• Sondaj PNL: Sebastian Burduja urcă pentru prima oară pe locul 2 în intenția de vot.
  • Sondaj PNL: Sebastian Burduja încă mai are potențial de creștere.
  • Sondaj PNL: O prezență mare la vot din partea bucureștenilor dezavantajează PSD.
  • Sondaj PNL: Cu 19,9% la votul pt. CMB, PNL va avea 11-12 consilieri.
  • Sondaj PSD: Gabriela Firea este pe locul 2, Burduja și Piedone se bat pe locul 3.

Pentru prima oară de la începutul campaniei electorale, Sebastian Burduja este pe locul al doilea în intenția de vot a bucureștenilor pentru alegerile din 9 iunie, după Nicușor Dan. Actualul primar ar obține 27,6% dacă ar fi alegeri duminica viitoare, Burduja, 23,2%, iar Gabriela Firea 21,7%. Sunt cifre dintr-un sondaj realizat de Jarding Global LLC între 15 și 24 mai, prin metoda interviului telefonic, cu un eșantion de 1189 de persoane și o marjă de eroare de plus-minus 2%. Sondajul a fost făcut la comanda PNL.

Cum a reușit Sebastian Burduja să urce pe locul al doilea?

33% din respondenții la sondaj au spus că Burduja are cea mai bună campanie electorală, urmat de Nicușor Dan și de Cristian Popescu-Piedone. Gabriela Firea este pe locul al patrulea, iar Mihai Enache pe al cincilea. Unul din șapte respondenți spune că, printre principalele calități pe care trebuie să le aibă viitorul primar sunt să fie un nume nou, de viitor.

Contează foarte mult pentru bucureșteni și ca primarul să fie cinstit și corect, educat, bun gospodar, om de echipă și apropiat de oameni. Mai puțin de 13% spun că ar trebui să fie susținut de un partid puternic. Referitor la susținerea partidului în consiliul general, Sebastian Burduja are un scor mai bun decât partidul. PSD ar avea cei mai mulți consilieri, 28,8% din respondenți intenționează să pună ștampila pe social-democrați, pe locul al doilea ar fi Alianța Dreapta Unită, cu 25,9%, iar PNL nu ajunge la 20%, în vreme ce Burduja a depășit acest prag psihologic. PPUSL, partidul lui Cristian Popescu Piedone și AUR sunt sub 10%. Așa arată datele PNL. Și PSD a publicat un sondaj, în care Gabriela Firea este pe locul al doilea.

Recomandări

ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI
CE REGULI RESPECȚI LA WIMBLEDON
DEMOCRAȚII, ÎNGRIJORAȚI DE BIDEN?
RUSSELL CÂȘTIGĂ ÎN AUSTRIA
RISC DE INCENDII ÎN GRECIA ȘI TURCIA
ELEVII ROMÂNI ÎNVAȚĂ ÎN CLĂDIRI CU RISC SEISMIC

Cum arată cifrele PSD?

Sondajul comandat de PSD a fost făcut pe un eșantion mai mare, de 5.112 respondenți, în mediul online, pe bază de programare Machine Learning, cu o marjă de eroare de plus minus 5%. Sondajul a fost realizat între 20 și 22 mai. Nicușor Dan ar obține 29% din voturi, Gabriela Firea 25%, iar Sebastian Burduja 17, umăr la umăr cu Cristian Popescu Piedone, care este la 16%. Mihai Enache și Diana Șoșoacă sunt la egalitate, cu 4%.

Dar PSD a vrut să vadă și ce șanse ar avea Gabriela Firea, dacă s-ar retrage Piedone, deși acesta din urmă a spus că nu o va face. În acest caz, Firea ar urca pe primul loc, cu 35%, Nicușor Dan ar obține 31%, iar Sebastian Burduja – 19. O mână de voturi ar merge și Enache și Șoșoacă. Iar dacă, prin absurd, s-ar retrage Gabriela Firea, sondajul PSD arată că Nicușor Dan ar câștiga alegerile, cu 35%, pe locul al doilea Piedone ar fi la mare distanță, cu 26%, iar Sebastian Burduja pe locul al treilea, cu 22%.

Un sondaj de la Nicușor Dan ar trebui să vină, în zilele următoare. Primarul a fost chemat la dezbatere de toți candidații, dar nu vrea să vorbească decât cu cel de pe locul al doilea și nu în orice sondaj, ci în propriul sondaj. Așa că așteptăm cu nerăbdare să vedem ce va spune și sondajul lui și dacă va ieși la joc, la confruntare, așa cum a promis.