• Sindicaliştii din domeniul sănătății pornesc miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate.
  • Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale, de Federaţia Sanitas.
  • Greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”.

Sindicaliștii din sănătate au pornit greva japoneză. Aceasta se va derula pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea cererilor sindicaliştilor. Reprezentanţii Sanitas menționează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va continua acţiunile, conform unei postări pe Facebook. Greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”.

Solcitările sindicaliştilor sunt legate de deblocarea posturilor în sistemul sanitar public, punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor, calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată, calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată, dar și calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

Mai mult, se dorește reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii. Proiectul garantează „predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

În plus, se solicită finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, cât și garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR.

În timpul unei greve japoneze, activitatea la muncă nu este întreruptă. Sindicatele lansează mai degrabă un avertisment. Greva de avertizare are o durată limitată, în general, de două ore și precede o grevă declanșată, pentru o perioadă nedeterminată.

Citește și