• Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nagy, a confirmat că țara sa va preda Ucrainei 8 obuziere autopropulsate Zuzana.
  • Yaroslav Nagy a confirmat că armata ucraineană se antrenează în prezent pe un obuzier autopropulsat Zuzana de 155 mm, fabricat în Slovacia, potrivit Defense24.
  • Potrivit acestuia, Slovacia va preda Ucrainei alte 8 astfel de instalații, în viitorul apropiat.

Zuzana 2 este o unitate autopropulsată 8×8 bazată pe versiunea anterioară a lui Zuzana, calibru 155 mm, dar cu țeava mai scurtă. În 2018, Slovacia a comandat 25 de instalații Zuzana 2, iar primele vehicule de artilerie au fost predate Armatei Slovace în iulie 2021.

Armamentul a fost gândit să înlocuiască versiunea anterioară (16 tunuri Zuzana 1), mărind puterea de foc a trăgătorilor slovaci. Transferul unora dintre ele în Ucraina poate afecta planul de aprovizionare al armatei slovace.

Recomandări

ROMÂNIA SE DUELEAZĂ CU SLOVACIA
U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
CUM ÎȘI CRESC AVERILE MILIARDARII?
VINDECĂ TERAPIA MRNA-LNP CANCERUL?
UNTOLD URCĂ PE PODIUM
LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR

Pretul instalatiilor nu a fost făcut public, conform Pravda.ua. Cu toate acestea, patru ani mai târziu, armata slovacă a cumpărat și Zuzana 2, iar pentru 25 de unități a plătit apoi 172 de milioane de euro, adică aproximativ 7 milioane bucata.

Mai mult, rapoartele arată că echipamentele militare ucrainene vor fi reparate și modernizate în Slovacia.

În aprilie, Slovacia a predat Ucrainei divizia de apărare antiaeriană S-300, primind în schimb Patriot-ul american.