• O navă cu substanțe chimice arde de mai bine de 10 zile
  • De atunci se varsă substanțe chimice pe plajă și sunt ucise vietățile marine
  • Locuitorilor li s-a spus să nu atingă resturile, deoarece ar putea fi foarte toxice
  • Au fost provocate daune ecologice recifelor de corali, lagunelor și mangrovelor
  • Guvernul a promis o anchetă asupra dezastrului

Sri Lanka se confruntă cu cel mai grav dezastru ecologic din istoria sa după ce o navă de marfă care transporta substanțe chimice a luat foc în largul coastei, vărsând microplastice peste plajele curate ale țării și ucigând vieți marine, scrie The Guardian.

Incendiul de pe MV X-Press Pearl, o navă înregistrată în Singapore, a izbucnit pe 20 mai, iar de atunci autoritățile nu au reușit să stingă focul. Marina din Sri Lanka și garda de coastă indiană încearcă să reducă flăcările de mai bine de 10 zile.

Echipajul de 25 de persoane a fost evacuat, dar operațiunea de stingere a focului a fost complicată din cauza vântului musonic și a faptului că încărcătura era extrem de inflamabilă și otrăvitoare.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ce transporta nava

Nava transporta 25 de tone de acid azotic, hidroxid de sodiu și alte substanțe chimice periculoase, precum și 28 de containere de materii prime folosite la fabricarea pungilor de plastic. De asemenea, avea mai mult de 300 de tone de combustibil în rezervoare.

Deși oficialii au spus că cel mai grav incendiu a fost stins, în weekend au continuat să se audă explozii, observându-se și fum gros și flăcări mici pe navă, care este ancorată la nouă mile de capitala Colombo.

Daunele create de navă

Există temeri că deversarea de substanțe chimice a provocat deja pagube uriașe pe litoralul din Sri Lanka, inclusiv în stațiunile turistice populare Negombo și Kalutara, plajele fiind îngropate în microplastice, iar în ocean fiind vizibilă o pată de petrol.

Locuitorilor li s-a spus să nu atingă resturile, deoarece ar putea fi foarte toxice, iar pescuitul a fost interzis pe o rază de 50 de mile față de navă.

Substanțele chimice s-au scurs în mare și au contaminat apa, provocând daune ecologice recifelor de corali, lagunelor și mangrovelor. Ar putea fi nevoie de zeci de ani pentru repararea pagubelor.

Mii de angajați ai armatei în echipament de protecție au fost trimiși într-o operațiune de curățare pentru a îndepărta stratul gros din plastic și deșeurile chimice care au început să acopere țărmurile.

Guvernul a promis o anchetă asupra dezastrului și o echipă specială de poliție a fost reunită pentru a-i interoga pe căpitan și echipaj. Autoritățile cred că dezastrul a fost cauzat de o scurgere de acid azotic.