• Lordul Carlile a susținut decizia lui Sir Keir Starmer de a suspenda parțial 30 din cele 350 de licențe de export de arme către Israel.
  • Lordul Carlile l-a atacat pe Benjamin Netanyahu, acuzându-l de subminarea eforturilor de mediere pentru o soluție pașnică.
  • Lordul Carlile a criticat guvernul anterior pentru modul în care a gestionat avizul juridic referitor la licențele de export de arme.

Un parlamentar evreu de rang înalt și susținător al Israelului a sprijinit suspendarea parțială de către Sir Keir Starmer a acordului privind comerțul cu arme al Regatului Unit cu Israelul și i-a criticat pe cei care au condamnat această măsură, scrie The Independent.

Într-o intervenție majoră, Lordul Carlile a scris o critică devastatoare la adresa rabinului șef, a lui Boris Johnson și a altora care au atacat decizia Prim-ministrului după ce aceasta a fost anunțată săptămâna trecută.

Susținând decizia lui Sir Keir de a suspenda 30 din cele 350 de licențe de export de arme către Israel, el îl atacă dur pe Benjamin Netanyahu pentru subminarea încercărilor de a ajunge la o soluție pașnică. Intervenția survine în contextul în care Israelul a bombardat ținte din centrul Siriei, omorând cinci persoane.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Lordul Carlile, care face parte și din comitetul pentru Israel al tuturor partidelor, este, de asemenea, dur cu privire la modul în care guvernul anterior a tratat același aviz juridic utilizat pentru a justifica decizia.

El a susținut că fostul Ministru de Externe, Lord Cameron, a primit același aviz juridic ca cel la care a acționat Ministrul de Externe David Lammy săptămâna trecută, dar a ales să nu acționeze pe baza acestuia.

„Netanyahu și liderii Hamas deopotrivă au subminat în mod repetat încercările de mediere urmărite cu determinare și sârguință de Qatar, al cărui emir și Prim-ministru merită laude internaționale.”

O sursă apropiată Lordului Cameron a negat că acesta nu ar fi urmat consultanța juridică în calitate de Ministru de Externe.

„Lordul Cameron a luat mai multe decizii și, cu fiecare ocazie, menținerea licențelor existente a fost în concordanță cu avizul juridic”.

Citește și