• Compania spaniolă Hipra promite 1,2 miliarde de doze de vaccin în următorii 2 ani.
  • Cercetările clinice vor începe în iunie la Barcelona, iar producţia va fi lansată în octombrie.
  • Cel puţin 89 de vaccinuri anti-Covid sunt studiate acum în lume, cu tot cu cele aprobate. România bate însă pasul pe loc.

Țara unde trăiește a doua cea mai numeroasă comunitate din România din afara granițelor lucrează la propriul vaccin anti-COVID-19. Compania Hipra din Spania, specializată în vaccin pentru animale, ar trebui să îl livreze înainte de sfârșitul anului. La noi, premierul Cîțu este încă la stadiul de dorință.

Vrea să producă vaccin la Institutul Cantacuzio, dar nu știe nici când, nici cum. Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, are însă planul bine făcut. Primele teste ale vaccinului spaniol sunt programate peste două luni.

„Noi vedem la Hipra unul din proiectele cele mai avansate între cele două vaccinuri la care se lucrează. Guvernul spaniol va miza pe voi şi va susţine această speranţă pe care o avem cu toţii să existe un vaccin spaniol.”, a precizat Pedro Sánchez, premierul Spaniei.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Alţii sunt într-o cursă enormă, în vreme ce noi nici nu am plecat din block start, dacă ne certăm pe alte teme la nivelul Ministerului Sănătăţii. Dacă noi am avea o fabrică nouă de vaccinuri sau o fabrică nouă de medicamente în general, ar fi în primul rând o suficienţă pentru cetăţenii români, care n-are trebui să stea cu grijă dacă vin din import sau nu medicamentele şi în al doilea rând ar fi venituri economice serioase la bugetul României”, a menționat Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

Vaccinul spaniol ar urma să fie administrat în două doze. Va fi păstrat la temperaruri între două și opt grade Celsius şi va putea fi modificat, ca să fie eficient și împotriva mutațiilor genetice ale coronavirusului.