• Sri Lanka se pregătește pentru alegeri prezidențiale pe 21 septembrie, acestea fiind primele de la protestele masive.
  • Ranil Wickremesinghe, actualul Președinte, candidează pentru realegere.
  • Protestele din 2022 au fost declanșate de criza economică severă, iar alegătorii caută schimbări semnificative.

În urmă cu doi ani, mulțimile uriașe din Sri Lanka l-au forțat pe liderul țării să părăsească funcția – acum alegătorii sunt la doar câteva zile distanță de a alege pe cel pe care îl vor Președinte, conform BBC.

Acestea sunt primele alegeri de la protestele în masă – numite „aragalaya” – care au fost declanșate de cea mai gravă criză economică din Sri Lanka. Inflația era de 70%. Produsele de bază precum alimentele, gazul de gătit și medicamentele erau rare.

Gotabaya Rajapaksa, Președintele de la acea vreme, și guvernul său au fost învinuiți pentru dezastru. Acesta a fugit din țară chiar înainte ca mulțimile să-i ia cu asalt reședința. Protestatarii euforici au sărit în piscina prezidențială, făcând ture victorioase.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Ranil Wickremesinghe, cel care deține în prezent funcția, a fost numit după ce Gotabaya Rajapaksa a demisionat. Wickremesinghe, care a fost însărcinat să conducă Sri Lanka printr-o perioadă de reforme economice dureroase, candidează pentru realegere ca independent. El a mai candidat de două ori la președinție, dar nu a reușit niciodată, iar viitorul său politic pare incert.

În total, un număr record de 38 de candidați participă la alegerile din 21 septembrie, niciunul dintre aceștia fiind femeie. În 2019, Sajid Premadasa, liderul principalului partid de opoziție al țării, a obținut 42% din votul popular, pierzând în fața lui Gotabaya Rajapaksa. De data aceasta, se crede că și el are șanse.

Pentru cei care doresc o schimbare, mulți se îndreaptă către Anura Kumara Dissanayake. Candidatul alianței de stânga Partidul Național al Poporului a apărut ca un lider improbabil.

Spre deosebire de alegerile anterioare din Sri Lanka, economia este în centrul atenției în acest scrutin.

Sri Lanka a reușit să evite falimentul în 2022 datorită împrumuturilor de la Fondul Monetar Internațional și de la țări precum China și India. Dar acum toată lumea simte presiunea datoriei enorme de 92 de miliarde de dolari a țării, care include atât datoria externă, cât și cea națională.

Cine sunt candidații?

Ranil Wickremesinghe, fost Prim-ministru de șase ori, a fost numit Președinte după ce Gotabaya Rajapaksa a fost înlăturat în 2022. În vârstă de 75 de ani, s-a confruntat cu sarcina monumentală de a încerca să scoată Sri Lanka din colapsul economic, a fost acuzat că a protejat familia Rajapaksa, permițându-i să se regrupeze, în timp ce îi proteja de urmărirea penală – acuzații pe care le-a negat.

Anura Kumara Dissanayake este candidatul alianței de stânga Partidul Național al Poporului. Promisiunile sale privind măsuri dure de combatere a corupției și o bună guvernare au impulsionat candidatura sa, poziționându-l pe bărbatul în vârstă de 55 de ani ca un concurent serios.

Sajith Premadasa, vicecampion ultima dată, este liderul principalului partid de opoziție din țară, Samagi Jana Balawegaya (SJB). La începutul acestei săptămâni, acesta a declarat pentru agenția de presă AP că, dacă va câștiga, se va asigura că bogații vor plăti mai multe taxe, iar săracii își vor vedea condițiile îmbunătățite.

Namal Rajapaksa provine dintr-un clan politic puternic care a dat doi Președinți. În vârstă de 38 de ani, s-a axat pe moștenirea lăsată de tatăl său, care este încă văzut ca un erou de către unii srilankezi pentru că a prezidat sfârșitul sângeros al războiului civil împotriva rebelilor Tigrii Tamil.

Citește și