• Marea Britanie și Germania vor începe discuții privind un nou tratat de cooperare, care va acoperi domenii precum securitatea energetică, tehnologia, știința, accesul reciproc la piețe și comerțul prin Marea Nordului. 
  • Premierul Keir Starmer vizitează Berlin și Paris pentru a lansa negocierile asupra tratatului și a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz și Președintele francez Emmanuel Macron.
  • Guvernul laburist dorește să creeze o relație economică mai strânsă cu Europa, inclusiv un acord comercial mai bun decât cel negociat de Boris Johnson.

Marea Britanie este pregătită să înceapă discuțiile privind un nou tratat de cooperare cu Germania, în timp ce guvernul laburist încearcă să „reseteze” relațiile cu Europa, scrie BBC.

Sir Keir Starmer, care se află la Berlin pentru întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat că acordul face parte dintr-o încercare de a „da o cotitură Brexit-ului”. Downing Street a declarat că acordul va acoperi domenii precum securitatea energetică, tehnologia și știința. Acesta a adăugat că va acoperi, de asemenea, accesul reciproc la piețe și comerțul prin Marea Nordului.

După Berlin, Sir Keir se va deplasa la Paris pentru a se întâlni cu Președintele francez Emmanuel Macron și pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice. No.10 a declarat că speră ca noul tratat cu Germania să poată fi convenit până la începutul anului viitor.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Deși planurile detaliate nu au fost dezvăluite, se așteaptă ca discuțiile privind îmbunătățirea accesului pe piață să se concentreze pe domenii precum sprijinirea firmelor în certificarea produselor lor și furnizarea de mai multe informații despre licitații.

Downing Street a adăugat că se va baza pe un pact de apărare între cele două țări care este deja în curs de negociere și care urmează să fie finalizat în toamnă.

Acest acord, anunțat luna trecută, prevede ca cele două țări să se angajeze să cumpere împreună mai mult echipament militar și să faciliteze utilizarea acestuia de către armatele lor, precum și să sporească cooperarea în domenii precum războiul cibernetic.

Sir Keir a promis să creeze o relație economică mai strânsă cu Europa, inclusiv un acord comercial „mult mai bun” decât cel negociat de Boris Johnson la sfârșitul anului 2020.

Guvernul său laburist dorește să încheie acorduri cu UE pentru a reduce controalele la frontieră pentru produsele alimentare, pentru a ușura birocrația pentru artiștii aflați în turneu și pentru a stimula recunoașterea calificărilor profesionale, facilitând munca în străinătate pentru unii profesioniști.

De asemenea, guvernul dorește să negocieze un pact de securitate cu UE, precum și un nou acord de returnare pentru solicitanții de azil respinși.

Rămâne neclar dacă Bruxelles-ul ar accepta modificări majore ale acordului comercial Brexit existent al Regatului Unit, care urmează să fie revizuit în 2026.

Downing Street a declarat că Prim-ministrul și Scholz vor discuta despre eforturile comune de combatere a migrației ilegale prin continuarea schimbului de informații privind bandele de contrabandiști.

Înaintea vizitei, Sir Keir a declarat că Regatul Unit are o „ocazie unică într-o generație de a reseta relația noastră cu Europa”. El a spus că cooperarea cu Germania și Franța va fi „crucială” în ceea ce privește migrația și stimularea creșterii economice a Regatului Unit. „Trebuie să ne întoarcem la Brexit și să reparăm relațiile rupte lăsate în urmă de guvernul anterior”, a adăugat el.

Pe lângă întâlnirea cu Scholz, Sir Keir se va întâlni cu Președintele german Frank-Walter Steinmeier și cu șefii grupului de inginerie energetică Siemens Energy și ai firmei de apărare Rheinmetall, care produce vehicule pentru armata britanică.

Citește și