• Trei bulgari sunt puși sub acuzare în Marea Britanie, pentru spionaj în favoarea Rusiei. Cei trei au fost arestați în luna februarie și au rămas de atunci în custodia poliției.
  • Cei trei aveau pașapoarte, cărți de identitate, permise de conducere și alte documente din Marea Britanie, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Cehia.
  • Serviciile britanice de contraspionaj au transmis că dedică din ce în ce mai mult timp unor amenințări de spionaj, în special din partea Rusiei.

Trei bulgari sunt puși sub acuzare în Marea Britanie, pentru spionaj în favoarea Rusiei. Cei trei au fost arestați în luna februarie și au rămas de atunci în custodia poliției, scrie BBC. Alți doi cetățeni, a căror naționalitate nu a fost precizată, au fost atunci arestați, dar nu au fost încă puși sub acuzare.

Cei trei vor fi judecați pentru deținerea de documente de identiate în ”scopuri nepotrivite”, despre care ar fi știut că sunt false. Este vorba despre pașapoarte, cărți de identitate, permise de conducere și alte documente din Marea Britanie, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Cehia.

Cei trei, Orlin Rusev, în vârstă de 45 de ani, Bizer Zambazov, în vârstă de 41 de ani și Katrin Ivanova, în vârstă de 31 de ani, locuiau de mai mulți ani în Marea Britanie. Ultimii doi ar fi un cuplu care a locuit, de-a lungul anilor, la mai multe adrese. 

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Orlin Rusev a ajuns în Marea Britanie în 2009 și a lucrat trei ani în domeniul serviciilor financiare, pe o poziție tehnică. Potrivit profilului său de LinkedIn a avut și o companie care se ocupa, printre altele, de interceptarea comunicațiilor sau semnalelor electronice. Ar fi fost, la un moment dat, și consilier al ministrului bulgar al Energiei.

Bizer Zambazov și Katrin Ivanova ar fi ajuns în Marea Britanie acum zece ani. El lucra ca șofer pentru spitale, iar ea era asistent de laborator într-o clinică privată. Cei doi aveau și o organizație prin care le furnizau servicii bulgarilor care voiau să se mute în UK, inclusiv ”familiarizare cu normele și cultura societății britanice”. Au lucrat și pentru comisiile electorale bulgare, participând la mai multe runde de alegeri ale diasporei din Londra. BBC scrie că au primit chiar prăjituri din partea vecinilor, când se mutau în casă nouă.

Procesul celor trei va începe în luna ianuarie, nu au pledat însă față de acuzațiile care le sunt aduse.

Investigaţia a fost coordonată de Poliţia metropolitană din Londra (Scotland Yard) şi vizează delicte comise în virtutea Legii privind Secrete Oficiale.

Spionajul rus pune pe jar Scotland Yard-ul

Serviciile britanice de contraspionaj au transmis că dedică din ce în ce mai mult timp unor amenințări de spionaj, în special din partea Rusiei. În ultimii ani au fost mai multe incidente care au demonstrate prezența spionilor ruși în Marea Britanie.

În 2018, fostul agent Serghei Skripal și fiica sa, Yulia, au fost otrăviți cu o neurotoxină. Cei doi și detectivul care a investigat cazul au fost spitalizați. O femeie care nu a avut legătură cu familia Skripal a murit în același an după ce a fost expusă la neurotoxină care a fost pusă într-o sticlă de parfum.

Iar în 2006, fostul ofițer rus de informații Alexander Litvinenko a fost ucis în Londra, după ce a fost otraăvit de asasini plătiți de Rusia.

Citește și

Sandra Paul ia aurul la kaiac: Vreau să aduc medalii de aur și la Jocurile Olimpice

S-au îmbătat și au adormit în Turnul Eiffel. Doi turiști americani au fost duși la poliție pentru declarații

Cea mai mare catastrofă din istoria navigației românești: Explozia navei Independența