• Gallup: 38% sunt de părere că ar trebui să continue lupta.
  • Cifrele nu iau în calcul acceptul SUA pentru rachete cu rază lungă.
  • Zelenski: Dacă Statele Unite taie ajutorul, cred că vom pierde.

Războiul începe să-i obosească pe ucraineni. Un sondaj Gallup făcut în august și septembire, arată că 52% dintre ucraineni vor încheierea conflictului cât mai curând posibil.

Doar 38% mai sunt de părere că ar trebui să continue lupta până la victoria finală.
Dintre cei care vor încheierea conflictului, 52% sunt în favoarea cedării de teritorii pentru obținerea păcii. Anul trecut, 63% erau pentru continuarea luptei și 27% voiau negocieri de pace. În 2022, 73% erau în favoarea luptei.

Însă cifrele nu iau în calcul ultimele evoluții, ca acceptul Statelor Unite pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune, pentru folosirea minelor anti-personal și schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Zelenski e convins că fără ajutorul american și european, șansele Ucrainei sunt minime.

„Acum, această perioadă, acest moment, depinde de, cred, de unitatea în Ucraina și cred că ce e foarte periculos, e să pierdem unitatea în Europa și, ce e cel mai important, unitatea dintre Ucraina și Statele Unite. Dacă taie, cred că vom pierde. Sigur, noi vom rămâne, vom lupta, avem producția noastră, dar nu e suficient ca să câștigăm și cred că nu e suficient ca să supraviețuim. Dar dacă această alegere va fi alegerea americanilor, vom decide ce trebuie să facem”, a declarat Volodimir Zelenski.

Putin spune că e deschis să discute un acord de încetare a focului cu Donald Trump, dar nu vrea să renunțe la teritoriile cucerite și insistă ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.

Pe front, ucrainenii anunță că au lovit postul de comandă rus din regiunea Belgorod, dar nu spun ce tip de armă au folosit.
Comandamentul se află la 170 de kilometri distanță de granița cu Ucraina.

Pentagonul spune că nu există indicii că Moscova se pregătește să atace cu arme nucleare Ucraina.

Statele Unite îşi închid temporar ambasada de la Kiev, după ce au primit informaţii privind un potenţial atac aerian semnificativ astăzi.
Și Spania își închide temporar ambasada, iar la Ambasada României activitatea este limitată la acţiuni cu caracter de urgenţă.

Citește și