Starea de alertă, prelungită din nou în România. Hotărârea prin care se menţin restricţiile, discutată în şedinţa de Guvern

  • Guvernul prelungeşte astăzi starea de alertă cu alte 30 de zile, începând cu data de 16 august
  • Hotărârea va fi discutată în şedinţa de Guvern de vineri
  • România intră în a patra lună de stare de alertă, după trei prelungiri consecutive
  • Restricţiile în România din cauza pandemiei datează din 16 martie, când Iohannis a instituit prima stare de urgenţă

Hotărârea de Guvern ce vizează prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile, începând cu data de 16 august, va fi discutată în şedinţa de Guvern de vineri, conform ordinii de zi afişată pe site-ul oficial al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

„Începând cu data de 16 august se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, conform proiectului de HG, ce va fi discutat vineri.

Odată cu ieşirea din starea de urgenţă, România a intrat, pentru prima dată, în starea de alertă, la data de 15 mai. Aceasta este a treia oară când se prelungeşte această măsură de prevenire a răspândirii infectărilor cu noul coronavirus.

Actuala stare de alertă de pe teritoriul României expiră pe 15 august.

România a intrat în stare de urgenţă în 16 martie şi a fost prelungită o singură dată până la 14 mai. Din 15 mai au avut loc primele relaxări ale condiţiilor de deplasare, s-au redeschis treptat mall-uri si terase.

Din 15 mai, România se află în stare de alertă şi aceasta a fost prelungită lună de lună. Sunt închise în continuare restaurantele cu servirea în interior, cinematografele şi teatrele. Masca este obligatorie în spaţiile închise şi anumite spaţii deschise, în unele localităţi, iar întrunirile sunt limitate la 50 de persoane în aer liber şi 20 la interior.

În timpul stării de alertă se pot restrânge unele activităţi sociale, iar populaţiei i se pot impune reguli obligatorii de respectat.