• AIEA e îngrijorată de siguranța nucleară de la centrala Zaporojie, după un atac cu drone în apropierea acesteia.
  • Centrala a fost supusă unor atacuri repetate, iar Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc.
  • Trupele ucrainene au distrus poduri în regiunea Kursk, afectând capacitățile logistice ale Rusiei, în contextul în care invazia rusă în Ucraina continuă și progresele sunt lente.

Siguranța nucleară de la centrala Zaporojie se deteriorează, a declarat șeful agenției nucleare a ONU, după un atac cu drone în apropierea acesteia, scrie BBC.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a spus că este „extrem de îngrijorat” și a cerut „maximă reținere din partea tuturor părților” pentru a proteja centrala.

Centrala a fost confiscată de forțele ruse la începutul războiului și a fost supusă unor atacuri repetate, ambele părți dând vina una pe cealaltă.

Recomandări

23 DE ANI DE LA 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
HARRIS VS. TRUMP
CINE A CÂȘTIGAT DEZBATEREA?

Săptămâna trecută, Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc după ce a izbucnit un incendiu într-unul dintre turnurile de răcire ale centralei.

IAEA nu a precizat cine a efectuat atacul de sâmbătă, dar echipa sa staționată la Zaporojie a spus că daunele păreau să fi fost cauzate de o dronă care transporta un explozibil.

„Echipa a auzit explozii frecvente, foc repetat de mitralieră grea și pușcă, precum și artilerie la diverse distanțe de centrală” a declarat agenția într-un comunicat.

Centrala nu mai produce energie de mai bine de doi ani.

Rusia a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022. Recent, trupele rusești au făcut progrese lente în a cuceri mai mult teritoriu în estul Ucrainei. Cu toate acestea, Putin și oficialii săi au fost luați prin surprindere când trupele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk, unde și-au consolidat pozițiile timp de aproape două săptămâni. Mii de ruși au fost evacuați din zonă.

Duminică, șeful forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a declarat că forțele ucrainene au distrus un al doilea pod în regiunea Kursk, „privând inamicul de capacitățile sale logistice”.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a distrus un pod deasupra râului Seym, care fusese folosit de Kremlin pentru a-și aproviziona trupele.

Este pentru prima dată când trupe străine se află pe teritoriul rus de la Al Doilea Război Mondial.

Citește și