• Sunak îndeamnă alegătorii să blocheze supermajoritatea laburistă.
  • Conservatorii sunt cu 20 de puncte în urmă.
  • Partidul lui Keir Starmer ar putea obține o majoritate de 190 de locuri.

Partidul conservator britanic se pregătește pentru o aterizare forțată după 14 ani de guvernare furtunoasă. Sondajele anunță o victorie clară a laburiștilor, iar prim-ministrul Rishi Sunak nu mai neagă această posibilitate. Dimpotrivă, avertizează electoratul cu privire la pericolul unei supermajorități laburiste.

Ce vor aduce alegerile generale pentru conservatorii britanici?

Dacă ne uităm la ultimele sondaje este de așteptat ca partidul condus de Rishi Sunak să obțină doar 82 de mandate, iar laburiștii să atingă 272. Acesta ar fi cel mai slab rezultat al conservatorilor, depășind înfrângerea din 1906, când au obținut doar 156 de locuri. Chiar și în scenariul cel mai favorabil, conservatorii nu ar depăși 126 de locuri, ceea ce ar fi mult sub recordul negativ din 1997, când au câștigat 165 de locuri sub conducerea lui John Major.

De ce a folosit Sunak termenul supermajoritate” în campania sa?

Sunak a folosit termenul supermajoritate” pentru a sublinia riscul unei guvernări laburiste necontrolate. În parlament, comisiile de control formate din parlamentari din toate partidele supraveghează guvernul. Dacă Laburistii obțin o majoritate record, ar avea mai mulți membri proprii în aceste comisii.
Un alt factor este reducerea fondurilor alocate partidelor cu mai puține locuri.

Recomandări

PUTINSE LAUDĂ CU RACHETELE BALISTICE
CUM VĂD MAGHIARII ROMÂNIA ȘI ROMÂNII?
BIDEN: „NIMENI NU E MAI BUN CA MINE”
JULIEN BERNARD PRIMEȘTE AMENDĂ PENTRU UN SĂRUT
LAUGHTER YOGA TE AJUTĂ FIZIC ȘI MENTAL
UNDE MERGI AZI? TOSCANA, DIN ROMÂNIA

Short money” este acordat partidelor de opoziție cu două locuri sau peste 150.000 de voturi într-un loc.
Aceste partide primesc 21.438 lire pe an pentru fiecare loc câștigat și 42,82 lire pentru fiecare 200 de voturi, plus o parte din cheltuielile de călătorie. Biroul liderului opoziției primește anual 998.817 lire. Criticii consideră că avertismentul lui Sunak este o exagerare, deoarece ar fi o situație similară cu cea pe care conservatorii au avut-o în ultimii 14 ani.

Cum ar putea să afecteze alegerile de azi viitorul politic al conservatorilor și al lui Rishi Sunak?

Rezultatele ar putea duce la o perioadă de haos și introspecție pentru Partidul Conservator. Fostul cancelar George Osborne a prezis că disciplina în partid se va prăbuși, cu lupte interne izbucnind în primele ore ale dimineții de vineri. Pierderea unor figuri cheie precum Jeremy Hunt și Grant Shapps ar agrava situația.

În schimb, Partidul Laburist ar câștiga coeziune și disciplină pe măsură ce membrii săi se pregătesc să intre în guvern. Rishi Sunak, reflectând asupra eforturilor sale, a declarat că are o „conștiință curată” și că a făcut tot ce a putut pentru binele țării, dar impactul înfrângerii asupra carierei sale politice rămâne de văzut.

Citește și