• Legea impune control pediatric pentru dependența de tehnologie.
  • Spania introduce ordinul de restricție virtuală pentru infractorii online.
  • Se anunță și pedepse pentru deepfake-uri cu conținut sexual.

Spania va interzice cuferele cu recompense din jocurile online pentru minorii sub 18 ani. Companiile de social media trebuie să verifice în mod real vârsta utizatorilor, iar dependenta
de social media va fi controlată la Pediatrie. Sunt doar câteva din noile masuri de protejare a minorilor pe internet care apar în proiectul de lege prezentat de guvernul Spaniei.

Ce fel de controale pediatrice include noua lege spaniolă?

Noua lege impune ca în cadrul controalelor periodice, pediatrii să includă detectarea utilizării problematice a tehnologiei. Acest lucru se va integra în programul de revizuire a sănătății copilului, care acoperă vizite de la naștere până la 14 ani. Se va acorda o atenție specială identificării situațiilor în care copiii și adolescenții depind de mediul digital pentru a socializa. De asemenea, se va promova dezvoltarea studiilor pentru a elabora ghiduri de utilizare adecvată a tehnologiei în funcție de vârstă. Administrațiile vor susține proceduri specifice pentru tratarea comportamentelor adictive fără substanțe, cum ar fi abuzul de dispozitive digitale, în centre specializate de sănătate mintală.

Pe lângă asta, companiile de socială media trebuie să ridice vârsta de acces la 16 ani și să facă verificări reale. Iar unele recompense precum cuferele cu surprize și premii din jocurile online vor fi interzise pentru minorii sub 18 ani.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Care sunt noile sancțiuni penale prevăzute de lege?

Legea introduce mai multe schimbări în Codul Penal pentru a combate infracțiunile tehnologice. O nouă pedeapsă de restricție de la mediile virtuale se va aplica celor care comit infracțiuni pe rețelele sociale sau platformele digitale. De asemenea, se sancționează cu închisoare de la unu la doi ani difuzarea deepfake-urilor cu conținut sexual sau degradant fără consimțământ.

Pedeapsa se agravează dacă materialul este distribuit prin mijloace care îl fac accesibil unui număr mare de persoane. Se măresc și pedepsele pentru infracțiuni care implică utilizarea de identități false și pentru divulgarea de secrete intime pe rețelele sociale, dacă generează un impact mai mare.

Și ce măsuri se vor implementa în școlile spaniole?

Vor exista planuri de formare specifice și actualizate pentru personalul școlar, în special pentru consilieri și echipele de psihologie. În plus, Guvernul, împreună cu comunitățile autonome și entitățile locale, va elabora o strategie națională pentru a educa părinții și tutorii legali despre utilizarea adecvată a dispozitivelor digitale. Se va promova cercetarea privind efectele tehnologiei asupra dezvoltării cognitive a minorilor și impactul consumului de pornografie.