a-l aduce în fața justiției.

Știrea inițială

Serviciile de Informații ale SUA au detectat un complot iranian pentru asasinarea fostului Președinte al SUA Donald Trump, cu doar câteva săptămâni înainte de tentativa de asasinat din Pennsylvania, când atacatorul de 20 de ani a deschis focul asupra sa sâmbătă, au declarat mai mulți oficiali marți, adăugând că nu cred că amenințarea iraniană a avut legătură cu atacul de sâmbătă care l-a rănit pe Trump, raportează New York Times.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Serviciile de Informații au îndemnat Serviciul Secret să sporească securitatea pentru fostul Președinte înainte de mitingul său în aer liber din Butler, Pennsylvania, de sâmbătă, au spus oficialii. Cu toate acestea, indiferent de măsurile luate, atacatorul de 20 de ani a reușit să se cațere pe un acoperiș în apropiere de Trump și să-l împuște, secerându-i doar urechea dreapta în mod miraculos pentru Trump.

Campania lui Trump fusese notificată cu privire la această amenințare nu cu mult înainte de atacul de sâmbătă, potrivit unei persoane familiare cu situația.

Cea mai recentă amenințare vine din partea Iranului, care de mult timp își dorește să se răzbune pe Trump pentru atacul ordonat de acesta în 2020 de a-l ucide pe Generalul Qassim Suleimani, comandantul iranian de securitate și informații responsabil de moartea a sute de trupe americane de-a lungul anilor.

Amenințările iraniene împotriva oficialilor din Administrația Trump, precum Mike Pompeo, fostul secretar de stat, și John R. Bolton, fostul consilier pentru securitate națională, au dus la sporirea securității guvernamentale chiar și după ce au părăsit funcția.

„După cum am spus de multe ori, urmărim de ani de zile amenințările iraniene împotriva fostei Administrații Trump”, a spus Adrienne Watson, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate.

„Aceste amenințări vin din dorința Iranului de a se răzbuna pentru moartea lui Qassim Suleimani. Considerăm acest lucru o problemă de securitate națională și cea mai mare prioritate”.

Watson a subliniat că acest complot iranian este separat de tentativa de asasinare din Butler.

„Investigația de la tentativa de asasinare de sâmbătă la adresa fostului Președinte Donald Trump este în curs de desfășurare”, a spus ea. „Până la acest moment, forțele de ordine au raportat că ancheta lor nu a identificat legături între atacator și vreun complice sau conspirator, străin sau intern”.

CNN a raportat anterior despre amenințarea Iranului. Alejandro N. Mayorkas, secretarul Securității Interne, a făcut aluzie la o amenințare provenită din străinătate în timpul unui briefing de luni la Casa Albă.

„Peisajul amenințărilor este foarte dinamic, atât pe plan intern, odată cu creșterea extremismului violent intern, cât și pe plan extern”, a spus el.