• Unitățile militare spaniole de pompieri au acționat în Zamora, Navarra și Lleida.
  • Unele animale sălbatice au trebuit să fie evacuate dintr-un parc de animale din Navarra și duse într-o arenă de tauri pentru a fi puse în siguranță.
  • În Germania, vânturile puternice au provocat un incendiu la aproximativ 50 km sud-vest de Berlin, ceea ce a determinat oficialii să declare starea de urgență sâmbătă.

Experții au asociat perioada anormal de caldă din unele părți ale Europei cu schimbările climatice, pe fondul temperaturilor ridicate și al precipitațiilor scăzute. Pompierii din Spania și Germania se străduiesc să stăpânească incendiile de vegetație pe fondul unui val de căldură în Europa de Vest, neobișnuit pentru această perioadă a anului.

Cele mai mari pagube din Spania au fost înregistrate în provincia Zamora din nord-vestul țării, unde peste 25.000 de hectare au fost mistuite de flăcări, au anunțat duminică autoritățile regionale. Oficialii germani au declarat că locuitorilor din trei sate de lângă Berlin li s-a ordonat să își părăsească locuințele duminică din cauza apropierii unui incendiu de vegetație. Experții au legat această perioadă anormal de caldă pentru Europa de schimbările climatice.

Mercurul a depășit 40 de grade Celsius în multe orașe din Spania pe parcursul săptămânii – astfel de temperaturi sunt așteptate de obicei în luna august. Lipsa de precipitații din acest an, combinată cu rafale de vânt, a produs, de asemenea, condițiile pentru incendii.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

După trei zile de temperaturi ridicate, vânturi puternice și umiditate scăzută, duminică au fost temperaturi în scădere care au permis ca aproximativ 650 de pompieri să stabilească un perimetru în jurul incendiului care a izbucnit în Sierra de la Culebra din Zamora. Autoritățile au avertizat că există în continuare pericolul ca o schimbare nefavorabilă a vremii să reaprindă incendiul care a provocat deja evacuarea a 18 sate.

Autoritățile au declarat că rafalele de vânt de până la 70 km/h care și-au schimbat cursul în mod neregulat, combinate cu temperaturile de aproape 40 de grade Celsius, au îngreunat foarte mult munca echipelor de pompieri în lupta împotriva flăcărilor.

„Incendiul a reușit să traverseze un rezervor cu o lățime de aproximativ 500 de metri și să ajungă pe partea cealaltă, pentru a vă da o idee despre dificultățile cu care ne-am confruntat”, a declarat Juan Suárez-Quiñones, un oficial din regiunea Castilla y León, pentru televiziunea de stat spaniolă TVE.

Incendiul din Zamora a fost declanșat de o lovitură provocată de o furtună electrică miercuri, au declarat autoritățile. Propagarea incendiului a dus la întreruperea a serviciului de trenuri de mare viteză de la Madrid către nord-vestul Spaniei. Acesta a fost restabilit duminică dimineața.