• Nord-coreeni s-au retras după ce soldații din Coreea de Sud au transmis avertismente și au tras focuri de avertisment.
  • Soldații nord-coreeni care efectuau lucrări de construcție au trecut linia de demarcație militară care servește drept graniță între cele două țări în Zona Demilitarizată.
  • Incursiunea are loc în contextul în care tensiunile cresc între rivali, care în ultimele săptămâni s-au angajat într-un război psihologic în stilul Războiului Rece.

Trupele sud-coreene au tras focuri de avertisment pentru a respinge soldații nord-coreeni care au trecut pentru scurt timp granița terestră puternic fortificată a rivalilor marți, pentru a doua oară în această lună, a declarat armata sud-coreeană. Se crede că ambele incursiuni au fost neintenționate, scrie AP News.

În jur de 20-30 de soldați nord-coreeni care efectuau lucrări de construcție au trecut linia de demarcație militară care servește drept graniță între cele două țări în Zona Demilitarizată, potrivit Statului Major Întrunit al Coreei de Sud. Soldații s-au retras după ce Sudul a transmis avertismente și a tras focuri de avertisment, iar armata sud-coreeană nu a observat nicio activitate suspectă după acest eveniment, au declarat șefii militari.

Zona de frontieră este densă, cu copaci și plante întinse, iar soldații nord-coreeni este posibil să nu fi știut exact unde se află granița, potrivit armatei sudului, care a declarat că nu crede că soldații au trecut în mod deliberat în Sud. Nordul nu a ripostat cu focuri de armă.

Recomandări

NY TIMES, CONTRA LUI BIDEN
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GERMANIA
ATENȚIE DACĂ MERGI ÎN GRECIA!
UCRAINA CERE SCUT AERIAN CU SISTEME PATRIOT
CUM ARATĂ ROBOTUL CU PIELE DE OM
BIDEN PROMITE SĂ CONTINUE LUPTA

Intruziunea are loc în contextul în care tensiunile cresc între rivali, care în ultimele săptămâni s-au angajat într-un război psihologic în stilul Războiului Rece și au precizat că nu mai sunt obligați să respecte acordul militar istoric încheiat în 2018 pentru reducerea tensiunilor.

Trupele din Sud au tras focuri de avertisment și pe 11 iunie, după ce un alt grup de soldați nord-coreeni a trecut pentru scurt timp granița. Șeful Statului Major Întrunit a declarat că incursiunea de marți a avut loc într-o zonă diferită de-a lungul regiunii centrale a liniei frontului.

Zona de frontieră puternic fortificată a Coreei, denumită Zona Demilitarizată, a fost ocazional un loc de vărsare de sânge și de confruntări violente între rivali. Linia de demarcație militară marchează granița dintre cele două Corei în interiorul zonei demilitarizate, care are 248 de kilometri lungime și 4 kilometri lățime.

Zona este presărată cu aproximativ 2 milioane de mine și este, de asemenea, păzită de garduri de sârmă ghimpată, capcane pentru tancuri și trupe de luptă de ambele părți. Este o moștenire a Războiului din Coreea din 1950-53, care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Armata sud-coreeană a observat o activitate crescută a Coreei de Nord de-a lungul graniței pentru a instala ceea ce par a fi bariere antitanc, a consolida drumurile și a planta mine terestre. Lucrările au continuat neîntrerupt în ciuda mai multor explozii provocate de mine care au ucis sau rănit un număr nespecificat de soldați nord-coreeni, a declarat Statul Major al armatei sudice.

Construcția a început în jurul lunii aprilie și este posibil să aibă ca scop să îngreuneze dezertarea civililor sau soldaților nord-coreeni în Sud, în timp ce conducerea Pyongyangului încearcă să își consolideze controlul asupra populației sale, potrivit șefilor de stat major.

„Armata noastră monitorizează îndeaproape activitățile militare nord-coreene în zona de front, protejându-se în același timp împotriva situațiilor accidentale”, au declarat șefii interarme într-o declarație.

Citește și