• Turismul contribuie cu aproape 10% din PIB-ul Uniunii Europene.
  • România și Bulgaria au intrat în Schengen pe căile maritimă și aeriană.
  • 450 de milioane de persoane este populația Spațiului Schengen.

Europa este cea mai vizitată zonă din lume. Mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat spaţiul Schengen în 2023, spune Comisia Europeană. Dar nu doar turismul aduce bani în PIB-ul UE,
ci și numărul mare de locuri de muncă.

Acest raport este pentru anul 2023, când mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat Schengen. S-au atins 92% din nivelurile anterioare pandemiei.

Acest lucru a contribuit semnificativ la economia UE. Raportul privind starea Spațiului Schengen, publicat de Comisia Europeană, prezintă realizările, provocările, dar și evoluțile Spațiului Schengen în ciclul 2023-2024.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Din acest punct de vedere, Spațiul Schengen a rămas solid, este în continuare cea mai vizitată destinație din lume. Turismul contribuie cu aproape 10% din PIB-ul UE și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Cât de sigur este Spațiul Schengen? Cum merg discuțiile privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen total?

Raportul arată că normele Schengen sunt bine aplicate; sunt însă și lacune privind implementarea. De exemplu, un cadru legal consolidat; pentru el sunt necesare eforturi pentru aplicarea masurilor, astfel încât să fie eliminate controalele la frontierele interne, precum și un cadru de guvenanță Schengen integrat, pentru care Comisia va continua să lucreze pentru o analiză mai completă a datelor, în strânsă colaborare cu agențiile UE și cu statele membre.

În 2024, au fost luate măsuri istorice pentru completarea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria, au fost eliminate controalele la frontiere maritime și aeriene odată cu ziua de 31 martie – și acest lucru îl amintește raportul. Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria și România, e necesară o decizie suplimentară a Consiliului, programat pe 13-14 iunie”.

Citește și