• Sunita Williams și Barry Wilmore, doi astronauți NASA, vor petrece aproximativ opt luni pe Stația Spațială Internațională (ISS).
  • Nava Boeing Starliner a întâmpinat diverse probleme, inclusiv scurgeri de heliu și propulsoare care nu au funcționat corespunzător.
  • NASA a acordat contracte de miliarde de dolari atât Boeing, cât și SpaceX pentru a oferi zboruri spațiale comerciale pentru astronauții săi.

Doi astronauți NASA care au fost blocați în spațiu timp de peste două luni se vor întoarce pe Pământ în februarie 2025 cu SpaceX, scrie BBC.

NASA a declarat că nava Boeing Starliner cu care astronauții Sunita Williams și Barry Wilmore au călătorit către Stația Spațială Internațională (ISS) se va întoarce pe Pământ „fără echipaj”.

Cei doi au decolat pe 5 iunie în ceea ce urma să fie o misiune de opt zile, dar acum vor petrece aproximativ opt luni pe orbită.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Starliner a întâmpinat probleme în drumul său spre ISS, inclusiv scurgeri de heliu, care împinge combustibilul în sistemul de propulsie. De asemenea, mai multe propulsoare nu au funcționat corespunzător.

Boeing și SpaceX au primit ambele contracte de miliarde de dolari de la NASA pentru a oferi zboruri spațiale comerciale pentru astronauții săi. Contractul Boeing a fost în valoare de 4,2 miliarde de dolari, în timp ce SpaceX, fondată de miliardarul Elon Musk, a primit 2,6 miliarde de dolari.

SpaceX a trimis până acum nouă zboruri cu echipaj în spațiu pentru NASA, precum și unele misiuni comerciale, însă aceasta a fost prima încercare a Boeing de a efectua o misiune cu echipaj.

Inginerii de la Boeing și NASA au petrecut luni întregi încercând să înțeleagă problemele tehnice ale navei Starliner. Ei au efectuat teste și au colectat date, atât în spațiu, cât și pe Pământ. Speranța lor a fost de a identifica rădăcina problemelor și de a găsi o modalitate de a readuce astronauții în siguranță acasă cu Starliner.

Sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat că Boeing a lucrat îndeaproape cu NASA pentru a înțelege ce îmbunătățiri trebuie aduse navei spațiale.

„Zborul spațial este un risc, chiar și la cele mai sigure și chiar și la cele mai obișnuite, iar un zbor de testare, prin natura sa, nu este nici sigur, nici obișnuit”, a spus el.

A fost luată decizia de a prelungi șederea celor doi pe ISS până în februarie 2025, astfel încât să se poată întoarce cu o navă spațială SpaceX Crew Dragon. Timpul suplimentar permite SpaceX să lanseze următorul său vehicul, cu decolare programată pentru sfârșitul lunii septembrie.

Acesta ar fi trebuit să aibă patru astronauți la bord, dar în schimb va călători spre stația spațială cu doi. Acest lucru lasă loc pentru Wilmore și Williams să li se alăture în vehiculul care se va întoarce pe Pământ la sfârșitul misiunii planificate în februarie anul viitor.

NASA a declarat că ambii astronauți au efectuat anterior două sejururi de lungă durată în spațiu și au înțeles riscurile zborului de testare, inclusiv faptul de a fi la bordul stației mai mult decât era planificat.

Organizația a declarat că Wilmore, în vârstă de 61 de ani, și Williams, în vârstă de 58 de ani, au sprijinit „pe deplin” planurile de întoarcere și vor petrece următoarele câteva luni efectuând lucrări științifice, de întreținere a spațiului și, eventual, făcând câteva „ieșiri în spațiu”.

Zborul Starliner al Boeing a fost deja amânat timp de mai mulți ani din cauza unor eșecuri în dezvoltarea navei spațiale. Zborurile anterioare fără echipaj au suferit, de asemenea, probleme tehnice.

Într-o declarație, Boeing a afirmat că a continuat să se concentreze „pe siguranța echipajului și a navei spațiale”.

„Executăm misiunea așa cum a fost stabilită de NASA și ne pregătim pentru o întoarcere în siguranță și cu succes fără echipaj”, a adăugat aceasta.

Citește și