• Presa israeliană scrie ca abia ieri la prânz, la multe ore după primele atacuri, sistemul de apărare a devenit complet operational.
  • Israelienii dețin unul dintre cele mai performante sisteme de apărare anti-rachetă, Iron Dome, dar acesta nu i-a protejat pe cetățeni.
  • Generalul Virgil Bălăceanu: „Lovirea cu peste 2000 de lovituri înseamnă o suprasaturare a unui sistem de apărare și atunci există o probabilitate ca anumite lovituri să-și fi atins ținta.”

Presa israeliană scrie ca abia ieri la prânz, la multe ore după primele atacuri, sistemul de apărare a devenit complet operational.

Israelienii dețin unul dintre cele mai performante sisteme de apărare anti-rachetă, Iron Dome, dar acesta nu i-a protejat pe cetățeni.

Generalul Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, spune că „ victimele provin din acțiunile teroriste, din infiltrările pe teritoriul israelian. Deci se pare că rata de succes este cea care dă probabilitate sistemului. Testările și punerea în practică au demonstrat că sistemul nu are o rată de succes de 100%. Se apropie de o rată de succes pe care alte sisteme nu au. Să nu uităm că au fost lansate, după opinia israilienilor, 2200 de proiective reactiv 122mm de tipul celor și în Ucraina”.

Recomandări

ALTĂ GRANIȚĂ
TRUMP E FAN HORROR
RAIDURI ÎN LIBAN
LE PEN URMĂRITĂ PENAL
VORBE GRELE
REVIN INUNDAȚIILE

Sistemul are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune, lansate asupra statului Israelian din apropierea granițelor sale. Iron Dome poate gestiona mai multe amenințări în același timp, însă nu a fost în totalitate operational.

„Lovirea cu peste 2000 de lovituri înseamnă o suprasaturare a unui sistem de apărare și atunci există o probabilitate ca anumite lovituri să-și fi atins ținta. Nu avem însă nimic comunicat din punctul ăsta de vedere, dacă sunt victime și datorită folosirii proiectelor reactive de către Hamas.”, a mai adăugat generalul.

Citește și: